Duminică, 02.02.2025, 11:55
Bine aţi venit Oaspete | RSS
 Pentru studenţii Catedrei militare
Principală Album foto Forum Profilul meuLogare
[ Mesaje noi · Membrii · Regulamentul forumului · Căutare · RSS ]
  • Pagina 1 din 1
  • 1
Instalarea militarilor
CodruДата: Duminică, 25.11.2012, 12:34 | Сообщение # 1
Grupa: Administratori
Mesaje: 2039
Reputatia: 60
Instalarea militarilor


Principii generale


431. Toate încăperile şi teritoriul unităţii sînt repartizate subunităţilor de către comandantul unităţii. Cînd în tabăra militară permanent se dispun cîteva unităţi militare, încăperile şi teritoriul acesteia sînt repartizate acestora de către comandantul (şeful) taberei militare.
432. Militarii în termen sînt instalaţi în cazarmă.
433. Pentru instalarea fiecărei subunităţi sînt prevăzute următoarele încăperi:
1) dormitorul;
2) camera de informare şi odihnă;
3) biroul comandantului;
4) biroul comandanţilor de plutoane;
5) camera pentru păstrarea armamentului;
6) clasa de instruire ( pregătire teoretică a serviciului de zi);
7) încăperea pentru curăţarea armamentului;
8) încăperea pentru sport;
9) camera pentru menaj;
10) magazia;
11) uscătoria;
12) lavoarul;
13) încăperea (locul) pentru curăţarea încălţămintei;
14) duşul;
15) toaleta.
Pentru instalarea comandamentului unităţii sînt prevăzute următoarele încăperi:
1) biroul comandantului;
2) biroul locţiitorului comandantului;
3) biroul şefului statului major;
4) biroul ofiţerului pentru probleme juridice;
5) biroul contabilităţii;
6) birourile secţiilor (compartimentelor) unităţii;
7) biroul lucrări secrete;
8) sala pentru consfătuiri (briefinguri);
9) muzeul unităţii (ungheraşul gloriei militare);
10) camera pentru odihnă (a militarilor prin contract);
11) clasa pentru instructajul personalului de serviciu;
12) încăperea pentru executarea serviciului pe unitate (statul major);
13) lavoarul;
14) duşul;
15) toaleta.
Pentru desfăşurarea şedinţelor în cadrul unităţii se amenajează clasele corespunzătoare.
În fiecare unitate se ţine Cartea de onoare şi Registrul istoric al unităţii.
434. Militarii prin contract sînt instalaţi (cazaţi) în încăperi pe teritoriul unităţilor militare sau în afara acestora în conformitate cu legislaţia în vigoare.
Subofiţerii care deţin funcţia de plutonier de subunitate, după posibilităţi, se instalează în locul de dispunere a unităţii ori în preajma acestuia.
435. Studenţii instituţiilor de învăţămînt militar se instalează în cazărmi în modul stabilit pentru militarii în termen sau în cămine. Studenţii din rîndul subofiţerilor, militarilor prin contract şi persoanelor care au îndeplinit serviciul militar în termen pînă la înscrierea la instituţia de învăţămînt militar sînt scutiţi de instalarea în cazarmă, începînd cu primul an de studii. Comandantul (şeful) instituţiei de învăţămînt militar, la necesitate, poate permite studenţilor să locuiască în afara locului de dispunere a instituţiei de învăţămînt militar.
436. Militarilor şi angajaţilor civili li se interzice să locuiască în cantine, puncte medicale, cluburi, parcuri, depozite şi magazii, în încăperi de instrucţie, de serviciu, cît şi în alte încăperi din unitatea militară care nu sînt destinate acestui scop.
437. Instalarea militarilor în termen în dormitoare se efectuează reieşind din normele de asigurare.
Paturile în dormitoare se dispun în consecutivitatea corespunzătoare statelor de organizare şi funcţii ale subunităţii şi se aranjează în aşa mod ca lîngă fiecare din ele sau lîngă două paturi împreunate să rămînă loc pentru noptieră, iar între rîndurile de paturi să fie loc liber pentru adunarea efectivului; paturile se amplasează cu cel puţin 50 cm depărtare la pereţii exteriori, respectîndu-se alinierea. Paturile trebuie să fie uniforme (standard).
