Duminică, 02.02.2025, 13:35
Bine aţi venit Oaspete | RSS
 Pentru studenţii Catedrei militare
Principală Album foto Forum Profilul meuLogare
[ Mesaje noi · Membrii · Regulamentul forumului · Căutare · RSS ]
  • Pagina 1 din 1
  • 1
Ambuscada
CodruДата: Luni, 03.12.2012, 22:56 | Сообщение # 1
Grupa: Administratori
Mesaje: 2039
Reputatia: 60
Ambuscada este un procedeu tactic folosit, atît în apărare cît şi în ofensivă, în scopul întîrzierii acţiunilor inamicului, producerii de panică şi pierderi, precum şi pentru nimicirea acestuia.

Ambuscada este un procedeu folosit de grupa de infanterie, atât în ofensivă cât şi în apărare în scopul întârzierii acţiunilor, producerii de panică şi pierderi, precum şi pentru nimicirea acestuia.

Ambuscada se execută la ordin sau din proprie iniţiativă, când grupa (plutonul) de infanterie acţionează independent sau izolat, ziua şi noaptea, în condiţii grele de stare a vremii, în teren greu accesibil, în locurile favorabile executării atacului prin surprindere, de la distanţă mică.

Ambuscada constă în atacul surpriză dintr-o poziţie mascată împotriva unui obiectiv (ţintă) static temporar sau în deplasare; sistemul de foc se organizează combinat cu baraje, obstacole şi distrugeri.
CodruДата: Joi, 28.11.2013, 19:18 | Сообщение # 2
Grupa: Administratori
Mesaje: 2039
Reputatia: 60
Ambuscadele se clasifică în funcţie de:
1) timp (în grabă, din timp);
2) loc (punctuale, de suprafaţă);
3) dispozitiv (liniar, în formă de L, V, alte tipuri).

Ambuscada în grabă se organizează atunci când grupa are contact vizual cu forţele inamicului şi este exclusă posibilitatea detectării de către acestea. Comandantul execută din timp pregătirea ambuscadei, astfel încât echipele şi militarii să execute prompt comenzile sau semnalele. De regulă, se prevede o variantă de acţiune de rezervă pentru cazul în care inamicul detectează ambuscada înainte de amplasarea dispozitivului şi deschiderea focului.

Ambuscada pregătită din timp este organizată şi condusă împotriva unui obiectiv specificat şi cu o localizare prestabilită. Pentru planificarea acţiunii comandantul grupei trebuie să cunoască: mărimea şi comportarea inamicului; armamentul şi tehnica de care acesta dispune.

Ambuscada punctuală constă în dispunerea trupelor şi executarea atacului într-un singur sector de nimicire (distrugere) a inamicului, a tehnicii şi armamentului acestuia.

Ambuscada de suprafaţă presupune desfăşurarea atacului surpriză în două sau mai multe sectoare de nimicire, succesiv, sau simultan.

Ambuscada liniară reprezintă atacul surpriză împotriva inamicului având elementele dispuse de aceeaşi parte, paralel cu direcţia de înaintare a acestuia, încadrând inamicul prin foc din flancuri. Acest tip de ambuscadă se adoptă, de regulă, în teren care restrânge posibilităţile de manevră ale inamicului sau în teren deschis care asigură mijloace naturale de blocare a acestuia, în sectorul (zona) de nimicire (distrugere).

Ambuscada în formă de “L” („V”) presupune amplasarea (dispunerea) elementului de asalt în lungul laturii mari al L-ului (unei laturi a V-ului), iar a elementului de sprijin pe latura mică într-un unghi drept (pe cealaltă latură a V-ului). Comandantul stabileşte limita de avansare a elementului de asalt şi limite de încetare a focului pentru celelalte. Acest tip de ambuscadă se poate adopta pe o curbă pronunţată a unui drum, pe o potecă, la un râu.
CodruДата: Joi, 28.11.2013, 19:21 | Сообщение # 3
Grupa: Administratori
Mesaje: 2039
Reputatia: 60
Comandantului care execută ambuscada i se indică:
1) reperele (numerotarea şi distanţele până la acestea);
2) natura, valoarea şi posibilităţile inamicului care acţionează în direcţia ambuscadei;
3) raionul (locul) unde se organizează ambuscada;
4) compunerea şi misiunile echipelor, locul în dispozitiv şi modul de acţiune;
5) lucrările genistice, barajele şi obstacolele ce se execută;
6) când trebuie să fie gata pentru acţiune;
7) raionul (locul) de regrupare după executarea ambuscadei;
8) ce misiuni urmează a îndeplini ulterior şi modul de menţinere a legăturii.

