156. Santinela este o persoană inviolabilă. Inviolabilitatea san¬tinelei constă în următoarele: 1) apărarea deosebită prin lege a drepturilor şi demnităţii ei; 2) subordonarea ei persoanelor concret stabilite – şefului gărzii, ajutorului şefului gărzii şi caporalului de schimb; 3) executarea necondiţionată de către toate persoanele a ce¬rinţelor legate de serviciu ale santinelei; 4) dreptul ei de a face uz de armă în cazurile indi¬cate în prezentul regulament.
157. Santinela poate fi schimbată sau scoasă din post doar de către şeful gărzii, de către ajutorul şefului gărzii şi de către caporalul de schimb în subordinea căruia se află. În caz de deces al şefului gărzii, al ajutorului acestuia şi al caporalu¬lui de schimb sau în cazul în care aceste persoane sînt în imposibilitate de a-şi exercita obligaţiile, santinela poate fi scoasă din post sau schimbată de către ofiţerul de serviciu pe gărzi (pe unitatea militară), în prezenţa comandantului său de companie (baterie) sau batalion (divizion).
158. Primind postul, militarul de gardă, în prezenţa capora¬lului de schimb (şefului gărzii sau ajutorului acestuia) şi a santine¬lei care se schimbă, trebuie să examineze şi să controleze personal existenţa şi funcţionalitatea a tot ce trebuie luat sub pază conform tabelelor de posturi; la primirea postului de pază a persoanelor ares¬tate, el trebuie să controleze funcţionalitatea zăvoarelor, zăbrelelor, precum şi numărul de persoane arestate aflate în camere.
160. La post, santinela trebuie să aibă arma cu baioneta pusă (pistolul-mitralieră cu pat pliabil – fără baionetă-cuţit; baioneta-cuţit în teacă la centură): pe timp de noapte – în poziţia de tragere în picioare; ziua – în poziţia „Arma la umăr” sau în poziţia de tragere în picioare (Anexa nr. 9); la posturile interioare, pistoalele-mitralieră cu pat din lemn – în poziţia „Arma la umăr”, cu pat pliabil – în poziţia „La piept”, carabina - „La picior”, portîncărcătorul cu încărcătorul plin va fi închis. Pistoalele vor fi în tocuri închise, la centură. In caz de stingere a incendiului sau de lichidare a consecinţelor calamităţii naturale, santinela poate să ţină arma în poziţia „La spate”.
159. Santinela are următoarele obligaţii: 1) să păzească cu vigilenţă şi stoicism postul său; 2) să execute serviciul vioi, să nu se distragă, să nu lase din mîini arma şi să nu o dea nimănui, inclusiv persoanelor în subordinea cărora se află; 3) deplasîndu-se pe itinerarul indicat sau aflîndu-se în foişorul de observare, să ţină sub observare căile de acces la post, împrejmuirile şi să raporteze prin mijloacele de legătură despre executa¬rea serviciului în termenele indicate în tabelele de posturi; 4) să nu părăsească postul pînă nu va fi schimbată sau scoasă din post, chiar dacă viaţa sa se află în pericol; părăsirea fără permisiune a postu¬lui constituie crimă militară; 5) să aibă la post arma încărcată conform regulilor indicate în pct. 83, întotdeauna gata de uz; 6) să nu permită la post, mai aproape de distanţa indicată în ta¬belele de posturi şi marcată pe teren cu indicatoare de limită interzisă, accesul nimănui, cu excepţia şefului gărzii, aju¬torului şefului gărzii, caporalului de schimb şi a persoanelor pe care ei le însoţesc; 7) să cunoască itinerarul şi graficul de deplasare a mijloacelor de transport, precum şi semnele de recunoaştere şi semnalele lor; 8) să poată aplica la post mijloacele de stingere a incendiului; 9) să cheme şeful gărzii în caz de depistare a defectelor în împrejmuirile obiectivului (la post) şi de încălcare a ordinii în apropierea postului său ori a postului vecin; 10) auzind lătratul cîinelui de pază, să comunice fără întîrziere despre aceasta în încăperea pentru gardă.
161. Santinelei i se interzice: să doarmă, să şadă, să se sprijine de ceva, să scrie, să citească, să cînte, să vorbească, să mănînce, să bea, să fumeze, să-şi satisfacă necesităţile fiziologice, să se distragă în alt mod de la exercitarea obligaţiilor, să primeas¬că de la cineva sau să transmită cuiva vreun obiect; să împingă car¬tuşul în camera cartuşului, dacă nu este nevoie. Santinela trebuie să răspundă doar la întrebările şefului gărzii, ajutorului acestuia, caporalului de schimb şi persoanelor sosite pentru control.