În dormitoare, paturile pot fi cu unul sau cu două nivele.
438. Pentru militarii înscrişi în listele subunităţii pe veci sau ca soldaţi de onoare pentru fapte vitejeşti, în dormitor, într-un loc vizibil, se amenajează un pat, care este menţinut permanent în stare exemplară. Deasupra patului, în ramă, se atîrnă portretul eroului şi descrierea faptei lui vitejeşti.
439. În noptiera militarului se păstrează rechizitele de igienă corporală şi obiectele de uz cotidian.
440. Aşternutul militarilor instalaţi în cazarmă trebuie să constea din pătură (plapumă), cearşafuri, pernă cu faţă de pernă, saltea şi aşternut sub aceasta. Aşternuturile trebuie să fie aranjate uniform. Se interzice aşezatul şi culcatul pe aşternut în îmbrăcăminte (cu excepţia persoanei de serviciu pe subunitate, în timpul odihnei) şi în încălţăminte.
441. Echipamentul, ţinutele de iarnă şi vară, mijloacele de protecţie individuală se păstrează în dulapuri speciale, instalate în încăperile cazărmii.
Dacă sînt condiţii corespunzătoare, ţinuta, uniforma sportivă şi obiectele personale ale militarilor pot fi păstrate în dulapuri (compartimente) individuale.
Locurile de păstrare a echipamentului sînt repartizate militarilor şi marcate cu etichete în care sînt indicate gradul militar, numele şi iniţialele militarului.
Îmbrăcămintea de fiecare zi şi centura, înainte de culcare, se aşează în mod ordonat şi uniform pe scaun, iar încălţămintea se aranjează la picioare, lîngă pat. Echipamentul, în caz de necesitate, se usucă în uscătorii.
442. Modul de păstrare şi de folosire a aparatelor foto, audio şi video, cît şi a altei tehnici electronice, pentru militarii în termen, este stabilit de către comandantul unităţii.
443. Armamentul de infanterie şi muniţiile se păstrează în subunităţi într-o cameră aparte, înzestrată cu semnalizare, care se află sub paza permanentă a persoanelor din serviciul de zi. Amenajarea şi utilarea camerei de păstrare a armamentului, modalitatea de păstrare, de întreţinere, de verificare şi de eliberare a armamentului se realizează în conformitate cu instrucţiunile în vigoare.
444. Camera pentru menaj se utilează cu mese pentru călcatul hainelor, cu oglinzi şi cu scaune (taburete), cu numărul necesar de fiеre de călcat, cu instrument pentru frizură, cu inventar pentru executarea reparaţiei curente a echipamentului şi încălţămintei, cu furnituri şi materiale pentru reparaţie, cu afişe privind regulile de purtare a ţinutei militare şi aspectul exterior al militarilor, precum şi privind reparaţia îmbrăcămintei şi încălţămintei.
445. Personalul sosit în unitate pentru completare se instalează în cazarmă. Pe parcursul instruirii acestuia, el este supus unui examen medical aprofundat, lui i se distribuie echipament conform normelor, cu el se desfăşoară şedinţe de pregătire militară iniţială.
Pentru instruirea personalului încorporat se emite ordin pe unitate în vederea constituirii administraţiei subunităţii de instrucţie.
446. Obiectele personale civile (lenjeria, încălţămintea, îmbrăcămintea) ale militarilor încorporaţi în serviciul militar în termen se aduc în ordine, se împachetează şi se predau spre păstrare plutonierului subunităţii.
447. Repartizarea în subunităţi a personalului încorporat după depunerea Jurămîntului militar se efectuează în modul indicat în Anexa nr.7.
