Sâmbătă, 18.05.2024, 10:04
Bine aţi venit Oaspete | RSS
 Pentru studenţii Catedrei militare
Principală Album foto Forum Profilul meuLogare
Meniu site

Categoriile secţiunii
Artilerie [1]
Instrucția focului [14]
Infanterie [0]
Informatica [0]
Transmisiuni [24]
Obiecte generale [10]
Diverse [8]
În rusă [4]

Login form

Statistica

Total online: 3
Vizitatori: 3
Utilizatori: 0



Statistica Mail.ru
Рейтинг@Mail.ru

Forum: 281/2332
Prezentări: 132
Fâşiere: 91
Articole: 61
Photo: 121

Acasă » Articole » Transmisiuni

Clasificarea staţiilor telefonice. Clasificarea convorbirilor telefonice. Regulile de asigurare a convorbirilor telefonice prin fir.

Clasificarea staţiilor telefonice. Clasificarea convorbirilor telefonice. Regulile de asigurare a convorbirilor telefonice prin fir.

Staţiile telefonice de legătură la mare distanţă în raporturile reciproce pot fi SUPERIOARE şi SUBORDONATE.

 

            Staţii telefonice SUPERIOARE sânt:

- staţiile CT staţionare şi mobile ale Marelui Stat Major - pentru toate staţiile CT ale AN;

- staţiile CT ale statului major, punctului de comandă al marii unităţi (unităţii) - pentru toate staţiile CT ale marii unităţi (unităţii) sale şi unităţilor afectate la ea.

 

Staţii telefonice temporar superioare pot fi:

- staţia, care asigură convorbirea telefonică oficial transmisă a conducerii AN;

- staţia CT desemnat ca superior la momentul desfăşurării activităţilor speciale.

            Sarcinile staţiei superioare:

- coordonarea acţiunilor staţiilor în vederea asigurării convorbirilor telefonice;

- acordarea ajutorului staţiilor la asigurarea convorbirilor în cazul deteriorării transmisiunilor directe;

- luarea măsurilor urgente în vederea barării încălcărilor securităţii transmisiunilor care au fost depistate.

            Indicaţiile date de staţia superioară privind asigurarea convorbirilor telefonice sânt obligatorii pentru toate staţiile subordonate.

 

Clasificarea convorbirilor telefonice.

Convorbirile întreţinute prin căile telefonice de legătură la mare distanţă  se subdivizează în convorbiri  de IEŞIRE, de INTRARE şi de TRANZIT.

            Convorbirile  de IEŞIRE sunt convorbirile comandate de abonatul  de abonatul staţiei în cauză.

            Convorbirile de INTRARE sunt convorbirile iniţiate (comandate) de abonatului altei staţii.

            Dacă convorbirea între abonaţii ai două staţii, care nu au legătură directă se realizează prin intermediul staţiei a treia (intermediară) pentru aceasta convorbire este  de TRANZIT.

            În dependenţă de urgenţa convorbirilor, informaţiei care trebuie de transmis (recepţionat) şi funcţia abonatului, convorbirile pot fi:

            a) cu utilizarea parolelor - VĂZDUH, AVION, LEGĂTURĂ-AVARIE;

            b) de categorie – ÎN AFARĂ DE RÎND, ÎN PRIMUL RÎND şi ÎN RÎND COMUN.

            Prin Dispoziţia Şefului MSM (SM) şi Şefului Direcţiei de Transmisiuni sunt desemnate funcţiile sau (şi) persoanele care au dreptul de a comanda convorbiri cu utilizarea parolelor sau de categorie. Restul militarilor pot comanda convorbirile numai de categorie ÎN RÂND COMUN.

            Toate convorbirile între abonaţii centrelor de transmisiuni sânt asigurate prin sistemul de comandă la rând, ţinând cont de dreptul acordat la întreţinerea convorbirilor cu utilizarea parolei şi categoriei respective. Dacă există cale liberă la momentul comenzii se admite conectarea urgentă a staţiei comandate pentru abonaţii de categoria  ÎN RÎND COMUN.           

Pentru abonaţii, care au dreptul să întreţină convorbiri cu utilizarea parolelor VĂZDUH, AVION, LEGĂTURĂ-AVARIE, precum şi de categoriile ÎN AFARĂ DE RÎND, ÎN PRIMUL RÎND li se dă dreptul de a face comandă pentru convorbire cu indicarea factorului decizional. În cazul acesta telefonistul face legătura abonatului direct cu factorul decizional, cu care abonatul a cerut convorbirea.