162. Santinela este obligată să facă uz de armă fără somaţie în caz de atac evident asupra sa sau asupra obiectivului păzit.
163. Santinela va opri prin somaţia „Stai, înapoi” sau „Stai, ocoleşte la dreapta (stin¬gă)” toate persoanele care se apropie de post sau de limita interzisă a postului, în afară de şeful gărzii, ajutorul acestuia, capo¬ralul de schimb şi persoanele pe care aceştia le însoţesc. Dacă persoana care se apropie de post sau de limita interzisă nu execută cerinţele santinelei, aceasta o va soma prin „Stai, că trag” şi va chema imediat şeful gărzii sau caporalul de schimb. Dacă infractorul continuă să se apropie de post sau de limita interzisă, santinela împinge cartuşul în camera cartuşu¬lui şi trage un foc de avertizare în sus. Dacă infractorul nu se su¬pune nici în acest caz somaţiei şi încearcă să pătrundă la post (să treacă limita interzisă) sau o ia la fugă, santi¬nela face uz de armă.
164. În condiţii de vizibilitate redusă, cînd de la distanţa indi¬cată în tabelele de posturi santinela nu poate identifica persoanele ce se apropie de post sau de limita interzisă, ea le va opri prin somaţia „Stai, cine vine ?”. Dacă nu primeşte răspuns, ur¬mează somaţia „Stai, că trag” – şi îl reţine pe infractor. Despre persoanele reţinute, santinela raportează în încăperea pentru gardă, ţine sub control comportamentul lor şi fără a întrerupe supravegherea lor, continuă paza postului. Dacă infractorul continuă să se apropie de post sau de limita interzisă, santinela execută un foc de avertizare în sus. Iar dacă infractorul nu se supune nici acestei somaţii şi încearcă să pătrundă la post (să treacă limita interzisă) sau o ia la fugă după aceasta, santinela face uz de armă. Dacă la somaţia santinelei urmează răspunsul: „Şeful gărzii (ajutorul şefului gărzii, caporalul de schimb)”, santinela ordonă: „Şeful gărzii (ajutorul şefului gărzii, caporalul de schimb), la mine, ceilalţi - pe loc”. Dacă este necesar, santinela cere ca persoana ce se apropie să-şi lumineze faţa şi însoţitorii. Convingîndu-se că persoana ce se apropie este într-adevăr şeful gărzii (ajutorul şefului gărzii, caporalul de schimb), santinela permite acce¬sul la post tuturor persoanelor sosite. Iar dacă persoana care s-a prezentat ca şef al gărzii (ajuto¬r al şefului gărzii, caporal de schimb) este un necunoscut, iar persoanele care îl însoţesc nu execută somaţia santinelei să stea pe loc, santinela le va avertiza prin somaţia „Stai, că trag”. Dacă infractorii nu execută nici această somaţie, santinela face uz de armă.
165. În caz de necesitate de a intra în lupta corp la corp pen¬tru paza şi apărarea sa sau a obiectivului păzit, santinela va acţiona cu¬rajos cu baioneta şi cu patul armei.
166. În caz de incendiu la post, santinela comunică imediat despre aceasta în încăperea pentru gardă şi fără a întrerupe supravegherea obiectivului păzit, întreprinde măsuri de stingere a incen¬diului. În caz de incendiu pe teritoriul tehnic al obiectivului păzit sau al obiectivului cu împrejmuiri externă şi internă, precum şi în apropierea postului, santinela comunică despre aceasta în încăperea pentru gardă, continuînd exercitarea serviciului la post.
167. În caz de îmbolnăvire (rănire) a santinelei, aceasta cheamă caporalul de schimb sau şeful gărzii, continuînd exer¬citarea serviciului la post.
168. În cazuri extreme ce nu suportă amînare sau în caz de ieşire din funcţiune a mijloacelor de legătură, santinela poate să cheme la post pe şeful gărzii sau pe caporalul de schimb, trăgînd un foc în sus.
169. Santinela salută şefii în a căror subordine se află şi alţi şefi sosiţi la post însoţiţi de aceştia, conform regulilor expuse în Regulamentul privind instrucţia de front al Forţelor Armate ale Republicii Moldova. Totodată, pistolul-mitralieră din poziţia de tragere în pi¬cioare este pus, în prealabil, în poziţia „La umăr”, iar carabina – în poziţia „La picior”.
