Sâmbătă, 18.05.2024, 10:26
Bine aţi venit Oaspete | RSS
 Pentru studenţii Catedrei militare
Principală Album foto Forum Profilul meuLogare
Meniu site

Categoriile secţiunii
Artilerie [1]
Instrucția focului [14]
Infanterie [0]
Informatica [0]
Transmisiuni [24]
Obiecte generale [10]
Diverse [8]
În rusă [4]

Login form

Statistica

Total online: 2
Vizitatori: 2
Utilizatori: 0



Statistica Mail.ru
Рейтинг@Mail.ru

Forum: 281/2332
Prezentări: 132
Fâşiere: 91
Articole: 61
Photo: 121

Acasă » Articole » Instrucția focului

Verificarea tragerii armamentului de infanterie şi armamentului maşinilor de luptă
Verificarea tragerii armamentului de infanterie şi armamentului maşinilor de luptă şi aducerea lor la bătaia normală (reglarea aparatelor de ochire).

1. Situaţia generală (când se desfăşoară verificarea luptei, cine desfăşoară, muniţiile utilizate, ţintele de reglaj).

Tot armamentul, care se află în dotarea subunităţilor, precum şi dispozitivele de ochire optice, permanent trebuie să fie reglate. Tragerea cu armamentul cu înălţătorul mecanic şi dispozitivele de ochire optice nereglate este strict interzisă, deoarece poate duce la rezultatele insuficiente a tragerii, provoacă la efectiv neîncredere în armamentul său.

Reglarea armamentului se execută în următoarele cazuri:
- la introducerea armamentului în subunitate;
- după reparaţie, la schimbarea pieselor, care pot influenţa bătaia armamentului;
- la descoperirea pe timpul tragerii a abaterii gloanţelor (grenadelor), care nu satisfac cerinţelor de bătaie normală.

Pe timp de război, precum şi pe timp de pace, în special, în ajunul tragerii, trebuie să fie folosite toate posibilităţile pentru reglarea armamentului.
Reglarea armamentului se execută sub conducerea comandantului de companie (baterie, pluton) în poligon, pe timp calm sau în tir. Şefii direcţi până la comandantul de mare unitate (unitate militară) sânt obligaţi se supravegheze respectarea întocmai a regulilor de aducere a armamentului la bătaia normală şi de reglare.

Tragerea de reglare se execută de către cei mai pregătiţi militari selectaţi de comandantul subunităţii. Se permite executarea tragerii lunetistului, când se reglează puşca semiautomată cu lunetă repartizată acestuia.

Pe timpul aducerii armamentului la bătaia normală trebuie să fie prezente persoanele cu armamentul repartizat, comandanţii lor nemijlociţi şi armurierul cu trusa pentru remedierea incidentelor de tragere.
Militarii, care execută reglarea, se selectează din cadrul ofiţerilor, plutonierilor, militarilor angajaţi prin contract şi în termen, care au demonstrat cele mai bune şi stabile rezultate la şedinţele de instrucţie. Pentru tragere pe timpul selectării se alege câte o categorie de armă deja adusă la bătaia normală şi care are cea mai înaltă grupare şi cea mai slabă abatere a punctului mediu de lovire (PML) faţă de punctul de control (PC).

Pentru executarea reglării candidaţii execută tragerea pe rând, cu o categorie de arme (fiecare asupra ţintei sale), şi, ulterior, la terminarea tragerii, aceştia nu se admit pentru verificarea ţintelor. Pentru excluderea rezultatelor întâmplătoare şi comiterea greşelilor în selectarea persoanelor, care vor executa reglarea, tragerea trebuie să fie repetată de 2 - 4 ori. Tragerile se execută pe parcursul unei zile.

Conform rezultatelor tragerii, executate de fiecare candidat, se apreciază gabaritul împrăştierii, poziţia PML şi abaterea acestuia faţă de PC.
Persoanele, care vor executa reglarea pentru fiecare categorie de armă, vor fi numiţi din numărul candidaţilor, care au obţinut cele mai înalte rezultate. Controlul bătăii şi reglarea armei se execută cu cartuşe cu glonț obişnuit. Tragerea se execută asupra ţintei de reglaj sau asupra dreptunghiului 25 x 35 pe un panou alb 0,5 x 1 m sau 1 x 1 m.

