Duminică, 09.02.2025, 00:00
Bine aţi venit Oaspete | RSS
 Pentru studenţii Catedrei militare
Principală Album foto Forum Profilul meuLogare
[ Mesaje noi · Membrii · Regulamentul forumului · Căutare · RSS ]
  • Pagina 1 din 1
  • 1
Manevra în ofensivă
CodruДата: Vineri, 07.12.2012, 00:01 | Сообщение # 1
Grupa: Administratori
Mesaje: 2039
Reputatia: 60
Manevra în ofensivă

Manevra constă în deplasarea forţelor şi mijloacelor în scopul aplicării favorabile a puterii de luptă a acestora în timp şi spaţiu pentru a obţine un avantaj în raport cu inamicul.

Manevra poate să fie de forţe şi mijloace şi de foc.

În ofensivă manevra de forţe şi mijloace se execută în scopul deplasării rapide şi organizate a subunităţilor pentru crearea celei mai favorabile grupări pe direcţia de atac, schimbarea efortului de pe o direcţie pe alta, intensificarea atacului în adîncime, învăluirea sau întoarcerea flancurilor şi spatelui dispozitivului inamicului, încercuirea şi nimicirea lui în timp scurt.

Formele manevrei în ofensivă (pentru grupă) sunt:
1) mutarea efortului de pe o direcţie pe alta;
2) învăluirea;
3) întoarcerea;
4) lovitura frontală;
5) manevra pe verticală.

Formele de manevră la care participă plutonul în ofensivă sunt:
1) atacul frontal;
2) învăluirea;
3) întoarcerea;
4) infiltrarea;
5) manevra pe verticală.
CodruДата: Vineri, 07.12.2012, 00:32 | Сообщение # 2
Grupa: Administratori
Mesaje: 2039
Reputatia: 60
Mutarea efortului de pe o direcţie pe alta

Mutarea efortului de pe o direcţie pe alta, din faţă spre adîncime şi invers constă în deplasarea executată cu subunităţile din adîncimea dispozitivului de luptă, cu tehnica militară şi uneori, cu una din forţele de pe limita dinainte, pentru respingerea loviturilor executate de inamic, dezvoltarea ofensivei pe direcţii pe care inamicul nu se aşteaptă.
CodruДата: Vineri, 07.12.2012, 00:44 | Сообщение # 3
Grupa: Administratori
Mesaje: 2039
Reputatia: 60
Învăluirea

Învăluirea constă în combinarea acţiunilor frontale ale subunităţilor proprii cu cele executate asupra unuia sau ambelor flancuri ale dispozitivului inamicului.
Între acţiunile frontale şi cele de flanc trebuie să existe cooperare neîntreruptă şi legătură de foc neîntreruptă.

Pentru executarea manevrei de învăluire, în cadrul grupei (plutonului), în funcţie de situaţie, în gruparea care acţionează de front cât şi în cea care execută manevra se pot găsi 1-2 echipe (grupei).

Grupa (plutonul) se poate găsi în gruparea care acţionează de front sau în cea care execută manevra.
Grupa se poate diviza în echipa de manevră şi echipe de sprijin.

O echipă ce acţionează împotriva flancului inamic este în mod normal acoperită de un atac suport condus de o altă echipă ce acţionează ca bază de foc; echipa înaintează spre flancul inamic astfel încît se plasează în poziţie de atac; aceasta profită de acoperire şi ascunziş ţinînd inamicul inconştient de mişcările ei pînă începe atacul; cînd grupa începe atacul, elementul de sprijin se mută în altă pe a poziţiei inamicului sau încetează focul complet; dacă observarea permite, este de dorit ca elementul de sprijin să conducă echipa spre obiectiv prin foc; manevra de învăluire împarte focul defensiv al inamicului în două părţi; o parte se concentrează asupra elementului de sprijin, iar o parte asupra echipei care învăluie.

Cînd plutonul execută singur manevra de învăluire: două grupe acţionează împotriva flancului inamicului, acoperite de un atac suport executat de a treia grupă ce acţionează ca bază de foc; grupele înaintează spre flancul inamicului astfel încît să se plaseze în poziţie de atac; acestea profită de acoperire şi mascare interzicînd cunoaşterea de către inamic a mişcărilor executate de către acestea pînă la începerea atacului; cînd atacă, elementul de sprijin se mută în altă parte a poziţiei inamicului sau încetează focul complet; dacă observarea permite, este de dorit ca elementul de sprijin să conducă grupele spre obiectiv prin foc; manevra de învăluire împarte focul defensiv al inamicului în două – o parte se concentrează asupra elementului de sprijin, iar cealaltă parte asupra celui care învăluie.
CodruДата: Vineri, 07.12.2012, 00:50 | Сообщение # 4
Grupa: Administratori
Mesaje: 2039
Reputatia: 60
Întoarcerea

Întoarcerea este forma de manevră prin care se angajează inamicul de front cu o parte din subunităţi, în timp ce majoritatea forţelor şi mijloacelor acţionează în flancul sau spatele dispozitivului acestuia, pe o adîncime mai mare, cu scopul de a ataca eşalonul doi (forţele de angajare ulterioară) sau rezervele, intercepta comunicaţiile, silindu-l să ducă acţiuni de luptă şi în alte direcţii decît pe cea frontală.
Între subunităţile care duc acţiuni frontale şi cele care execută întoarcerea nu există legătură de foc.

