Duminică, 02.02.2025, 12:30
Bine aţi venit Oaspete | RSS
 Pentru studenţii Catedrei militare
Principală Album foto Forum Profilul meuLogare
[ Mesaje noi · Membrii · Regulamentul forumului · Căutare · RSS ]
  • Pagina 1 din 1
  • 1
Militarii, drepturile, îndatoririle şi responsabilitatea
CodruДата: Duminică, 25.11.2012, 00:56 | Сообщение # 1
Grupa: Administratori
Mesaje: 2039
Reputatia: 60
Militarii, drepturile, îndatoririle şi responsabilitatea acestora


5. Serviciul interior într-o unitate militară este condus de către comandantul acesteia, iar în locul de staţionare a unei subunităţi - de către comandantul de subunitate.
Dacă în aceeaşi încăpere sînt amplasate cîteva subunităţi, ai căror comandanţi nu au un şef nemijlocit comun, atunci, printr-un ordin al comandantului de unitate, conducerea serviciului interior este încredinţată comandantului uneia din aceste subunităţi.
Organizatorul nemijlocit al serviciului interior în unitatea militară este şeful statului major, iar în locul de staţionare al subunităţii - plutonierul de subunitate.

Comandanţii poartă responsabilitatea pentru starea serviciului interior în unităţile subor¬donate. Ei sînt obligaţi să acor¬de ajutor unităţilor şi subunităţilor militare subordonate la planificarea şi orga¬nizarea serviciului interior, controlînd sistematic starea acestuia.
CodruДата: Duminică, 25.11.2012, 00:57 | Сообщение # 2
Grupa: Administratori
Mesaje: 2039
Reputatia: 60
Drepturile şi obligaţiile militarilor


7. Militarii beneficiază de drepturile şi libertăţile stabilite pentru cetăţenii Republicii Moldova de Constituţie, de legislaţia în vigoare, precum şi de acordurile internaţionale la care Republica Moldova este parte, cu interdicţiile şi restricţiile condiţionate de particularităţile serviciului militar.
8. Prin îndeplinire de către militari a obligaţiilor de serviciu se înţelege:
1) participarea la acţiuni militare;
2) exercitarea funcţiilor de serviciu;
3) executarea serviciului de alarmă;
4) participarea la exerciţii şi antrenamente militare;
5) aflarea pe teritoriul unităţii militare pe durata stabilită de programul zilnic sau la ordinul comandantului (şefului);
6) aflarea în misiuni, participarea la operaţiuni de menţinere a păcii sau aflarea la tratament;
7) deplasarea la şi de la locul de serviciu, de tratament sau locul misiunii;
8) participarea la concentrări militare;
9) apărarea vieţii, sănătăţii, onoarei şi demnităţii persoanei;
10) acordarea de ajutor organelor de drept pentru asigurarea legalităţii şi ordinii de drept;
11) participarea la acţiunile de prevenire şi lichidare a consecinţelor calamităţilor naturale, ale avariilor tehnogene şi catastrofelor;
12) alte acţiuni ale militarului, calificate de instanţa de judecată ca fiind săvîrşite în interesul persoanei, societăţii şi statului;
13) aflarea în prizonierat (cu excepţia cazurilor de predare benevolă), în situaţia de ostatic sau de persoană internată;
14) dispariţia militarului pînă la declararea dispariţiei sau morţii sale, în modul stabilit de lege.
La necesitate, la ordinul comandantului (şefului), militarul este obligat să procedeze la îndeplinirea obligaţiilor de serviciu în orice moment.
CodruДата: Duminică, 25.11.2012, 00:58 | Сообщение # 3
Grupa: Administratori
Mesaje: 2039
Reputatia: 60
Drepturile militarilor


9. Drepturile militarilor şi modul de realizare a lor, ţinîndu-se cont de particularităţile serviciului militar, sînt determinate de legislaţia în vigoare.
10. Folosirea de către militari a drepturilor lor nu trebuie să fie în detrimentul drepturilor şi intereselor legitime ale societăţii, ale statului şi serviciului militar, precum şi nici în detrimentul drepturilor altor militari şi cetă¬ţeni.
11. Statul asigură protecţia socială şi juridică a militarilor, realizează măsuri pentru a le asigura un nivel de viaţă suficient şi demn, pentru a le îmbunătăţi condiţiile de serviciu şi de trai.
Asigurarea şi apărarea drepturilor militarilor sînt încredinţate organelor puterii de stat şi ale administraţiei publice locale, judecătoriilor, organelor de drept, centrelor militare şi comandanţilor (şefilor).
12. Pînă la depunerea Jurămîntului militar, militarul nu poate fi numit în funcţii militare, antrenat în executarea misiunilor de luptă (în acţiuni de luptă, în executarea serviciului de alarmă, serviciului de luptă, serviciului de gardă), de asemenea, acestuia nu i se poate repartiza armament, tehnică militară şi aplica sancţiune disciplinară.
13. Deciziile şi acţiunile (inacţiunile) ilegale ale conducătorilor şi ale comandanţilor (şefilor) pot fi atacate de militari în modul prevăzut de regulamentele militare şi legislaţia în vigoare.
CodruДата: Duminică, 25.11.2012, 00:59 | Сообщение # 4
Grupa: Administratori
Mesaje: 2039
Reputatia: 60
Îndatoririle generale ale militarilor