Panourile (vezi imaginea de mai jos) cu ţinte se instalează strict perpendicular şi punctul de ochire trebuie să fie aproximativ la înălţimea (nivelul), capului trăgătorului.

Punctul de ochire se consideră centrul marginii de jos a ţintei. Punctul de control (poziţia normală a PML) se consideră centrul cercurilor pe ţinta de reglaj; pe dreptunghi — poziţia PC se marginează mai sus faţă de punctele de ochire la o distanţă, care este indicată in tabelul nr. 6 din RTAI și ML-2000;


Tragerea cu pistoale-mitraliere, puște cu lunetă, carabine se execută din poziţia culcat rezemat. În calitate de reazem poate fi folosit un sac umplut cu nisip sau cu rumeguş. Tragerea cu mitraliere se execută din poziţia culcat nerezemat, mitraliera pe crăcane (afet) pe teren tare. Tragerea cu pistoale se execută din poziţia în picioare sau culcat rezemat sau nerezemat. Pe timpul verificării bătăii (reglării dispozitivelor optice) şi reglării armamentului de pe maşinile de luptă trebuie să fie instalate pe un teren amenajat şi nivelat strict orizontal, având suporturi solide sub şenile (roţi). Presiunea în anvelopele roţilor trebuie să fie normală. Motoarele se opresc, se cuplează viteza întâia şi se trage frâna de mână.

Pe timp senin dispozitivele de ochire trebuie să fie protejate (acoperite cu umbrele, acoperişuri) de razele solare directe (să nu strălucească), fapt ce poate provoca majorarea împrăştierii gloanţelor şi, în afară de aceasta, poate se aibă loc abaterea gloanţelor în direcţia contrapusă celei, de unde cade lumina.

Reglarea pistoalelor-mitraliere, puștilor cu lunetă, carabinelor şi pistoalelor se execută cu foc lovitură cu lovitură; cu mitraliere — mai întâi cu foc lovitură cu lovitură, apoi — foc în serii.

Reglarea dispozitivelor de ochire optice poate fi executată asupra punctului îndepărtat şi asupra ţintei de reglaj. Punctul îndepărtat se alege la distanţa de cel puţin 300 m (pentru AG-7) şi cel puţin 800-1000 m pentru MLD, TAB.



Note:
1* - să se lovească cu cel puţin 6 lovituri;
2* - să se lovească: cu PKM — cu cel puţin 7; cu KPVT, PKT de pe TAB — cu cel puţin 8 lovituri;
3* - la numărător — pentru înălţător mecanic; la numitor — pentru optic;
4* - se are in vedere rotirea piuliței la o diviziune;
5* - in paranteze este indicat numărul, când se trage cu o rafală de 10 cartuşe;
6* - la schimbarea înălţimii cătării (ţelului) la 1 mm;
7* - la rotirea inelului la o diviziune mare (diviziune mică 0,5 miimi).

Normativele pentru reglarea armelor cu aparatele de ochire pe timp de noapte sânt aceleaşi ca și pentru armele cu înălţătorul mecanic, cu excepţia punerii înălţătorului şi depărtării punctului de control (sânt indicate in paranteze).

2. Ordinea de aducere a pistolului-mitralieră (puştii-mitraliere) şi armamentului maşinilor de luptă la bătaia normală. Determinarea grupării loviturilor. Aducerea la bătaia normală.

a) Încercarea prin tragere şi aducerea la bătaia normal pistol-mitralierei AKM, AK-74.
Încercarea pistolului-mitralieră prin tragere şi aducerea lui la bătaia normală se efectuează prin tragere cu cartuşe cu gloanţe obişnuite. Cartuşele trebuie să fie din acelaşi lot. Fără baioneta-pumnal. Compensatoare, dacă există nu se deşurubează.

Distanţa până la ţintă 100 m, înălţătorul 3, poziţia pentru tragere - culcat rezemat, tragerea - lovitură cu lovitură, 4 cartușe. Punct de referinţă (PR) la ţinta de reglaj - centrul circumferinţelor, la ținta dreptunghi - 25 cm deasupra punctului de ochire (se marchează cu cretă sau cu creion colorat) pentru AKM și 13 cm pentru AK-74.