Atenţie deosebită se acordă cooperării şi sprijinului de foc pentru nimicirea inamicului încercuit.
Cele mai bune rezultate pot fi obţinute prin întoarcerea ambelor flancuri ale dispozitivului inamicului.

Plutonul de infanterie participă la executarea manevrei de întoarcere fie în cadrul grupării de forţe care angajează inamicul de front, fie în cea care acţionează în flancul sau spatele acestuia.
CodruДата: Vineri, 07.12.2012, 00:54 | Сообщение # 5
Grupa: Administratori
Mesaje: 2039
Reputatia: 60
Lovitura frontală (Atacul frontal)

Lovitura frontală constă în producerea de pierderi cît mai mari inamicului prin ruperea apărării sale şi crearea de breşe în dispozitivul lui de apărare care să asigure în continuare folosirea celorlalte forme de manevră în scopul nimicirii pe părţi a acestuia şi dezvoltarea în ritm rapid al ofensivei. Ea se execută, de regulă, atunci cînd apărarea inamicului nu prezintă goluri şi flancuri descoperite şi există realizat un raport de forţe favorabil forţelor proprii pe direcţiile principale de acţiune.

Cînd nu există posibilitatea de manevră pe nici un flanc al inamicului, plutonul (grupa) înaintează direct prin salturile succesive ale grupelor (pe echipe sau toată grupa), sub sprijin reciproc de foc.

Comandantul grupei ordonă echipei antiblindate să înainteze sub acoperirea focului echipelor antipersonal şi fixă, echipa antiblindate avansează pe cât de repede posibil spre noile poziţii de tragere, folosind acoperirea disponibilă. Cînd echipa ajunge la o poziţie de tragere nouă deschide focul.
Echipa antipersonal care oferea protecţie încetează focul şi înaintează sub acoperirea primei echipe stabilită într-o poziţie avansată şi a celei fixe.

Acest proces continuă până când grupa atacă tranşeea inamică.
Echipa fixă înaintează în funcţie de distanţa de la care poate oferi un sprijin de foc eficient.
Comandantul grupei se va poziţiona într-un loc de unde poate menţine cel mai bine controlul cu efectivul grupei.

Atacul frontal este, totuşi, cea mai frecventă formă de manevră. El necesită mai puţin timp şi coordonare şi este mai simplu decît încercuirea.
Atacul vizează puterea inamicului şi focurile pregătite şi sunt puţine şanse ca acesta să fie surprins.
CodruДата: Vineri, 07.12.2012, 01:21 | Сообщение # 6
Grupa: Administratori
Mesaje: 2039
Reputatia: 60
Manevra pe verticală

Manevra pe verticală se execută când eşalonul superior dispune de resursă de aviaţie pentru utilizarea forţelor aeromobile în scopul de a favoriza acţiunile forţelor de pe direcţiile principale; se foloseşte în mod frecvent concomitent cu celelalte forme de manevră.

Plutonul poate fi destinat să acţioneze în cadrul forţelor aeromobile din cadrul eşalonului superior.
CodruДата: Vineri, 07.12.2012, 01:24 | Сообщение # 7
Grupa: Administratori
Mesaje: 2039
Reputatia: 60
Infiltrarea

Infiltrarea se execută prin pătrunderea unor forţe în dispozitivul inamicului, individual sau în grupuri mici sau pe deasupra, fără a fi descoperite.

Scopurile infiltrării pot fi:
- atacarea inamicului în punctele slabe;
- ocuparea punctelor importante din teren dispuse sau distrugerea unor obiective vitale din adîncimea dispozitivului inamicului;
- obţinerea de informaţii;
- pentru hărţuirea şi destabilizarea inamicului sau pentru atacarea rezervelor acestuia.

Plutonul de infanterie participă la executarea infiltrării în cadrul eşalonului superior şi îndeplineşte misiunile stabilite de către comandantul acestuia .
  • Pagina 1 din 1
  • 1
Căutare:
Răspuns nou
Prenume:
Textul mesajului:
Opţiunile mesajului:
Cod de securitate:

Copyright MyCorp © 2025
uCoz