14. Militarul în acti¬vitatea sa de serviciu se conduce de cerinţele stabilite de legislaţia în vigoare şi de regulamentele militare.
15. Militarul are următoarele îndatoriri:
1) să-şi servească cu abnegaţie poporul, să fie devotat Republicii Moldova, să apere cu jertfire de sine suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a ţării;
2) să respecte şi să îndeplinească prevederile Constituţiei şi ale legilor Republicii Moldova, să apere valorile democraţiei constituţionale, să respecte acordurile internaţionale la care Republica Moldova este parte;
3) să respecte Jurămîntul militar şi prevederile regulamentelor militare, să execute necondiţionat, întocmai şi la timp ordinele comandanţilor (şefilor), fiind responsabil de modul în care îndeplineşte misiunile încredinţate;
4) să preţuiască onoarea şi gloria de luptă ale poporului său, ale unităţii militare, să păstreze demnitatea gradului şi uniformei militare pe care o poartă;

5) sa fie disciplinat şi vigilent, să păstreze cu stricteţe secretul militar, cel de stat, precum şi caracterul confidenţial al unor activităţi şi documente;
6) să-şi perfecţioneze pregătirea şi măiestria profesională;
7) să preţuiască camaraderia militară, să respecte drepturile şi libertăţile tuturor cetăţenilor;
8) să cunoască şi să întreţină, regulamentar, în stare operativă de luptă, tehnica şi armamentul încredinţat, să păstreze şi să administreze eficient patrimoniul militar din dotare;
9) să respecte regulile securităţii personale la manipularea şi întreţinerea mijloacelor tehnice şi a armamentului, precum şi la realizarea altor activităţi în timpul îndeplinirii serviciului militar;
10) să aibă grijă de sănătatea sa, să respecte regulile igienei personale şi sociale şi să nu-şi permită deprinderi dăunătoare.
16. Se interzice menţionarea în scrisori şi telegrame a unor informaţii privind activitatea, misiunile, structura, completarea cu efectiv, tehnică şi armament, a altor informaţii ce ţin de menţinerea capacităţii de luptă a unităţii, precum şi discutarea despre acestea cu persoane străine.
17. Militarul este obligat să dea dovadă de patriotism, să se mîndrească cu gloria militară a poporului său, să contribuie la consolidarea frăţiei de arme internaţionale.
18. În procesul de instruire şi educare a militarilor, superiorii trebuie să dea dovadă de stimă faţă de sentimentele, obiceiurile şi tradiţiile lor naţionale.
19. Militarii sînt obligaţi să se respecte reciproc, să ajute comandanţii (şefii) şi superiorii la menţinerea ordinii şi disciplinei.
În cazul constatării unor relaţii neregulamentare între militari, militarul este obligat de urgenţă să ia măsuri pentru a restabili ordinea şi să raporteze despre ele şefului său nemij¬locit.
20. În interes de serviciu, militarul este obligat să se adreseze şefului său nemijlocit şi, cu permisiunea acestuia, şefului ierarhic superior.
În interes personal, militarul, de asemenea, este obligat să se adreseze şefului său nemijlocit, iar în caz de necesitate deosebită - şefului superior.
La înaintarea unei propuneri, cereri sau reclamaţii militarul se conduce de prevederile Regulamentului disciplinei militare.
21. În timpul desfăşurării acţiunilor militare, militarii sînt obligaţi să cunoască şi să respecte întocmai cerinţele dreptului internaţional privind conflictele armate.
22. Militarul, în timpul acţiunilor de luptă, chiar şi atunci cînd este izolat de unitatea (subunitatea) sa militară şi se află în încercuire deplină, este obligat să opună rezistenţă dîrză inamicului.
Aflîndu-se în calitate de prizonier, militarul este obligat să caute şi să folosească orice ocazie pentru a se elibera pe sine şi pe camarazii săi din prizonierat şi pentru a se reîntoarce la trupele sale. Militarul făcut prizonier de către inamic, la interogatoriu, are dreptul să-şi spună numai numele, prenumele, patronimicul, gradul militar, data naşterii şi numărul personal.
Militarii aflaţi în prizonierat, în situaţia de ostatic sau de persoană internată, dar care nu au încălcat Jurămîntul militar şi nu au săvîrşit infracţiuni contra statului sau contra păcii şi umanităţii, beneficiază de statutul de militar.
Autorităţile publice competente şi conducătorii structurilor militare sînt obligaţi să întreprindă măsuri pentru eliberarea militarilor aflaţi în prizonierat, în situaţia de ostatic sau de persoană internată, în condiţiile stabilite de legislaţia în vigoare, de alte acte normative şi în conformitate cu normele dreptului internaţional.
CodruДата: Duminică, 25.11.2012, 01:00 | Сообщение # 5
Grupa: Administratori
Mesaje: 2039
Reputatia: 60
Obligaţiile funcţionale şi speciale ale militarilor