Gruparea loviturilor se consideră normală dacă toate cele patru găuri sau trei (cu una desprinsă) intră într-o circumferinţă cu diametrul de 15 cm. Dacă gruparea amplasării găurilor nu satisface această cerinţă, atunci tragerea se repetă. Dacă şi rezultatul tragerii repetate nu e satisfăcător, pistolul-mitralieră se expediază la atelierul de reparaţii.

Când pistolul-mitralieră este reglat, PML trebuie să coincidă cu PR sau să devieze de la acesta în orice direcţie cel mult cu 5 cm, adică să nu iasă din limitele circumferinţei mici a ţintei de reglaj.

Dacă PML a deviat de la PR mai mult decât cu 5 cm, atunci se schimbă corespunzător poziţia cătării:
- dacă PML este mai jos de PR, cătarea trebuie înşurubată;
- dacă PML e mai sus - deşurubată;
- dacă PML e mai în stânga, săniuţa cătării se deplasează spre stânga;
- dacă e mai în dreapta - spre dreapta.

La deplasarea cătării într-o parte cu 1 mm PML în cazul tragerii la 100 m se deplasează cu 26 cm. O rotaţie de 360o a cătării deplasează PML după înălțime în cazul tragerii la 100 m cu 20 cm.

b) Încercarea prin tragere şi aducerea la bătaia normală RPK, RPK-74.
Încercarea puştii-mitralieră prin tragere şi aducerea ei la bătaia normală se efectuează prin tragere şi cartuşe cu glonţ obişnuit. Cartuşele trebuie să fie din acelaşi lot.

Distanţa până la ţintă 100 m, înălţătorul 3, ţelul 0, poziţia pentru tragere - culcat de pe crăcan, tragerea - lovitură cu lovitură, 4 cartușe și foc în serii – 8 cartușe (2-3 rafale). Punct de referinţă (PR) la ţinta de reglaj - centrul circumferinţelor, la ținta dreptunghi - 25 cm deasupra punctului de ochire (se marchează cu cretă sau cu creion colorat) pentru RPK și 11 cm pentru RPK-74.

Gruparea loviturilor se consideră normală, dacă toate cele patru găuri sau trei (cu una desprinsă) intră într-o circumferinţă cu diametrul de 15 cm. Dacă gruparea amplasării găurilor nu satisface această cerinţă, atunci tragerea se repetă. Dacă şi rezultatul tragerii repetate e nesatisfăcător, puşca-mitralieră se expediază la atelierul de reparaţii.

La bătaia normală a puştii-mitralieră PML trebuie să coincidă cu PR sau să se abată de la acesta în orice direcţie cel mult cu 5 cm, adică să nu iasă din limitele circumferinţei mici a ţintei de reglaj.

După încercarea puştii-mitralieră prin tragere lovitură cu lovitură se efectuează încercarea prin tragerea cu foc în serii. Pentru aceasta mitraliorul execută 2-3 serii de foc. Ochirea se precizează după fiecare serie.
Bătaia se consideră normală, dacă cel puţin 6 din 8 lovituri încap într-o circumferinţă cu diametrul de 20 cm şi totodată PML deviază de la cel de referinţă cel mult cu 5 cm, adică nu iese din limitele circumferinţei mici a ţintei de reglaj.

Dacă la tragerea lovitură cu lovitură PML a deviat de la cel de referinţă în orice parte mai mult decât cu 5 cm, atunci corespunzător se efectuează schimbul poziţiei cătării. Reglarea cătării se efectuează la fel ca și pentru AKM.

La deplasarea cătării într-o parte cu 1 mm PML în cazul tragerii la 100 m se deplasează cu 18 cm. O rotaţie completă a cătării deplasează PML în înălţime, în cazul tragerii la 100 m, cu 14 cm.

Dacă la tragerea foc în serii PML a deviat de la PR mai mult decât cu 5 cm, atunci după examinarea puştii-mitralieră şi verificarea reglării ei tragerea trebuie repetată. Dacă drept rezultat al tragerii repetate PML a deviat totuşi mai mult decât cu 5 cm, atunci trebuie schimbată poziţia cătării. După schimbul poziţiei cătării tragerea se repetă.

