178. Apelul gărzilor constă în controlul stării gata de exe¬cutare a serviciului, trecerea lor în subordinea persoanelor indicate în pct. 78 şi în acordarea dreptului de schimb al gărzilor vechi. Apelul gărzilor durează cel mult 40 de minute.
179. Locul şi timpul apelului gărzilor de garnizoană este stabi¬lit de şeful garnizoanei, iar al gărzilor interioare – de coman¬dantul unităţii militare, avînd în vedere ca timpul pentru de¬plasarea gărzilor spre locul de apel şi de la locul de apel spre încăpe¬rea pentru gardă să nu depăşească o oră. Dacă pentru deplasarea spre locul de apel sau de la locul de apel spre încăperea pentru gardă este nevoie de mai mult de 30 de minute, prin ordinul şefului garnizoanei (comandantului unităţii milita¬re), gărzii i se acordă un mijloc de transport.
180. Pentru apel, se află în formaţie întreg personalul gărzilor şi orchestra, care se prezintă la apel cu cel puţin 10 minute înain¬te de începutul lui.
181. Apelul gărzilor de garnizoană este executat de către ofiţerul de serviciu pe gărzi. Apelul gărzilor interioare este executat de către ofiţerul de ser¬viciu pe unitatea militară. Apelul gărzilor provizorii este executat concomitent cu apelul gărzilor permanente. Dacă gărzile provizorii sînt numite după apelul gărzilor permanente, apelul lor se va executa separat.
182. La sosirea la locul de apel, fiecare şef al gărzii raportează noului ajutor al ofiţerului de serviciu pe gărzi, de exemplu: „Dom¬nule locotenent, garda numărul unu s-a prezentat în personal complet. Şeful gărzii, locotenent Vlaicu”.
183. Noul ajutor al ofiţerului de serviciu pe gărzi notează gradul militar şi numele şefilor de gărzi, pune gărzile în forma¬ţie în ordinea numerelor lor, cu pistoalele-mitralieră în poziţia „La umăr”, carabinele – în poziţia „La picior” şi anunţă personalului gărzi¬lor gradul militar, numele ofiţerului de serviciu pe gărzi şi nu¬mele său. La flancul drept al fiecărei gărzi stă şeful gărzii, iar la flancul stîng – ajutorul acestuia; caporalii de schimb stau la dreapta de militarii de gardă ai acestora, în prima linie. Militarii de gardă stau în ordinea numerelor de posturi de la dreapta la stînga, unul după altul conform numerelor schimburilor, însoţitorii – la stînga de ei. Mijloacele de transport ale gărzilor cu conducătorii lor sînt parcate în locul stabilit.
La apelul serviciului de zi, la stînga de gărzile interioare stă în formaţie restul serviciului de zi în ordinea indicată în Regulamentul serviciului interior al Forţelor Armate ale Republi¬cii Moldova. În comenzile date la apelul serviciului de zi, cuvîntul „Gardă” este înlocuit prin cuvintele „Serviciul de zi”. Orchestra (toboşarul-gornist) stă la flancul drept al gărzilor, cu trei paşi la dreapta de ajutorul ofiţerului de serviciu pe gărzi.
184. Pentru întîmpinarea ofiţerului de serviciu pe gărzi, ajutorul acestuia, odată cu apropierea ofiţerului de serviciu pe gărzi la 20-30 paşi de for¬maţie, dă comanda: „Gărzi - V-aliniaţi, DREPŢI. Pentru onor spre dreap -TA (stîn-GA, CENTRU)”, iar dacă gărzile sînt înarmate cu carabine, dă comanda: „Gărzi - V-aliniaţi, DREPŢI. Pentru onor spre dreapta (stînga, centru), prezentaţi ARM”. La comanda „V-aliniaţi”, dirijorul militar iese cu pas de defilare la centrul formaţiei orchestrei şi se opreşte la doi-trei paşi de prima linie, cu faţa spre front. La prima comandă, şefii gărzilor, înarmaţi cu pistoale, duc mîna la coifură; toţi întorc capul în partea ofiţerului de serviciu pe gărzi şi îl însoţesc cu privirea. La comanda a doua, în afară de aceasta, carabinele sînt luate în poziţia „prezentaţi – ARM”. Orchestra intonează „Marşul de întîmpinare” (toboşarii-gornişti bat „Marşul de campanie”).