170. Santinela la punctul de control, în afară de obligaţiile expuse în pct. 156-169, are următoarele obligaţii: 1) să cunoască semnalmentele şi perioada de valabilitate a permiselor, a actelor de identitate, precum şi obligaţiile expuse în tabelele de posturi; 2) să permită trecerea persoanelor prin post doar la prezenta¬rea permiselor ce corespund modelelor respective de la post, permisul fiind în mod obligatoriu luat în mînă; 3) în caz de scoatere (aducere) a bunurilor mate¬riale, inclusiv cu mijloace de transport, să controleze după permisul pentru materiale (foaia de parcurs) ce bunuri şi în ce cantitate (număr de locuri) se permite de a scoate (aduce); să permită accesul maşinilor ai căror condu¬cători prezintă foaia de parcurs; 4) să reţină persoanele care încearcă să pătrundă la obiectiv (de la obiectiv), încălcînd regimul de acces, precum şi pe cele care prezintă permise (documente) nevalabile, şi să cheme şeful gărzii. Santinelei de la punctul de control i se interzice: să dea informaţii privind permisele şi cifrurile la ele, să intre în discuţii nelegate de controlul permiselor, să permită aflarea la post a persoanelor şi obiectelor străine.
171. Santinela la magazia (depozitul, parcul) deschisă sau în timpul executării lucrărilor în locul de staţionare a maşinilor de luptă (a altui armament şi a tehnicii militare) exercită obligaţiile indicate în tabelele de posturi. Santinela la magazia (depozitul) ce prezintă pericol de incen¬diu, în afară de aceasta, are următoarele obligaţii: 1) să nu permită ca cineva să fumeze, să aprindă focul, să tra¬gă din arme, precum şi să folosească aparate de iluminat neprevăzute în tabelele de posturi la o distanţă mai mică de obiectivul păzit decît cea prevăzută în tabele; 2) să nu permită accesul în magazie (depozit) în încălţămintea şi cu lanterne neprevăzute în tabelele de posturi; precum şi cu arme albe şi de foc.
172. Santinela care păzeşte persoanele deţinute în arest are următoarele obligaţii: 1) să cunoască numărul persoanelor arestate aflate sub paza ei; 2) să se afle în exterior lîngă uşile camerelor şi să urmărească prin fereastra de observaţie ca persoanele arestate să nu încalce regu¬lile stabilite, să urmărească acţiunile şi comportamentul lor, să nu admită deteriorarea de către acestea a ramelor, zăbrelelor de la geamuri, podelelor şi pereţilor; 3) să urmărească ca pe timp de noapte camerele cu persoane arestate să fie iluminate; 4) să nu permită ieşirea persoanelor arestate din camere şi accesul la ele fără ordinul personal al şefului gărzii, ajutorului şefului gărzii şi caporalului de schimb; 5) să nu intre în discuţie cu persoanele arestate, să nu le tran¬smită şi să nu ia nimic de la ele; 6) să nu permită ca persoanele arestate să primească de la cineva colete, să arunce prin geam în stradă obiecte sau scrisorele, precum şi să discute cu persoane străine; 7) primind rugămintea persoanei din arest privind chema¬rea însoţitorului, să raporteze despre aceasta caporalului de schimb (şefului gărzii sau ajutorului acestuia); 8) să cheme imediat şeful gărzii, ajutorul acestuia sau caporalul de schimb în caz de neexecutare de către persoanele arestate a cerinţelor lui; 9) să prevină persoanele arestate care evadează prin somaţia „Stai, că trag”, iar dacă somaţia nu este executată, să facă uz de armă. La transportarea persoanelor arestate dintr-un punct în al¬tul, precum şi la deplasarea lor în afara teritoriului arestului, obligaţiile santinelei pentru paza arestaţilor le exercită militarul de gardă numit. Obligaţiile speciale şi modul de pază în aceste cazuri a persoanelor arestate sînt expuse în anexa nr.14.
173. Santinela de la intrarea în încăperea pentru gardă are următoarele obligaţii: 1) să păzească şi să apere încăperea pentru gardă; 2) să nu permită nimănui accesul în încăperea pentru gardă, în afară de persoanele cărora li se subor¬donează garda, dacă le cunoaşte, şi de persoanele care le însoţesc. Despre apropierea acestor persoane, santinela rapor¬tează, prin semnalul stabilit, şefului gărzii şi permite acestor per¬soane accesul în încăpere; 3) să oprească la dis¬tanţa indicată în tabelele de posturi toate persoanele care s-au ap¬ropiat de încăperea pentru gardă şi să cheme şeful gărzii sau ajutorul acestuia; 4) să oprească prin soma¬ţia „Stai” persoana care se apropie de încăperea pentru gardă, dacă din cauza vizibilităţii reduse, ea nu poate fi recunoscută de la distanţa indi¬cată în tabelele de posturi şi să cheme şeful gărzii sau ajutorul acestuia; 5) să anunţe imediat şeful gărzii sau ajutorul acestuia despre toate incidentele din vecinătatea încăperii pentru gar¬dă şi despre tot ce poate împiedica executarea misiunii de către gardă, precum şi despre semnalele auzite de la posturile din vecinătate.