CodruДата: Duminică, 25.11.2012, 12:35 | Сообщение # 2
Grupa: Administratori
Mesaje: 2039
Reputatia: 60
Întreţinerea încăperilor


448. Toate clădirile şi încăperile, cît şi teritoriul unităţii trebuie să fie întreţinute permanent în curăţenie şi ordine. Fiecare comandant (şef) răspunde de folosirea corectă a clădirilor şi încăperilor, de integritatea mobilierului, inventarului şi utilajului aflat în subordine.
Toate încăperile şi faţadele clădirilor trebuie să aibă un aspect îngrijit, stabilit de comandant.
449. Toate încăperile trebuie să fie numerotate în modul stabilit, conform Anexei nr.13. În interiorul fiecărei încăperi trebuie afişat inventarul bunurilor materiale.
Mobilierul, toate bunurile şi întreg utilajul din încăpere se numerotează pe una din părţi (excluzîndu-se partea din faţă a obiectului) şi se înscriu în registrul de evidenţă a bunurilor materiale.
450. Mişcarea bunurilor materiale dintr-o subunitate în alta se face cu aprobarea comandantului unităţii.
451. În dormitoare sau în alte încăperi pentru efectiv, la un loc vizibil (în condiţii de campanie într-o mapă specială), trebuie să fie afişate pe panouri speciale programul zilnic, orarul şedinţelor, tabelul cu rîndul la serviciu, schemele de instalare a efectivului, lista bunurilor materiale şi instrucţiunile necesare.
452. Portretele şi tablourile atîrnate în camere (încăperi) trebuie să fie în rame, iar afişele şi alte materiale ilustrative - pe şipci. În toate încăperile se permite a avea flori, iar la ferestre - draperii îngrijite.
Geamurile la ferestrele de la etajele de jos, care dau în străzile oraşului, la înălţimea cerută, trebuie să fie mate sau acoperite cu vopsea albă.
În caz de necesitate, uşile de intrare în cazarmă pot fi utilate cu vizetă, cu o zăvor interior şi cu semnalizare acustică cu ieşire la plantonul pe subunitate. În acest caz, la ferestrele de la etajele de jos se instalează zăbrele.
453. În toate dormitoarele, pentru asigurarea cu apă potabilă, se amenajează havuzuri sau se instalează rezervoare cu robinet închise cu lacăt. Sub supravegherea sergentului de serviciu pe subunitate, în fiecare zi rezervoarele se clătesc şi se umplu cu apă potabilă proaspătă, iar o dată pe săptămînă, se dezinfectează. Cheile de la rezervoare se păstrează la sergentul de serviciu pe subunitate.
454. Tuturor încăperilor li se asigură numărul suficient de pubele, iar locurilor pentru fumat - recipiente cu apă (cu lichid dezinfectant).
La intrările în încăperi trebuie să fie instalate dispozitive pentru curăţatul încălţămintei de noroi şi pubele.
455. Curăţarea zilnică a încăperilor se efectuează de către personalul numit, sub supravegherea directă a sergentului de serviciu pe subunitate. Personalul destinat pentru efectuarea curăţeniei, nu este scutit de şedinţele de instrucţie.
Menţinerea curăţeniei în încăperi în perioada desfăşurării şedinţelor se pune în sarcina serviciului de zi.

456. Pe lîngă curăţenia zilnică, o dată pe săptămînă, se face curăţenie generală în toate încăperile, sub conducerea plutonierului de subunitate. În timpul curăţeniei generale a obiectelor de cazarmă (saltelelor, pernelor, păturilor), acestea pot fi scoase în curte, pentru aerisire. Plutonierul de subunitate ia măsuri pentru efectuarea curăţeniei stabilite în cazarmă şi pe teritoriul repartizat. Turnarea apei pe podele este interzisă.
457. În cantine, tot utilajul şi inventarul se marchează şi se menţine în ordine cu respectarea strictă a regulilor sanitare.
458. Podurile, uscătoriile şi subsolurile se încuie, iar cheile se păstrează la persoana responsabilă de întreţinerea acestor încăperi; cheile de rezervă de la aceste încăperi se păstrează la sergentul de serviciu pe subunitate.