După aducerea puştii-mitralieră la bătaia normală rizul vechi de pe săniuţa cătării se scoate, iar în locul lui se face unul nou.
Ultimul rezultat al tragerii lovitură cu lovitură şi tragerii automate pentru aducerea puştii-mitralieră la bătaia normală se notează în formular.

c) Încercarea prin tragere şi aducerea la bătaia normală a mitralierelor ПКM, ПКС, ПКБ
Încercarea mitralierei prin tragere şi aducerea acesteia la bătaia normală se efectuează prin tragerea cu cartuşe cu glonţ obişnuit (cu miez de oţel sau uşor model 1908), luate din ambalaj ermetic.

Distanţa până la ţintă 100 m, înălţătorul 3, ţelul 0, poziţia pentru tragere - ПКM pe crăcan şi ПКС din poziţia culcat, cu mitraliere ПКБ cu mecanismele fixate din poziţia în picioare, tragerea - lovitură cu lovitură, 4 cartușe și foc în serii – 10 cartușe (3-4 rafale). Punct de referinţă (PR) la ţinta de reglaj - centrul circumferinţelor, la ținta dreptunghi - 15 cm deasupra punctului de ochire (se marchează cu cretă sau cu creion colorat).

Gruparea loviturilor mitralierei se consideră normală, dacă toate patru găuri (sau trei cu una desprinsă) încap într-o circumferinţă cu diametrul de 15 cm.


Bătaia mitralierei la tragerea lovitură cu lovitură se consideră normală, dacă PML a coincis cu PR sau a deviat de la aceasta în orice parte cel mult cu 5 cm, adică nu a ieşit din limitele circumferinţei mici a ţintei de reglaj.

După terminarea încercării prin tragere a mitralierei lovitură cu lovitură se efectuează încercarea prin tragere automată, astfel mitraliorul execută 3-4 serii, corectând ochirea mitralierei după fiecare serie.

Bătaia mitralierei ПКM (ПКБ) se consideră normală dacă cel puţin 7 (8) găuri din 10 încap într-o circumferinţă cu diametrul de 20 cm şi PML deviază cel mult cu 5 cm, adică nu iese din limitele circumferinţei mici a ţintei de reglaj.

Reglarea cătării se execută la fel ca și pentru AKM, RPK.
Notă: O rotaţie completă a cătării schimbă poziţia PML în înălţime în cazul tragerii la 100 m cu 12 cm, iar deplasarea săniuţei cătării cu 1 mm - cu 15 cm.
După aducerea mitralierei la bătaia normală rizul vechi de pe săniuţa cătării se scoate, iar în locul acestuia se face unul nou.
Rezultatul final al aducerii mitralierei la bătaia normală se înscrie în formular.

Încercarea prin tragere a ţevii de schimb se efectuează după terminarea încercării prin tragere a ţevii de bază după aceleaşi reguli.
După terminarea încercării prin tragere sau aducerii mitralierei ПКС la bătaia normală pe crăcan, se verifică bătaia mitralierei pe afet prin tragere în serii (10 cartuşe). Pentru aceasta mitraliera se fixează pentru tragere din poziţia culcat, se ocheşte în acelaşi punct de ochire, mecanismele de ochire în înălţime şi direcţie se fixează şi se execută 2-3 rafale sprijinind patul de umăr cu corectarea ochirii după fiecare rafală, dacă e necesară.

Bătaia mitralierei pe afet se consideră normală, dacă 8 găuri din 10 încap într-o circumferinţă cu diametrul de 20 cm şi PML a deviat de la cel de referinţă cel mult cu 5 cm în orice direcţie, adică nu iese din limitele circumferinţei mici a ţintei de reglaj.

Dacă gruparea loviturilor mitralierei e normală, iar PML a deviat de la cel de referinţă mai mult decât cu o miime, atunci se măsoară distanţa dintre ele după direcţia laterală şi înălţime. Devierile obţinute în diviziuni ale ţelului şi înălţătorului se notează în formular şi se iau în consideraţie la tragerea de pe afet.

d) Încercarea prin tragere şi aducerea la bătaia normală a mitralierei PKT
La încercarea prin tragere şi aducerea mitralierei PKT la bătaia normală se respectă regulile indicate mai sus. Maşinile MLD (ТВ) totodată trebuie să fie instalate fără înclinare longitudinală şi laterală (se admite o înclinare de cel mult 2о), iar mitraliera să fie îndreptată de-a lungul axei longitudinale.