             Convorbirile secrete prin canale telefonice în clar (nesecretizate) sunt interzise.

            Pentru întreţinerea convorbirilor secrete sânt utilizate doar căile de legătură secretizată. În dependenţă de aparatura de secretizare utilizată canalele pot fi cu grad de secretizare temporar sau garantat. În cazul când se face legătura prin canalul de legătură cu grad de secretizare temporar, telefonistul avertizează abonatul cu fraza: "Legătura cu grad de  secretizare temporar".

            La întreţinerea convorbirilor prin căile clare (deschise) de legătura se permite transmiterea informaţiei doar cu caracter nesecret.

            Gradul de secretizare al informaţiei transmise este determinat de abonatul care întreţine convorbirea.

            Persoanelor care asigură convorbirile prin căile telefonice de legătură la mare distanţă  li se interzice să asculte conţinutul convorbirilor. 

 Asigurarea convorbirilor prin fir şi canale radioreleu.

            Ordinea de asigurare a convorbirilor telefonice prin canale radioreleu şi cablu nu se deosebesc de ordinea asigurării convorbirilor la centrele de transmisiuni ale AN.

            Drept centrale telefonice la centrele de transmisiuni al punctelor de comandă servesc comutatorul de campanie P-193M sau comutatorul P-194, instalat în autospeciala T-240.  Primind apelul, telefonistul se prezintă cu indicativul centrului său de transmisiuni („aici Bujor, vă ascult”). Se acceptă utilizarea denumirii incompletă a subunităţii („aici compania a doua, vă ascult”). La centrele de transmisiuni la care deservesc centrala telefonică mai multe grupe de telefonişti, fiecărui telefonist îi se acordă un număr individual. Ei răspund, de exemplu: „aici Codru, şeptesprezece, vă ascult”.

 

            Primind comanda pentru asigurarea legăturii, telefonistul răspunde: „Am înţeles, fac legătură” şi efectuează legătura.

            Există două moduri de a efectua legătură abonatului:

- telefonistul centrale uneşte abonatul său altă centrală telefonică, prin telefonistul căreia face legătura cu persoana necesară.

- telefonistul primeşte comanda, prin telefonistul altei centrale găseşte persoana comandată pentru legătură, o preîntâmpină („D-le căpitan, fac legătură cu comandantul batalionului, aşteptaţi, vă rog, pe linie”), face legătură cu persoana care a comandat legătura şi îi raportează: „D-le maior, comandantul companiei unu pe linie, fac legătură”. Primind acceptarea, face legătură între abonaţi.

Asigurându-se că abonaţii au început convorbirea se deconectează din linie. Telefonistului îi este interzis să asculte convorbirile între abonaţi, în acelaşi timp are dreptul periodic să se conecteze în linie pentru a controla, se prelungeşte sau nu convorbirea între abonaţi (comandanţii deseori uită să înştiinţeze telefonistul despre sfârşitul convorbirii). În caz că în linie nu se aud glasuri, pentru a se asigura că convorbirea s-a sfârşit, întreabă: „Vorbiţi?”, şi dacă nimeni nu răspunde, deconectează abonaţii.

Dacă abonatul cere legătura cu alt abonat, legătura cu care este posibilă prin canal radio, el este obligat să preîntâmpine despre aceasta abonatul care a comandat legătura, să preîntâmpine despre gradul de secretizare a canalului radio şi să aducă la cunoştinţă indicativul său şi a abonatului comandat.

De exemplu: „Vorbiţi prin canal radio în clar. Indicativul nostru Regat-51, indicativul companiei unu – Circ-95, fac legătură”.

Categorie: Transmisiuni | Adăugat de: Codru (30.12.2012)
Vizualizări: 777 | Tag-uri: militar, catedra militara utm, transmisiuni, comunicatii, bubulici, armata, radio, catedra militara | Rating: 5.0/2
Total comentarii : 0
Prenume *:
Email *:
Cod *:
Caută pe site

Mini-chat
 
200

Linkuri utile
  • Ministerul Apărării
  • Academia militară
  • Oastea Moldovei
  • Universitatea Tehnică a Moldovei
  • Russian Arms forum
  • Военное дело
  • Форум радиолюбителей
  • Сервер р/любителей России
  • 134 учебный полк связи

  • Copyright MyCorp © 2024
    uCoz