Ajutorul ofiţerului de serviciu pe gărzi, ducînd mîna la coifură, se apropie cu pas de front de ofiţerul de serviciu pe gărzi, se opreşte la doi-trei paşi de el şi raportează, de exemplu: „Domnu¬le maior, gărzile sînt prezente pentru apel. Ajutorul ofiţerului de serviciu pe gărzi, locotenent Ciobanu”. Terminînd raportul, ajutorul ofiţerului de serviciu pe gărzi, fără a lăsa mîna de la coifură, face cu piciorul stîng (drept) un pas în lături, întorcîndu-se concomi¬tent la dreapta (stînga) şi lăsîndu-1 pe ofiţerul de serviciu pe gărzi să treacă înainte, îl urmează la unu-doi paşi dinapoia, din partea exterioară a formaţiei.
Cînd ajutorul ofiţerului de serviciu pe gărzi se opreşte pentru raport, orchestra (toboşarii-gornişti) încetează interpretarea (bă¬tăile de tobă), iar dirijorul militar duce mîna la coifură.
185. Primind raportul, ofiţerul de serviciu pe gărzi stă la cen¬trul formaţiei şi salută personalul gărzilor: „Bună ziua, domni¬lor”, iar după răspunsul la salut dă comanda „Pe loc REPAUS” şi lasă mîna de la coifură. Ajutorul ofiţerului de serviciu pe gărzi dublează comanda „Pe loc repaus” şi lasă mîna de la coifură. Şefii gărzilor şi dirijorul militar lasă mînile de la coifură. Dacă gărzile sînt înarmate cu carabine, ajutorul ofiţerului de serviciu pe gărzi dă comanda: „La picior – ARM”, apoi „Pe loc repaus”.
186. Dacă ajutorul ofiţerului de serviciu pe gărzi nu este numit, obligaţiile acestuia la apel (pct.183-185) sînt exercitate de şeful gărzii în grad superior, iar dacă şefii gărzii au grade militare echivalente – de şeful gărzii numărul unu. La comanda „Pe loc repaus”, el ocupă locul său în formaţie.
187. Pentru controlul gărzilor, ofiţerul de serviciu pe gărzi, dacă este necesar, depărtează liniile la un pas una de alta şi împreună cu ajutorul său controlează personalul gărzilor, ţinuta personalu¬lui, cunoaşterea obligaţiilor de serviciu, precum şi starea arme¬lor, şi dă indicaţii privind lichidarea neajunsurilor depistate. La apropierea ofiţerului de serviciu pe gărzi, şeful gărzii, ieşind din formaţie, i se prezintă, iar în timpul contro¬lului personalului gărzii sale îl însoţeşte pe ofiţerul de serviciu pe gărzi, apoi, cu permisiunea acestuia, ocupă locul său în for¬maţie.
188. Dacă se constată că o gardă nu este pregătită pentru executarea serviciului, ofiţerul de serviciu pe gărzi o trimite în uni¬tatea militară respectivă pentru pregătire suplimentară sau schimbare şi rapor¬tează fără întîrziere comandan¬tului comenduirii militare. Apelul acestei gărzi va fi executat aparte de către ofiţerul de serviciu pe gărzi sau de către ajutorul acestuia.
189. La finele controlului, ofiţerul de serviciu pe gărzi iese la centrul formaţiei şi stă înaintea gărzilor cu faţa la ele; ajutorul ofiţerului de serviciu pe gărzi stă la un pas în urma lui, mai la stînga. Ofiţerul de serviciu pe gărzi dă comanda: „Gărzi, V-aliniaţi, DREPŢI”, „Orchestră”, intonează adunarea” („Toboşari - adunarea”). La comanda „DREPŢI”, ofiţerul de serviciu pe gărzi, ajutorul acestuia şi şefii gărzilor, înarmaţi cu pistoale, duc mîna la coifură.