Încercarea mitralierei prin tragere se începe cu reglarea ei după ţinta de control, instalată la 20 m de la retezătură de la gura ţevii, tunului perpendicular pe canalul ţevii şi în aşa fel ca linia orizontală de pe ţintă să fie paralelă cu firul orizontal al înălţătorului.

După scara mitralierei se pune înălţătorul 4 şi lucrând cu mecanismele de ochire în înălţimea şi direcţie se suprapune echerul central al scării pe punctul de ochire (centrul circumferinţei «Înălţător») al ţintei de control. După aceasta se introduce în ţeava mitralierei tubul reglării tirului la rece (TRTR) şi se priveşte prin el încotro e îndreptată mitraliera. Dacă reticulul TRTR se suprapune pe centrul circumferinţei (punctul de vizare) «Mitraliera» pe ţintă, atunci mitraliera se consideră reglată. Dacă reticulul TRTR nu se suprapune pe punctul de vizare, atunci mitraliera se îndreaptă cu ajutorul mecanismului de reglare al suportului în centrul circumferinţei «Mitraliera». Cu aceasta reglarea mitralierei se sfârșește, iar tubul reglării tirului la rece se scoate din ţeava.

Nota 1. În scopul precizării corectitudinii indicaţiilor tubului reglării tirului la rece el trebuie întors în ţeava sub diferite unghiuri faţă de planul tragerii, controlând poziţia reticulului pe ţintă. Ea în cazul dat trebuie să fie îndreptată în unul şi acelaşi punct.

Nota 2. Îndreptarea ţevii mitralierei în centrul circumferinţei (punctul d de vizare) «Mitralieră» poate fi făcută şi fără TRTR, pentru aceasta de la mitralieră se scoate declanşatorul electric şi portînchizătorul, iar ochirea e efectuată de ochitor (încărcător) prin gaura mică de sus în peretele din spate al cutiei închizătorului şi reticulul din fire la retezătura de la gura ţevii.

Pentru verificarea bătăii pe scara mitralierei se pune înălţătorul 4, echerul central al înălţătorului se dirijează cu ajutorul mecanismelor de ochire în înălţime şi direcţie pe punctul de ochire al ţintei de reglaj, instalată la 100 m de la retezătura de la gura ţevii tunului. După aceasta ochitorul, ținând volanele mecanismelor de ochire în înălţime şi direcţie, execută o rafală de 10 focuri. După terminarea tragerii şi descărcarea mitralierei comandantul se apropie de ţinta de reglaj şi determină după amplasarea găurilor gruparea lor şi devierea PML de la punctul de referinţă. PML şi gruparea loviturilor se determină cel puţin după 8 găuri amplasate cel mai dens.

Bătaia mitralierei se consideră normală, dacă găurile au încăput într-o circumferinţă cu diametrul de 20 cm, iar PML nu a ieşit din limitele unei circumferinţe cu raza de 5 cm (a gabaritului preciziei).

Dacă bătaia mitralierei nu corespunde acestor cerinţe, atunci mitraliera se aduce la bătaia normală.
La gruparea nesatisfăcătoare a amplasării găurilor mitraliera e verificată încă o dată de către tehnicul armurier şi tragerea se repetă. După amplasarea tuturor sau cel puţin a 8 găuri se determină din nou gruparea, apoi poziţia punctului mediu de lovire.
Dacă gruparea amplasării găurilor şi la tragerea repetată iese din limitele circumferinţei cu diametrul de 20 cm, mitraliera se expediază la atelierul de reparaţii.

Dacă la gruparea satisfăcătoare a găurilor PML a deviat mai mult decât cu 5 cm de la punctul de referinţă (a trecut de limitele gabaritului preciziei), e necesar de schimbat poziţia mitralierei cu ajutorul mecanismului de reglare a suportului. În cazul acesta trebuie înşurubată acea bucşă (piuliţă), în care parte a deviat PML de la punctul de referinţă. De exemplu, PML a deviat în dreapta, înseamnă că trebuie înşurubată bucşă din partea dreaptă, eliberând în prealabil pe cea din stânga.