459. Toaletele se amenajează în baza normelor de asigurare şi exploatare a spaţiului locativ.
Toaletele trebuie să fie menţinute în curăţenie, zilnic să fie dezinfectate şi să aibă o ventilare şi o iluminare suficientă. Inventarul pentru curăţirea lor se păstrează într-un loc (dulap) stabilit.
Toaletele exterioare se amenajează cu haznale impermeabile la 40-100 metri depărtare de cazărmi, cantine, depozite alimentare. Trecerile spre acestea, pe timp de noapte, se iluminează. În caz de necesitate (noaptea), în perioada rece a anului, în încăperi special rezervate, se instalează pisoare. Haznalele toaletelor sînt curăţate şi dezinfectate la timp.
460. Se interzice orice transformare sau modificare a construcţiilor, montarea şi demontarea construcţiilor existente şi edificarea altor noi, montarea reţelelor electrice interioare, de comunicaţii şi de semnalizare, precum şi instalarea de sobe noi şi temporare fără permisiunea organelor de exploatare a spaţiului locativ.
Reparaţia utilajului şi reţelelor de alimentare cu energie electrică, cu gaze, precum şi a celor de încălzire centralizată se execută cu forţele serviciului de exploatare a spaţiului locativ sau de către persoane cu pregătire specială şi autorizate să execute lucrările respective.
461. Mersul în formaţie în pas de front în încăpere este interzis.
462. În locul de dispunere a unităţii, teritoriul adiacent, trebuie să fie înverzit şi întreţinut în ordine, iar pe timp de noapte - iluminat suficient. Teritoriul unităţii militare se împrejmuieşte.
Pentru menţinerea ordinii, raionul de dispunere a unităţii se repartizează, pe sectoare, subunităţilor. Gunoiul se adună zilnic în containere închise cu capac şi se transportă în modul stabilit. Containerele se instalează pe platforme tari. Cel puţin o dată pe săptămînă acestea sînt curăţate şi dezinfectate.
Curăţenia teritoriului unităţii militare se asigură zilnic cu forţele proprii ale personalului din serviciul de zi şi în ziua de gospodărie de către echipele numite în acest scop.
CodruДата: Duminică, 25.11.2012, 12:36 | Сообщение # 3
Grupa: Administratori
Mesaje: 2039
Reputatia: 60
Încălzirea încăperilor


463. Începutul şi sfîrşitul perioadei de încălzire se anunţă prin ordinul (dispoziţiunea) conducătorului structurii militare.
Cînd încălzirea se efectuează cu sobe, modul şi timpul de încălzire a încăperilor, primirea şi distribuirea combustibilului se stabilesc de către comandantul unităţii.
Pînă la începutul perioadei de încălzire, toate cazanele şi sistemele de încălzire centrală, sobele şi coşurile de fum trebuie să fie verificate minuţios, iar cele cu defecte – reparate.
464. Pe timp de iarnă, în încăperile de locuit se menţine temperatura aerului nu mai joasă de 18°C, iar la instituţiile medicale - nu mai joasă de 20°C. În celelalte încăperi - în conformitate cu normele stabilite. Termometrele se instalează în încăperi pe pereţii interiori, mai departe de sobe şi de sistemele de încălzire, la înălţimea de 1,5 m de la podea.
465. Încălzirea sobelor în încăperi se efectuează, în baza ordinului comandantului unităţii, ţinîndu-se cont de regulile de prevenire a incendiilor şi tehnicii securităţii. În încăperile destinate pentru şedinţe şi servicii, încălzirea sobelor se efectuează dimineaţa, ea urmînd a fi încheiată cu o oră înainte de începutul şedinţelor (lucrărilor). În încăperile unde temperatura este mai joasă decît normele prevăzute în pct.464, încălzirea sobelor, cu permisiunea comandantului unităţii, poate continua.
