193. După apelul gărzilor, garda se prezintă la locul de amplasare a gărzii ce urmează să fie schimbată. Şeful gărzii noi opreşte personalul înaintea intrării pe teritoriul obiectivului păzit sau a corpului de gardă la distanţa indicată în instrucţiunile pentru şeful gărzii, se prezintă şefului gărzii vechi şi îi comunică parola veche. După aceasta, adună garda sa în faţa corpului de gardă, cu frontul spre aceasta.
194. Şeful gărzii vechi, convingîndu-se de corectitudinea parolei, scoate garda sa din încăperea pentru gardă, lăsînd în în¬căpere ajutorul sau un caporal de schimb, adună garda în forma¬ţie la şase-opt paşi de frontul gărzii noi. După aranjarea în formaţie, şefii de gărzi pe rînd, începînd cu şeful gărzii noi, dau comanda „Gardă, V-aliniaţi, DREPŢI”.
Dînd comenzile, şefii gărzilor, înarmaţi cu pistoale, duc mîna la coifură şi se apropie cu pas de defilare unul de altul şi înce¬pînd cu şeful gărzii noi, raportează, de exemplu: „Domnule locotenent, garda nouă e prezentă pentru schimb. Şeful gărzii, locotenent Onofrei”; „Domnule locotenent, garda veche e gata de schimb. Şeful gărzii, locotenent Munteanu”, apoi lasă mînile de la coifură.
Şefii gărzilor, înarmaţi cu pistoale-mitralieră sau cu carabine, nu duc mîna la coifură, iar după comanda „DREPŢI” merg în întîmpinare unul altuia, ţinînd pistoalele-mitralieră „La umăr”, iar carabinele „La picior”.
După prezentarea rapoartelor, şefii gărzilor dau comanda „Pe loc REPAUS”, schimbă santinela de la intrarea în corpul de gardă, dacă ea este instalată, apoi dau gărzilor comanda: „La dreap¬ta, înainte – MARŞ”.
Şeful gărzii noi introduce garda sa în corpul de gardă, iar şeful gărzii vechi scoate garda veche din corpul de gardă, în locul (încăperea) indicat în instrucţiunile pentru şeful gărzii, dă comanda privind punerea armelor în rastel, lasă în locul său un superior şi împreună cu caporalii de schimb intră în corpul de gardă.
Dacă temperatura aerului este de -15°C şi mai joasă, precum şi pe timp nefavorabil, şi personalul gărzii este mai mic de şase persoane, şeful gărzii noi, după prezentarea şefului gărzii vechi şi comunicarea parolei, introduce garda sa în corpul de gardă pentru schimb. Schimbul gărzilor are loc în corpul de gardă fără a respecta regulile expuse în prezentul punct.
195. Personalul gărzii noi, intrînd în corpul de gardă, pune armele în rastel (pistoalele în sаfeu), apoi şeful gărzii noi şi şeful gărzii vechi ordonă caporalilor de schimb să predea şi să pri¬mească mulajele de sigilii (amprentele plumburilor pentru sigilat), iar ajutorilor – să predea şi să primească corpul de gardă şi urmăresc corectitudinea predării. Ajutorul şefului gărzii vechi predă, iar ajutorul şefului gărzii noi primeşte corpul de gardă cu tot utilajul, inventarul şi bunurile materiale conform listei. În gărzile ce nu au ajutor al şefului gărzii primirea şi predarea corpului de gardă, a utilajului, inventaru¬lui şi bunurilor materiale sînt efectuate de către şeful gărzii. Şeful gărzii vechi informează şeful gărzii noi despre toate observaţiile şi indicaţiile primite de garda veche.
196. După primirea mulajelor de sigilii (amprentelor plumburilor pentru sigilat), şeful gărzii noi dă comanda: „Primul schimb, STAI”. La această comandă, caporalii de schimb şi militarii de gardă ai primului schimb, luînd armele, stau într-o linie, în ordinea numerelor posturilor, de la dreapta spre stînga. Caporalii de schimb stau la flangul drept al schimburilor lor, avînd mulajele de sigilii (ampren¬tele plumburilor pentru sigilat), iar pe întuneric – şi lan¬terne. Caporalii de schimb ai gărzii vechi stau alături, mai la dreapta, de caporalii de schimb respectivi ai gărzii noi.
Şeful gărzii noi controlează cunoaşterea obligaţiilor de către caporalii de schimb şi santinele, aminteşte militarilor de gardă particularităţile de executare a serviciului la fiecare post, acordînd atenţie deosebită modalităţii aplicării armei, scoate schimbul din corpul de gardă şi punîndu-1 în front pentru încărcarea armelor, dă comanda: „Schimb, de la dreapta cîte unul, ÎNCĂRCAŢI”. La această comandă, militarul de la flangul drept face un pas înainte, pune baioneta, trage portînchizătorul, prezintă arma la control. Caporalul de schimb controlează arma, apoi militarul lasă portînchizătorul în poziţia iniţială, percutează, pune arma în piedica de siguranţă şi o încarcă (asamblează încărcătorul), iar şeful gărzii con¬trolează corectitudinea încărcării. Încărcînd arma, militarul raportează: „Arma încărcată, pusă în piedica de siguranţă”, o pune de sine stătător „La umăr” şi face un pas în urmă. În aceeaşi consecutivitate încarcă armele şi ceilalţi caporali de schimb şi militari de gardă.