Rotirea bucşei (piuliţei) cu o diviziune deplasează PML cu 10 cm, adică cu o miime din distanţa de tragere.
După deplasarea mitralierei tragerea se repetă până la obţinerea rezultatelor satisfăcătoare.
După aducerea mitralierei la bătaia normală, bucșele (piuliţele) mecanismului de reglare se asigură cu splinturi de sârmă şi se construieşte ţinta de control.

Ţinta de control permite a regla mitraliera fără tragere şi a restabili poziţia axei canalului ţevii mitralierei la pregătirea tancului pentru tragere şi după marşul îndelungat.

Construcţia ţintei de control:
1. Se pune un panou cu hârtie albă la 20 m de la retezătura de la gura ţevii tunului şi la înălţimea ei. Totodată linia orizontală de pe panou trebuie să fie paralelă cu linia orizontală de ochire.
2. Vizând prin gaura din blocul închizătorului şi prin reticulul de pe retezătura de la gura ţevii tunului se reportează aceasta în centrul semnului de pe panou.
3. Fără a deranja ochirea, se reperează cu ajutorul indicatorului pentru ţinte punctele de vizare a echerului central cu fixarea înălţătorului la diviziunea 4 şi axei canalului ţevii mitralierei (cu ajutorul tubului reglării tirului la rece sau vizării prin ţeavă). E raţional de determinat poziţia punctelor de vizare după trei repere.
4. Din punctele de vizare obţinute se descriu circumferinţe cu raza de 8 cm şi cercurile se vopsesc cu vopsea neagră.
Ţinta de control şi cea de reglaj se păstrează la comandantul companiei. Poziţia punctelor acestor ţinte trebuie reportată la scară de micşorare în formularul mitralierei.

Notă: Dacă ţinta de control şi tubul reglării tirului la rece lipsesc, atunci încercarea prin tragere a mitralierei începe cu tragerea a patru focuri lovitură în ordinea indicată mai sus.

e) Aducerea mitralierelor KPVT şi PKT la bătaia normală
Aducerea mitralierelor la bătaia normală se efectuează în cazurile schimbării ambelor sau a uneia dintre mitraliere, schimbării înălţătorului sau geamului de protecţie cu încălzire electrică al înălţătorului, schimbării tubului pentru reglarea tirului la rece, alcătuirii ţintei de control şi reglaj, înrăutăţirii evidente a grupării şi preciziei bătăii instalaţiei, precum şi în cazul schimbării instalaţiei sau după reparaţia mecanismelor ei.

Înaintea încercării prin tragere mitralierele trebuie să fie examinate minuţios şi toate defectele depistate-înlăturate.
Încercarea prin tragere a instalaţiei se efectuează în condiţii climaterice favorabile şi iluminare bună, cu muniţii din acelaşi lot pentru fiecare mitralieră.
Înaintea aducerii instalaţiei la bătaia normală, pentru a reduce consumul de timp şi muniţiile, se verifică dispunerea reciprocă a axei canalului ţevii mitralierei şi axei optice a înălţătorului.

Verificarea se face în următoarea succesiune:
- se instalează maşina pe un teren orizontal tare şi orientativ cu partea frontală şi mitralierele în direcţia tragerii, se aduce presiunea în pneurile roţilor la 2,8 kgf/cm2, motorul se opreşte, se cuplează viteza întâia la cutia de viteze şi se frânează maşina cu ajutorul frânei de staţionare;

- se pregătesc mitralierele KPVT şi PKT pentru tragere încărcându-le şi având în benzi câte 5 cartuşe;

- se apasă pe butonul declanşatorului electric şi se trage pe rând cu fiecare mitralieră câte 5 focuri (pentru trasare) în sectorul de executare a focului;
- se deconectează întreruptorul declanşatorului electric şi se verifică lipsa cartuşelor în mitraliere;