Pentru îndeplinirea misiunii comandantul de grupă trebuie să acorde atenţie:

1) cunoaşterii situaţiei şi intenţiilor inamicului ce urmează a fi nimicit în ambuscadă;
2) recunoaşterii amănunţite a locului unde va pregăti ambuscada şi a căilor ce duc spre acesta;
3) organizării minuţioase a sistemului de baraje şi distrugeri;
4) constituirii dispozitivului de luptă, executării mascării acestuia, precum şi realizării conducerii.

Locul pentru executarea ambuscadei trebuie corespundă următoarelor caracteristic:
1) să ofere condiţii pentru intrarea, dispunerea şi executarea manevrei, ieşirea mascată a echipelor;
2) să asigure observarea la distanţe mari;
3) să reducă posibilităţile inamicului de a se desfăşura pentru luptă şi
4) să asigure câmp de vedere şi de tragere, executarea focului de flanc şi încrucişat combinat cu baraje explozive şi neexplozive.
CodruДата: Joi, 28.11.2013, 19:23 | Сообщение # 4
Grupa: Administratori
Mesaje: 2039
Reputatia: 60
Dispozitivul de luptă al grupei, constituit în funcţie de natura şi valoarea probabilă a inamicului, de proprietăţile terenului şi misiunea primită, de regulă constă din elemente de asalt (blocare, atac), de sprijin, de observare şi siguranţă.
În toate situaţiile dispozitivul de luptă trebuie să permită întrebuinţarea mijloacelor de foc ale grupei pentru lovirea simultană a inamicului, să asigure condiţii pentru executarea manevrei şi concentrarea focului, pentru intensificarea atacului până la nimicirea completă a acestuia.
Uneori, când inamicul este inferior şi foloseşte armament cu caracteristici necunoscute, ambuscada se execută fără foc şi prin surprindere. Grupa se dispune într-un loc mascat, iar în momentul intrării inamicului în locul ambuscadei execută un salt hotărât şi prin lupta corp la corp nimiceşte personalul, ia prizonieri, capturează modele de armament, se regrupează şi se înapoiază în locul ordonat.

Pe timp de noapte sau în alte condiţii cu vizibilitate redusă, militarii acţionează pe jos, TAB sau MLI/MLD, iar mijloacele de întărire se dispun cât mai aproape de căile de deplasare probabile ale inamicului, de regulă, pe o singură parte a comunicaţiei, pentru a evita lovirea personalului şi tehnicii militare proprii cu focul armamentului instalat pe acesta.

Inamicul se nimiceşte din momentul intrării forţelor lui principale în ambuscadă.
Elementele destinate pentru blocare angajează capul şi coada coloanei inamicului prin foc, interzicând ieşirea acestuia din ambuscadă, concomitent cu deschiderea simultană a focului de către toate echipele şi cu toate categoriile de armament. Când s-au creat condiţii avantajoase, sub acoperirea focului echipei de sprijin, celelalte elemente execută un atac rapid pentru nimicirea completă a inamicului, apoi se regrupează şi se deplasează în raionul stabilit.
După îndeplinirea misiunii, în raport cu situaţia de luptă, grupa părăseşte locul ambuscadei în ascuns, pe itinerarul recunoscut din timp, urmând să îndeplinească alte misiuni.
  • Pagina 1 din 1
  • 1
Căutare:
Răspuns nou
Prenume:
Textul mesajului:
Opţiunile mesajului:
Cod de securitate:

Copyright MyCorp © 2025
uCoz