23. Fiecare militar are obligaţii funcţionale, care definesc volumul şi limitele îndeplinirii practice de către el a obligaţiilor şi sarcinilor ce îi sînt încredinţate, în conformitate cu funcţia pe care o deţine.
Aceste obligaţii sînt determinate de regulamentele militare, precum şi de fişa funcţiei, de instrucţiunile sau de ordinele comandanţilor (şefilor) direcţi, în conformitate cu cerinţele pre¬zentului regulament.
24. Militarii aflaţi în serviciul de alarmă, în serviciul de luptă, în serviciul de zi şi în cel de garnizoană, precum şi atunci cînd sînt antrenaţi în alte activităţi prevăzute de legislaţie, îndeplinesc obligaţii speciale şi sînt învestiţi cu drepturi deosebite, inclusiv cu dreptul de a aplica arma, forţa şi cu alte drepturi, în conformitate cu legislaţia în vigoare. Obligaţiile speciale şi modul de îndeplinire a lor sînt stabilite prin acte legislative şi juridice şi prin regulamente militare, elaborate în baza lor, care, de regulă, au un caracter temporar.
CodruДата: Duminică, 25.11.2012, 01:01 | Сообщение # 6
Grupa: Administratori
Mesaje: 2039
Reputatia: 60
Păstrarea, purtarea, folosirea şi aplicare armei