190. La sfîrşitul intonării „Adunării”, ofiţerul de serviciu pe gărzi, ajutorul acestuia şi şefii gărzilor lasă mîna de la coifură. Ofiţerul de serviciu pe gărzi dă comanda: „Şefii gărzilor, la mine”. Şefii gărzilor se apropie cu pas de defilare de ofiţerul de serviciu pe gărzi, trec la doi-trei paşi de el în linie (cu intervale de un pas) în ordinea numerelor gărzilor şi se prezintă. De exem¬plu: „Şeful gărzii numărul unu, locotenent Ţurcanu”. Ofiţerul de serviciu pe gărzi aminteşte fiecărui şef al gărzii particularităţile de serviciu şi le înmînează fişa cu parola.
191. Înmînînd fişele cu parola şi convingîndu-se că pa¬rolele au fost înţelese corect, ofiţerul de serviciu pe gărzi dă comanda „Şefii de gărzi, în formaţie – MARŞ”. La această comandă, şefii gărzilor trec la locurile lor; orchestra (toboşarii-gornişti) iese înainte la 10-15 paşi şi, ocolind spre stînga, trec cu frontul la gărzi. Ofiţerul de serviciu pe gărzi dă comanda: „Orchestra, executaţi apelul gărzilor”. În timpul cît orchestra militară intonează, ofiţerul de serviciu pe gărzi, ajutorul acestuia şi şefii gărzilor, înarmaţi cu pistoale, duc mîna la coifură. După ce orchestra încetează intonarea „adunarea”, ofiţerul de serviciu pe gărzi dă comanda: „Gărzi, la dreap-Ta, înainte – MARŞ”. Dacă gărzile sînt înarmate cu carabine, după comanda „Gărzi, la dreapta” urmează comanda „La umăr ARM”. La comanda „Marş”, gărzile trec în pas de front prin faţa ofiţerului de serviciu pe gărzi şi se deplasează spre încăperile pentru gardă; şefii gărzilor merg la doi paşi înaintea gărzilor; caporalii de schimb – la un pas înaintea militarilor de gardă; ajutorii şefilor gărzilor merg din urma gărzilor. Orchestra (toboşarii-gor¬nişti), rămînînd pe loc, execută marşul. Executarea marşului încetează la comanda (semnalul) ofi¬ţerului de serviciu pe gărzi.
192. Dacă în timpul apelului soseşte şeful garnizoanei, şeful comenduirii militare (la apelul gărzilor interioare – şeful unităţii militare) sau şefii lor nemijlociţi, precum şi persoana care conduce inspecţia sau controlul unităţilor militare ale garni¬zoanei (unităţii militare), ofiţerul de serviciu pe gărzi (pe unitatea militară) dă comanda: „Gărzi, V-aliniaţi, DREPŢI”, „Pentru onor spre dreap-TA (stîn-GA, CENTRU)”, iar dacă gărzile (garda) sînt înar¬mate cu carabine, dă comanda: „Gărzi, V-aliniaţi, DREPŢI. Pentru onor spre dreapta (stînga, centru) prezentaţi ARM”. Orchestra into¬nează „Marşul de întîmpinare” (toboşarii-gornişti - „Marşul de campanie”), ofiţerul de serviciu pe gărzi (pe unitatea militară), ducînd mîna la coifură, se apropie cu pas de defilare de şef, se opreşte la doi-trei paşi de el şi raportează. De exemplu: „Domnule colonel, executăm apelul gărzilor (serviciului de zi). Ofiţerul de serviciu pe gărzi (pe unitatea militară), maior Ursu”. Cînd ofiţerul de serviciu pe gărzi (pe unitatea militară) se opreşte pentru raport, orchestra (toboşarii-gornişti) încetează intonarea. Primind permi¬siunea şefului gărzii, ofiţerul de serviciu pe gărzi (unitatea militară) dă comanda „Pe loc REPAUS” sau „La picior ARM” şi continuă executarea apelului. Pentru întîmpinarea şefului gărzii, militarii prezenţi la apel, dar care nu fac parte din personalul gărzilor stau în formaţie în dreapta orchestrei (toboşarilor-gornişti) în unul sau două rînduri.