Duminică, 02.02.2025, 13:36
Bine aţi venit Oaspete | RSS
 Pentru studenţii Catedrei militare
Principală Album foto Forum Profilul meuLogare
[ Mesaje noi · Membrii · Regulamentul forumului · Căutare · RSS ]
  • Pagina 1 din 1
  • 1
Ofensiva din mişcare
CodruДата: Marţi, 03.12.2013, 00:22 | Сообщение # 1
Grupa: Administratori
Mesaje: 2039
Reputatia: 60
Ofensiva din mişcare

Ofensiva din mişcare se execută în urma unei pregătiri în timp scurt, împotriva unei apărări nepregătite sau pregătită în grabă, cu scopul câştigării de timp în vederea exploatării unei situaţii favorabile sau preluării iniţiativei după o apărare dusă cu succes.
Acest procedeu asigură pregătirea în secret a luptei, surprinderea în acţiune şi o vulnerabilitate mai redusă a forţelor faţă de loviturile inamicului şi se bazează pe puterea de foc şi posibilităţile de manevră ale subunităţii de infanterie.
Timpul de pregătire este redus la minimul necesar pentru a trece la nimicirea inamicului înainte ca acesta să poată să se concentreze sau să-şi îmbunătăţească sistemul defensiv, durata recunoaşterilor va fi extrem de redusă.

Ofensiva din mişcare se adoptă, de regulă, atunci când există suficiente comunicaţii şi acoperiri pentru ascunderea deplasărilor şi se dispune de suficiente mijloace de foc pentru neutralizare inamicului.
În cazul ofensivei din mişcare, pregătirea de foc a atacului începe din momentul intrării forţelor proprii în bătaia majorităţii artileriei inamicului.

Pentru pregătirea ofensivei din mişcare se stabilesc:
1) Raioane(-ul) de concentrare;
2) itinerare(-ul) de apropiere;
3) aliniament de desfăşurare pentru atac;
4) aliniamente (iniţial, de coordonare, de desfăşurare pe coloane, de debarcare, de atac);
5) direcţie de ofensivă (atac);
6) aliniament de coordonare a sprijinului de foc;
7) obiectiv (aliniament) intermediar;
8) obiectiv final;
9) aliniamentul misiunii.
CodruДата: Marţi, 03.12.2013, 00:25 | Сообщение # 2
Grupa: Administratori
Mesaje: 2039
Reputatia: 60
Raioanele de concentrare în vederea atacului sunt utilizate pentru regrupare şi rezolvarea problemelor de ordin administrativ ale forţelor atacatoare, care urmează să fie reorganizate pentru luptă şi (sau) deplasate spre aliniamentul de atac. Acestea se dispun, pe cât posibil, în afara bătăii majorităţii artileriei inamicului, astfel încât deplasarea forţelor de atac spre aliniamentul de desfăşurare pentru atac, să se poată executa cu uşurinţă, în mod rapid şi prin folosirea judicioasă a posibilităţilor de mascare.

Itinerarele de apropiere sunt traseele urmate de subunităţi din raioanele de concentrare spre aliniamentul de desfăşurare pentru atac. Ele asigură deplasarea organizată şi coordonată şi desfăşurarea forţelor pe subunităţi şi pentru atac pe aliniamente stabilite, astfel încât la ajungerea pe aliniamentul de desfăşurare pentru atac, forţele atacatoare să aibă puterea de luptă completă sau identică cu cea avută la plecarea din raionul de concentrare.

Pentru trecerea la ofensivă şi realizarea simultană a atacului limitei dinainte a apărării, se fixează:
1) aliniamentul (punctul) iniţial – la o depărtare faţă de raionul de concentrare care să asigure încolonarea unei subunităţi (tip companie) cu mijloacele primite în sprijin;

2) aliniamentele (puncte) de coordonare – la distanţă corespunzătoare a 2-3 ore de marş;

3) aliniamentul de desfăşurare pe coloane de companii – la 4-6 km faţă de limita dinainte a apărării inamicului, în afara bătăii aruncătoarelor, tunurilor care execută foc concentrat prin trageri prin ochire directă;