- se fixează panoul la distanţa de 100 m de la retezătura de la gura ţevii mitralierei KPVT. Pe panou se fixează vertical ţinta de verificare la înălţimea liniei de tragere a mitralierelor. Ţinta trebuie să fie bine iluminată, totodată sursa de lumină nu trebuie să încurce la ochirea mitralierelor şi înălţătorului asupra crucilor şi semnului de ochire al ţintei;

- se introduce în ţeava mitralierei KPVT tubul reglării tirului la rece (TRTR) cal. 14,5 mm până la proptire în guler, astfel încât firul vertical să fie paralel cu linia verticală a ţintei. Creasta tubului TRTR trebuie să fie îndreptat în sus;

- se dirijează cu ajutorul mecanismelor de ochire în înălţime şi direcţie reticulul TRTR pe centrul crucii ţintei cu marcajul KPVT. În această poziţie se frânează cu ajutorul frânelor părţile rotativă şi oscilantă ale instalaţiei. La folosirea tubului reglării turnului la rece trebuie de avut în vedere că imaginea ce se vede prin tub este direct răsturnată de la dreapta spre stânga;

- se scoate de la mitraliera PKT ascunzătorul de flăcări (filet pe stânga) şi se introduce în ţeavă tubul reglării tirului la rece cal. 7,62 mm până la proptire în guler, astfel încât firul vertical să fie paralel cu linia verticală de pe ţintă. Creasta TRTR trebuie să fie îndreptată în sus. Reticulul TRTR trebuie să coincidă cu crucea ţintei cu marcajul PKT;

- dacă reticulul nu se suprapune, atunci se schimbă poziţia mitralierei PKT, scoțând în prealabil splinturile la bucşele mecanismului de reglare a bazei căruciorului. După aceea cu ajutorul mecanismului de reglare a bazei căruciorului mitralierei PKT se dirijează cu reticulul TRTR pe centrul crucii ţintei cu marcajul PKT. Ochirea mitralierei prin TRTR se efectuează prin vizare triplă;

- după ce ţevile mitralierelor sânt îndreptate în intersecţiile corespunzătoare de pe ţintă, se verifică poziţia înălţătorului. Punctul de intersecţie a axelor verticală şi orizontală ale reticulului înălţătorului (vârful echerului) trebuie să coincidă cu centrul semnului de ochire П al ţintei. Dacă vârful echerului reticulului înălţătorului nu a coincis cu centrul semnului de ochire П al ţintei, atunci se efectuează reglarea înălţătorului în conformitate cu indicaţiile;

- se scot tuburile reglării tirului la rece din canalele țevilor mitralierelor KPVT şi PKT şi se pun în lăzi. Lăzile se fixează pe locurile lor în maşină. Se înşurubează pe ţeava PKT ascunzătorul de flăcări.


După terminarea reglării amplasării reciproce a axelor canalelor ţevilor mitralierelor cu axa optică a înălţătorului se verifică gruparea şi precizia loviturilor mitralierelor trăgând asupra ţintei de reglaj.

Tragerea se execută cu cartuşe: pentru mitraliera KPVT - cu glonţ Б-32, pentru mitraliera PKT - cu glonţ uşor cu miez de oţel.

Ordinea verificării grupării şi preciziei loviturilor:
- se schimbă ţinta de verificare cu cea de reglaj;

- se încarcă mitralierele KPVT şi PKT având în benzi câte 10 cartuşe şi se anclanșează întrerupătorul declanşatorului electric;

- se dirijează instalaţia cu ajutorul mecanismelor de ochire în înălţimea şi direcţie pe punctul de ochire al ţintei (se suprapune vârful echerului reticulului înălţătorului pe punctul de ochire), după aceea se frânează cu siguranţă instalaţia;

- se apasă pe butonul din stânga al declanşatorului electric şi se execută cu foc neîntrerupt 10 lovituri cu mitraliera KPVT, apoi se execută 10 lovituri cu mitraliera PKT. Tragerea se efectuează cu fiecare mitralieră aparte;

- după terminarea tragerii se efectuează o declanşare dublă a închizătoarelor, mitralierele se pun sub unghiul maxim de nivel, se deconectează întreruptorul declanşatoarelor electrice şi se frânează instalaţia.