25. Militarii, pe perioada îndeplinirii obligaţiilor serviciului militar, au dreptul la păstrarea, purtarea, folosirea şi aplicarea armei.
26. Regulile de păstrare, purtare, folosire şi aplicare a armei de către militari sînt determinate de prezentul regulament.
27. Militarii, ca măsură excepţională, au dreptul să aplice arma de foc personal sau prin intermediul efectivului subunităţii:
1) pentru respingerea unui atac în grup sau a unui atac armat asupra obiectivelor de stat şi militare aflate sub pază, precum şi asupra locurilor de dispunere a unităţilor şi subunităţilor militare (clădirilor, încăperilor şi a altor obiecte), coloanelor auto, mijloacelor de transport izolate şi a gărzilor, în cazul în care apărarea lor prin alte metode este imposibilă;
2) pentru prevenirea capturării prin violenţă a armamentului şi a tehnicii militare, în cazul în care apărarea lor prin alte metode este imposibilă;
3) pentru autoapărare, pentru apărarea militarilor şi a persoanelor civile contra unor atacuri ce prezintă un pericol evident pen¬tru viaţa sau sănătatea lor, în cazul în care prin alte metode este imposibil de a-i apăra;
4) pentru eliberarea ostaticilor;
5) pentru reţinerea persoanei care opune rezistenţă armată, care a săvîrşit sau a fost surprinsă în momentul săvîrşirii unei infracţiuni sau a persoanei care evadează de la arest, precum şi a unei persoane înarmate care refuză să se supună cerinţei legale de a depune arma, în cazul în care este imposibilă înfrîngerea rezistenţei sau reţinerea infractorului pe alte căi şi cu alte mijloace;
6) militarii din componenţa gărzii au dreptul să aplice arma de foc în cazurile şi în ordinea determinate de Regulamentul servi¬ciului de garnizoană şi serviciului de gardă al Forţelor Armate ale Republicii Moldova;
7) în afară de acesta, comandantul (şeful) are dreptul să aplice arma personal sau să ordone aplicarea ei pentru restabilirea disciplinei şi ordinii în cazul nesupunerii deschise a unui subordonat, cînd acţiunile acestuia sînt orientate evident spre trădare de Patrie sau spre zădărnicirea realizării unei misiuni în condi¬ţii de luptă.
Efectuarea unei împuşcături asupra ţintei este considerată drept aplicare a armei.
28. Aplicarea armei de foc trebuie să fie precedată de un avertisment privind intenţia de a recurge la ea, acordîndu-se timp suficient pentru reacţia de răspuns, cu excepţia cazurilor în care tergiversarea aplicării armei generează un pericol direct pentru viaţă şi sănătatea militarilor.
29. Arma de foc poate fi aplicată fără avertizare în caz de atac prin surprindere, de atac cu utilizarea tehnicii de luptă, a mijloacelor de transport, a aparatelor de zbor, a navelor fluviale, în cazul eliberării ostaticilor, evadării de la arest cu armă sau cu mijloace de transport, precum şi în timpul evadării din mijloacele de transport în timpul deplasării lor.
30. Militarii au dreptul să folosească arma pentru a da semnalul de alarmă sau pentru a chema în ajutor, precum şi contra unui animal care ameninţă viaţa sau sănătatea oamenilor.
31. La aplicarea şi folosirea armei, militarul este obligat să întreprindă toate măsurile posibile pentru asigurarea securităţii persoanelor din jur, iar, în caz de necesitate, să acorde ajutor medical de urgenţă victi¬melor. Este interzisă aplicarea armei contra copiilor, contra persoanelor în etate şi a persoanelor cu semne vădite de invaliditate, cu excepţia cazurilor cînd din partea lor se întreprinde un atac armat, se opune rezistenţă armată sau se întreprinde un atac în grup, care pun în pericol viaţa mi¬litarului şi a altor cetăţeni, dacă pe alte căi şi prin alte mijloace este imposibilă respingerea unui astfel de atac.
Despre fiecare caz de aplicare sau de folosire a armei militarul raportează comandantului (şefului).
32. Militarii în termen condamnaţi la muncă neremunerată în folosul comunităţii sau aflaţi în perioada pentru care le-a fost amînată sau suspendată executarea pedepsei, precum şi militarii în termen eliberaţi condiţionat de pedeapsă înainte de termen, nu pot fi numiţi în serviciul de luptă şi de zi, ci numai la efectuarea unor lucrări ce nu necesită purtarea şi folosirea armei şi tehnicii militare.
CodruДата: Duminică, 25.11.2012, 01:01 | Сообщение # 7
Grupa: Administratori
Mesaje: 2039
Reputatia: 60
Răspunderea militarilor


33. Toţi militarii, indiferent de gradul militar şi funcţia pe care o deţin, sînt egali în faţa legii.
34. Militarii, în dependenţă de gravitatea faptei săvîrşite, poartă răspundere disciplinară, contravenţională, materială, civilă şi penală.
35. Pentru abateri disciplinare, militarii poartă răspundere în conformitate cu Regulamentul disciplinei militare. Comandanţii (şefii) nu poartă răspundere disciplinară pentru faptele subalternilor lor, dacă au întreprins toate măsurile necesare, în limita competenţei lor, pentru evitarea faptelor menţionate, au tras la răspundere persoanele culpabile şi nu au tăinuit faptele în cauză.
36. Militarii pot fi reţinuţi sau arestaţi numai în temeiul şi în modul stabilit de legislaţia în vigoare. Arestul pentru abaterile disciplinare se efectuează în conformitate cu Regulamentul disciplinei militare.
37. Pentru săvîrşirea de contravenţii în afara exercitării atribuţiilor de serviciu, militarii, cu excepţia militarilor în termen, răspund contravenţional conform dispoziţiilor generale. Pentru săvîrşirea de contravenţii, militarii în termen răspund în conformitate cu Regulamentul disciplinei militare.
38. Pentru prejudiciile materiale cauzate statului în timpul îndeplinirii obligaţiilor de serviciu, militarii poartă răspundere materială, în conformitate cu Legea cu privire la răspunderea materială a militarilor şi cu alte acte legislative.
39. Militarii reţinuţi de organele de drept sau în privinţa cărora a fost emis mandat de arest se predau comenduirii militare sau comandantului unităţii militare pentru a fi deţinuţi (transmişi spre supraveghere) pînă la emiterea hotărîrii corespunzătoare.
40. În cazul tragerii la răspundere, este inadmisibilă lezarea onoarei şi demnităţii militarilor.
  • Pagina 1 din 1
  • 1
Căutare:
Răspuns nou
Prenume:
Textul mesajului:
Opţiunile mesajului:
Cod de securitate:

Copyright MyCorp © 2025
uCoz