4) aliniamentul de desfăşurare pe coloane de plutoane – la 2-3 km faţă de limita dinainte a apărării inamicului, în afara bătăii mijloacelor antiblindate, mitralierelor, tunurilor care execută trageri prin ochire directă;

5) aliniamentul de debarcare se stabileşte când se execută ofensiva cu infanteria în dispozitiv de luptă pe jos. Acesta trebuie să fie cât mai aproape de aliniamentul de atac (la 1-1,2 km), ferit de observarea inamicului şi de focul executat prin ochire directă;

6) aliniamentul de atac se stabileşte cât mai aproape de limita dinainte a apărării inamicului, de regulă, (la 300-800 m faţă de inamic) înapoia ultimei acoperiri de teren care asigură protecţia forţelor şi adăpostirea lor faţă de focul executat prin trageri prin ochire directă.
Pe acest aliniament subunităţile din forţele de angajare imediată trebuie să ajungă simultan desfăşurate în dispozitiv de luptă;

7) aliniamentul de siguranţă se stabileşte la o distanţă variabilă faţă de limita dinainte a apărării inamicului, pe care forţele nu au voie să-l depăşească decât după terminarea pregătirii de foc şi trecerea la sprijinul de foc al ofensivei;

8) ora atacului (ora „C”), este ora trecerii aliniamentului de atac şi se comunică de către comandant, cu 1-2 ore înainte de începerea deplasării.
CodruДата: Marţi, 03.12.2013, 00:27 | Сообщение # 3
Grupa: Administratori
Mesaje: 2039
Reputatia: 60
Direcţia de ofensivă (atac) indică direcţia generală de înaintare a unei subunităţi de infanterie care trebuie urmată şi gradul de libertate de manevră permis pe timpul înaintării forţelor pentru atingerea obiectivului.
Pe direcţia de ofensivă (atac) stabilită, forţele subordonate pot să manevreze liber, dar trebuie să rămână orientate spre obiectiv.
Depăşirea liniilor de despărţire cu subunităţile vecine se face numai cu aprobarea prealabilă a eşalonului superior.

Aliniamentele de coordonare a sprijinului de foc se stabilesc de către comandantul eşalonului superior, în scopul asigurării coordonării focului şi mijloacelor care nu sunt sub controlul comandanţilor subordonaţi, dar care le pot influenţa acţiunile.

Obiectivele (aliniamentele) intermediare sunt folosite pentru coordonarea deplasării forţelor atacatoare în timp şi spaţiu şi sunt strâns legate de importanţa terenului şi dispunerea inamicului.
Cucerirea acestora nu trebuie să ducă la pierderea (slăbirea) ritmului ofensivei.
De regulă, obiectivele (aliniamentele) intermediare ale unei subunităţi de infanterie constituie obiectivul final (aliniamentul misiunii) pentru eşalonul imediat superior.

Obiectivul final al misiunii constituie aliniamentul tactic ce trebuie cucerit de către subunitatea de infanterie pentru a îndeplini misiunea stabilită de comandant şi de regulă, se compune din mai multe obiective îndeplinite succesiv.

Pentru trecerea la ofensiva din mişcare, subunităţile se dispun într-un raion de concentrare care poate fi situat la 40-60 km de aliniamentul de contact.

Când se acţionează în dispozitiv de luptă pe jos infanteria debarcă din TAB sau MLI/MLD în locul stabilit, se deplasează prin salturi cu sprijin reciproc de foc, spre aliniamentul de atac, timp în care comandanţii precizează misiunile de luptă.

Sub sprijinul focului artileriei, infanteria se desfăşoară în dispozitiv de luptă, ajungând pe aliniamentul de atac la ora stabilită.

TAB sau MLI/MLD urmează progresia atacului în urma grupei la 200-300 m, de pe un aliniament pe altul, executând foc din opriri prin intervale, flancuri şi pe deasupra forţelor proprii.
  • Pagina 1 din 1
  • 1
Căutare:
Răspuns nou
Prenume:
Textul mesajului:
Opţiunile mesajului:
Cod de securitate:

Copyright MyCorp © 2025
uCoz