Sâmbătă, 18.05.2024, 09:37
Bine aţi venit Oaspete | RSS
 Pentru studenţii Catedrei militare
Principală Album foto Forum Profilul meuLogare
Meniu site

Categoriile secţiunii
Artilerie [1]
Instrucția focului [14]
Infanterie [0]
Informatica [0]
Transmisiuni [24]
Obiecte generale [10]
Diverse [8]
În rusă [4]

Login form

Statistica

Total online: 2
Vizitatori: 2
Utilizatori: 0



Statistica Mail.ru
Рейтинг@Mail.ru

Forum: 281/2332
Prezentări: 132
Fâşiere: 91
Articole: 61
Photo: 121

Acasă » Articole » Obiecte generale

Determinarea punctului de staţie
Determinarea punctului de staţie.
În orice situaţie, când se utilizează harta în teren, trebuie să determine pe ea punctul de staţie. De multe ori, punctul de staţie nu coincide cu locul de dispunere a unor detalii ce pot fi identificate uşor pe foile de hartă.

a) Determinarea punctului de staţie după detalii apropiate sau din vedere.
Determinarea după detalii apropiate sau din vedere este cel mai simplu procedeu de determinare, când în teren punctul de staţie se află în dreptul sau lângă un detaliu oarecare (o movilă, vârful unei înălţimi, confluenţa a două văi, intersecţia sau bifurcaţia de drumuri, o piatră kilometrică, un pod, un izvor, o fântâna pe câmp etc.). Constă în identificarea pe hartă a poziţiei semnului convenţional ce reprezintă detaliul respectiv. Sau când în apropiere sunt câteva repere şi determinarea distanţei până la ele nu este dificilă.


b) Determinarea punctului de staţie prin intersecţie indirectă.
Acest procedeu se aplică atunci când în jurul punctului de staţie se află 3-4 sau mai multe detalii din teren ce pot fi identificate cu uşurinţă pe hartă.
Din intersecţia direcţiilor către aceste detalii, rezultă pe hartă, locul de staţie (vezi figura alăturată). Harta trebuie mai întâi orientată.

c) Determinarea punctului de staţie prin radiere.
Acest procedeu se aplică atunci când se staţionează în apropierea unui detaliu de planimetrie din teren reprezentat prin semn convenţional pe hartă:
- se orientează harta;
- se aşează rigla pe semnul convenţional ce reprezintă detaliul de planimetrie din teren, astfel încât pe direcţia riglei să se vadă în teren detaliul considerat;
- se trasează în lungul riglei o linie pe hartă şi se măsoară în teren (expeditiv) distanţa de la punctul de staţie până la acel detaliu de planimetrie din teren;
- această distanţă se transformă la scara hărţii şi se transpune pe linia trasată pe hartă având şi originea în semnul convenţional al detaliului din teren. Capătul acestui segment este punctul de staţie.


d) Determinarea punctului de staţie prin metoda perpendicularelor.
Se foloseşte în cazul mişcării pe drum sau de-a lungul unui reper liniar. Pentru determinarea punctului de staţie, orientăm harta, găsim pe hartă un reper bine văzut în teren, perpendicular faţă de drum. Aşezăm rigla pe semnul convenţional şi ţintim spre reper astfel, ca pe direcţia riglei să se vadă detaliul-reper. Se trasează în lungul riglei o linie pe hartă până la intersecţia cu semnul convenţional drum. Intersecţia liniei cu drumul v-a fi punctul de staţie.
Categorie: Obiecte generale | Adăugat de: Codru (07.08.2020)
Vizualizări: 217 | Tag-uri: topo, militar, catedra militara, coordonate, bubulici, topografia, armament, marș, tactica, catedra militara utm, azimut, armata, deplasare | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Prenume *:
Email *:
Cod *:
Caută pe site

Mini-chat
 
200

Linkuri utile
  • Ministerul Apărării
  • Academia militară
  • Oastea Moldovei
  • Universitatea Tehnică a Moldovei
  • Russian Arms forum
  • Военное дело
  • Форум радиолюбителей
  • Сервер р/любителей России
  • 134 учебный полк связи

  • Copyright MyCorp © 2024
    uCoz