149. Caporalul de schimb este răspunzător de executarea corectă şi vigilentă a serviciului de către santinelele din subordine, de schimbul şi instalarea lor la post la timp, de predarea şi primirea corectă a posturilor. El se subordonează şefului gărzii şi ajutorului acestuia şi exe¬cută doar ordinele lor.
150. Caporalul de schimb are dreptul să facă uz de armă per¬sonal sau să permită aceasta personalului de schimb al gărzii, pen¬tru respingerea atacului asupra obiectivului păzit şi santinelei, asupra schimbului gărzii în timpul plecării la post sau la întoar¬cerea în încăperea pentru gardă.
151. Caporalul de schimb are următoarele obligaţii: 1) să cunoască posturile sale, amplasarea şi hotarele lor, itinerarele, condiţiile de pază şi apărare (observarea, cîmpul de tragere, împrejmuirile) şi obligaţiile speciale ale santine¬lei la fiecare post; 2) să primească de la caporalul de schimb al gărzii vechi mulajele ştampilelor (amprentele plumburilor pentru sigilat), iar la instalarea santinelelor la posturi, să primească obiectivele pentru pază conform tabelelor de posturi şi să raporteze despre aceasta şe¬fului gărzii; 3) să controleze înainte de plecarea militarilor de gardă la posturi cunoaşterea de către aceştia a obligaţiilor lor, precum şi dacă au lăsat în încăperea pentru gardă accesoriile de fumat şi de aprindere; 4) să urmărească corectitudinea încărcării armelor înainte de plecarea la posturi şi descărcarea lor după sosirea de la posturi (pct. 82 şi 83); 5) să raporteze, la întoarcerea fiecărui schimb, şefului gărzii despre executarea schimbului, starea posturilor, despre toate ne¬ajunsurile şi măsurile luate pentru lichidarea lor; 6) să controleze, cu permisiunea şefului gărzii, executarea serviciului de către santinelele din subordine. Caporalul de schimb al gărzii pentru paza arestului, în afară de aceasta, trebuie să cunoască numărul persoanelor arestate, aflate sub paza santinelelor din subordinea lui.
152. La instalarea santinelelor la posturi sau la schimbarea lor, caporalul de schimb are următoarele obligaţii: 1) să respecte cu stricteţe itinerarul de deplasare a schimbului la posturi şi de la posturi, indicat în schema de amplasare a po¬sturilor; 2) să controleze ca santinela şi militarul de gardă ce ia în primire postul, să execute corect predarea şi primirea postului; să controleze personal, împreună cu santinela şi cu militarul de gardă, care ia în primire postul, iluminarea, împrejmuirile, uşile (porţile), geamurile şi gratiile, pereţii magaziilor (depozitelor), existenţa şi starea lacătelor, şnururilor, sigiliilor (plumburilor) şi corespunderea lor mulajelor (amprentelor) sau numărul de maşini de luptă (de alt armament şi tehnică militară) aflate sub pază, precum şi starea mijloacelor tehnice de pază şi a mijloacelor de legătură, de stingere a incendiilor şi îmbrăcămintea pentru post; 3) să indice santinelei, care ia în primire postul, momen¬tele cărora trebuie să le acorde o atenţie deosebită, unde se află posturile vecine, cele mai periculoase căi de acces la obiectivul păzit; să indice pe teren hotarele postului şi hotarul de interdicţie, marcat pe teren în conformitate cu distanţele indicate în tabelele de posturi, pînă la care santinela poate permite accesul la post al persoanelor străine; să controleze dacă santinela ştie cum să pro¬cedeze în caz de atac asupra ei, asupra obiectivului păzit sau asupra postului vecin, precum şi în caz de incendiu; 4) să controleze dacă santinela cunoaşte modul de prezentare a raportului şi de legătură cu încăperea pentru gardă.
153. La deschiderea magaziei (depozitului, parcului), capora¬lul de schimb soseşte la post, avînd mulajele sigiliilor (amprentele plum¬burilor pentru sigilat) şi, împreună cu persoana sosită pentru deschi¬dere, examinează magazia (depozitul, parcul). Dacă conform tabelului de post santinela trebuie să se afle la post, caporalul de schimb îi va aminti obligaţiile speciale prevăzute de tabelul de post pentru acest timp. Caporalul de schimb permite accesul în magazie (depozit, parc), respectînd cu exactitate cerinţele indicate în ta¬belul de posturi. 154. În timpul schimbării santinelei la magazia (depozitul, parcul) deschisă, caporalul de schimb indică santinelei, care a luat în primire postul, cine a deschis-o sau cine are acces la locul de staţionare a maşinilor de luptă (a altui armament şi a tehnicii militare). La închiderea magaziei (depozitului, parcului), caporalul de schimb este obligat să sosească la post cu mulajele de sigilii (amprentele plumburilor pentru sigilat) şi personal, în prezenţa santinelei şi a persoanei care predă magazia (depozitul, parcul) sub pază, să controleze sigiliile (plumburile) şi starea geamurilor, zăbrelelor, uşilor, pereţilor; la primirea sub pază a maşinilor de luptă (a altui armament şi a tehnicii militare) în locurile de staţionare, să verifice numărul lor, iar dacă sînt sigilii (plumburi), să le confrunte cu mulajele (amprentele).
155. În caz de îmbolnăvire gravă (rănire gravă) sau de deces al şefului gărzii şi al ajutorului său, exercitarea provizorie a obligaţiilor şefului gărzii revine caporalului de schimb. Despre cele întîmplate, el raportează ofiţerului de serviciu pe gărzi (pe unita¬tea militară).