466. Pentru perioada de încălzire, printr-un ordin pe unitate, încălzirea sobelor se efectuează de fochişti (persoane din rîndul soldaţilor), care trebuie să fie în prealabil instruiţi privind regulile şi cerinţele de încălzire şi siguranţă contra incendiilor. Pentru perioada de încălzire, fochiştii sînt scutiţi de şedinţe şi de executarea serviciilor.
Supravegherea încălzirii sobelor în subunităţi îi revine plutonierului de subunitate şi sergentului de serviciu pe subunitate, iar în statul major al unităţii - sergentului de serviciu pe statul major.
În timpul instructajului persoanelor din componenţa serviciului de zi o atenţie deosebită se va acorda necesităţii de a controla respectarea regulilor de încălzire a sobelor în încăperile de locuit şi în cele pentru serviciu.
467. Este interzisă exploatarea sobelor cu defecte, cît şi folosirea pentru aprindere a lichidelor inflamabile, lăsarea sobelor în funcţionare fără supraveghere, uscarea combustibilului lîngă sau în sobe şi păstrarea acestuia în încăperile de locuit, cît şi spargerea lemnelor în încăperi, coridoare şi pe scări.
468. După terminarea perioadei de încălzire, toate sobele şi coşurile de fum trebuie să fie curăţate şi verificate de către plutonierul de subunitate în comun cu şeful serviciului cazare al unităţii, după care uşiţele sobelor se închid şi se sigilează.
CodruДата: Duminică, 25.11.2012, 12:37 | Сообщение # 4
Grupa: Administratori
Mesaje: 2039
Reputatia: 60
Aerisirea încăperilor


469. Aerisirea încăperilor în cazarmă se efectuează de către personalul serviciului interior. În dormitoare, aerisirea se efectuează înainte de stingere şi după deşteptare, iar în sălile de clasă - înainte de începerea şedinţelor şi în timpul pauzelor.
Pe timp cald, podurile şi subsolurile clădirilor se aerisesc în permanenţă, iar pe timp rece aerisirea se efectuează în caz de necesitate.
470. Oberlihturile şi ferestrele pentru aerisire se deschid cînd efectivul se află în afara încăperilor. Dacă militarii nu ies din încăperi, oberlihturile sau ferestrele se deschid numai pe o parte a încăperilor. Ferestrele deschise se fixează în cîrlige.
Pe timp cald, în cantine, în puncte medicale şi în toalete ferestrele se dotează cu plase contra insectelor.
Instalaţiile de ventilare existente trebuie să fie menţinute în stare de funcţionare. Ventilarea aflux-aspiraţie se pune în funcţiune în caz de necesitate.
CodruДата: Duminică, 25.11.2012, 12:38 | Сообщение # 5
Grupa: Administratori
Mesaje: 2039
Reputatia: 60
Iluminarea încăperilor


471. Modul de iluminare este stabilit de comandantul unităţii. Iluminarea cazărmilor se împarte în iluminat de lucru şi de serviciu (lumină albastră).
În dormitoare, de la stingere pînă la deşteptare, se lasă iluminatul de serviciu; cînd iluminarea se efectuează cu lămpi cu petrol, lămpile de serviciu ard în mod obişnuit. La intrarea în cazarmă, în camerele pentru păstrarea armamentului, în coridoare, pe scări şi în toalete, de la lăsarea întunericului şi pînă la luminarea de zi, se menţine iluminatul de lucru. Supravegherea regimului de iluminare revine persoanelor serviciului de zi.
În scopul folosirii raţionale a energiei electrice, fiecare comandant stabileşte programul de funcţionare a fiecărui loc de iluminare.
472. În caz de avarie sau de întrerupere temporară a iluminării electrice din alte motive, sergenţii de serviciu pe subunităţi trebuie să dispună de surse de rezervă de iluminat, locurile de păstrare a cărora sînt stabilite de comandantul unităţii (subunităţii).
  • Pagina 1 din 1
  • 1
Căutare:
Răspuns nou
Prenume:
Textul mesajului:
Opţiunile mesajului:
Cod de securitate:

Copyright MyCorp © 2025
uCoz