Se determină pe ţinta PML (PML) al seriei fiecărei mitraliere (vezi figurile de mai jos), pentru aceasta:
- se duce linia orizontală (I-I), astfel încât numărul găurilor din ambele părţi ale acestei linii, precum şi distanţele (B1 şi B2) până la cele mai apropiate găuri de această linie să fie egale;

- se duce linia verticală (II-I), astfel încât numărul găurilor din ambele părţi ale acestei linii, precum şi distanţele (A1 şi A2) până la cele mai apropiate găuri de această linie să fie egale. Punctul de intersecţie al liniilor orizontală (I-I) şi verticală (II-II) va fi PML al seriei;

- din PML al seriei se descriu circumferinţe: una cu raza de 350 mm pentru mitraliera KPVT şi alta cu raza de 180 mm pentru mitraliera PKT. În limitele fiecărei cerc trebuie să fie cel puţin 8 găuri. Dacă la tragere se va obţine o grupare nesatisfăcătoare a loviturilor mitralierei KPVT, atunci se va frâna mai rezistent instalaţia sau se va schimba ţeava mitralierei, după aceea se va repeta tragerea.

Gruparea loviturilor mitralierei KPVT se consideră nesatisfăcătoare şi durata de serviciu a ţevii ei epuizată dacă raza de împrăştiere s-a mărit mai mult decât de 2,5 ori faţă de cea iniţială (350 mm) sau când mai mult de 50% din găuri sânt de formă ovală.

În cazul grupării nesatisfăcătoare a loviturilor mitralierei PKT se verifică corectitudinea reglării şi strângerii bucşelor mecanismului de reglare a bazei căruciorului şi se repetă tragerea.

Dacă în acest caz se va obţine o grupare nesatisfăcătoare a loviturilor, atunci se schimbă mitraliera PKT. Gruparea loviturilor mitralierei PKT se consideră nesatisfăcătoare şi durata de serviciu a ţevii ei epuizată dacă raza de împrăştiere s-a mărit mai mult decât de 2,5 ori faţă de cea iniţială (180 mm).

După obţinerea grupării satisfăcătoare a loviturilor se trag încă două serii a câte 10 focuri cu fiecare mitralieră, având în benzi câte 10 cartuşe. După aceste serii se determină gruparea loviturilor fiecărei serii, PML al fiecărei serii şi PML real al acestor trei serii pentru fiecare mitralieră aparte.

Dacă la tragere va fi obţinută o precizie nesatisfăcătoare a loviturilor instalaţiei, atunci se efectuează reglarea necesară a mitralierei PKT şi înălţătorului.

La reglarea mitralierei PKT se înşurubează acea bucşă a mecanismului de reglare în care parte a deviat PML de la punctul de referinţă, deșurubând în prea-labil bucşa din cealaltă parte. Rotirea bucşei cu o diviziune deplasează PML cu 100 mm, adică cu o miime.

După aceasta se fixează PKT şi înălţătorul şi se execută tragerea.
Determinarea punctului mediu de lovire a trei serii ale mitralierei (PML real).

Precizia tragerii se consideră satisfăcătoare dacă PML a trei serii se află în limitele unei circumferinţe cu raza nu mai mare de 135 mm pentru mitraliera KPVT şi nu mai mare de 60 mm pentru PKT.

Notă: La aducerea mitralierei de turelă la bătaia normală pe maşina care are un parcurs de peste 20 000 km, se permite mărimea gabaritelor de precizie pentru KPVT R=160 mm, pentru PKT R=70 mm, gabaritelor de grupare pentru KPVT R80=400 mm, pentru PKT R80=200 mm.
 
Categorie: Instrucția focului | Adăugat de: Codru (26.08.2020)
Vizualizări: 1596 | Tag-uri: armata, AKM, Rpk, catedra militara utm, catedra militara, bubulici, AK-74, Grom, militar, rpk-74, armamentul grupei, antitanc, kpvt, armament | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Prenume *:
Email *:
Cod *:
Caută pe site

Mini-chat
 
200

Linkuri utile
  • Ministerul Apărării
  • Academia militară
  • Oastea Moldovei
  • Universitatea Tehnică a Moldovei
  • Russian Arms forum
  • Военное дело
  • Форум радиолюбителей
  • Сервер р/любителей России
  • 134 учебный полк связи

  • Copyright MyCorp © 2024
    uCoz