197. După ce schimbul a încărcat armele, şeful gărzii noi dă comanda: „Schimb, la dreap – TA”, „La posturi, înainte - MARŞ”. Fiecare caporal de schimb dă comanda: „Schimb, după mine - MARŞ” şi conduce schimbul la posturi.
După plecarea primului schimb din corpul de gardă, şeful gărzii (ajutorul şefului gărzii) efectuează ordinea de bătaie a celuilalt personal al gărzii, pe grupe de rezervă, şi dă misi¬unile pentru caz de respingere a atacului asupra obiectivelor păzite sau asupra corpului de gardă şi pentru caz de stingere a incendiului.
198. Deplasarea schimburilor (grupelor de control-pază) la posturi şi de la posturi se execută în coloană cîte unul. Capo¬ralul de schimb merge în fruntea coloanei. La posturile de la monumente, schimbul se deplasează cu pas de defilare.
Caporalul de schimb al gărzii vechi merge alături şi mai la stînga de cel al gărzii noi.
Toate comenzile le dă caporalul de schimb al gărzii noi.
Dacă gărzile au un număr mare de posturi, precum şi dacă acestea sînt amplasate la depărtare considerabilă unul de altul sau de corpul de gardă, schimburile se pot deplasa la posturi cu mijloace de transport.
199. Cînd ultimul militar al primului schimb este instalat la post, caporalul de schimb al gărzii vechi conduce militarii de gardă schimbaţi spre corpul de gardă, aflîndu-se în fruntea coloanei. Caporalul de schimb al gărzii noi merge alături, mai la stînga de caporalul de schimb al gărzii vechi. Toate comenzile le dă caporalul de schimb al gărzii vechi.
202. La întoarcerea de la posturi, armele sînt descărcate în succesiunea indicată în pct.82. La început descarcă armele caporalii de schimb ai ambelor gărzi, apoi caporalul de schimb al gărzii vechi şi comandă: „De la dreapta, cîte unul - DESCĂRCAŢI”.
La această comandă, militarul din flancul drept face un pas înainte, sub controlul caporalului de schimb, descarcă arma, pune încărcătorul plin în cartuşieră şi raportează: „Arma des¬cărcată”, mişcă portînchizătorul în urmă şi prezintă arma pentru control. Caporalul de schimb controlează arma, apoi militarul de gardă lasă portînchizătorul în poziţia iniţială, apasă pe trăgaci, pune piedica, scoate baioneta, ia arma în poziţia „La umăr” şi, făcînd un pas în urmă, trece la locul său.
În aceeaşi consecutivitate descarcă pe rînd armele şi celelalte schimburi de gardă. Apoi militarii de gardă, sub comanda superiorului, se îndreaptă spre locul de aflare a vechii gărzii, iar caporalii de schimb – spre corpul de gardă.
203. Caporalii de schimb al gărzii noi şi al celei vechi ra¬portează pe rînd despre executarea schimbului, fiecare şefului gărzii sale, de exemplu: „Domnule locotenent, schimbul găr¬zilor a fost executat. Posturile predate (primite) fără neajunsuri. Primul caporal de schimb, sergent Onea”. Primind rapoartele, şefii gărzilor, începînd cu cel vechi, semnează foaia de stare a gărzii, iar şeful gărzii noi introduce în ea observaţiile privind neajunsurile depistate în timpul schimbului.
Dacă la schimbul gărzilor a fost prezentă persoana sosită pentru controlul gărzii, caporalii de schimb, cerîndu-i permi¬siunea, raportează şefilor gărzilor despre schimbul executat. După primirea rapoartelor de la caporalii de schimb, şeful gărzii noi dă comanda „DREPŢI”, apoi şefii gărzilor raportează pe rînd persoanei sosite pentru control despre executarea schimbului.
Despre executarea schimbului, şefii gărzilor raportează în toate cazurile ofiţerului de serviciu pe gărzi (pe unitatea militară) prin mijloacele de comunicaţie sau sosesc personal pentru raport.
204. După schimbarea gărzilor, şeful gărzii vechi conduce garda veche în unitatea (subunitatea) sa militară.
La sosirea în subunitate după schimbul gărzilor, şeful gărzii pune personalul în formaţie şi raportează comandan¬tului de subunitate despre executarea misiunii, de exemplu: „Domnule căpitan, garda a sosit în componenţă deplină, în timpul serviciului nu s-a întîmplat nimic (sau s-a întîmplat...) deosebit, sînt locotenent Grosu”, apoi raportează despre rezultatele controlului fixate în foaia de stare a gărzii şi predă foaia de stare a gărzii împreună cu alte documente. După aceasta personalul gărzii, sub controlul personal al şefului gărzii predă armele şi cartuşele de luptă.
Militarii de gardă care au păzit obiectivele doar noaptea, la expirarea termenului de pază a obiectivului şi predarea muni¬ţiilor şefului gărzii, sînt trimişi în unitatea (subunitatea) lor militară sub comanda superiorului, fără a aştepta schimbarea gărzilor. Despre aceasta, şeful gărzii face o menţiune în foaia de stare a gărzii şi raportează ofiţerului de serviciu pe gărzi (pe uni¬tatea militară). Sosind în subunitate, superiorul este obligat să raporteze plutonierului de subunitate şi să controleze predarea armelor de către militarii de gardă.
205. În ziua schimbului, personalul gărzii schimbate este eliberat de instrucţii şi lucrări; militarii de gardă care au păzit obiectivul numai noaptea sau care au predat serviciul de gardă dimineaţa sînt eliberaţi de instrucţii şi lucrări pentru 4 ore după sosirea în subunitate.
206. La alarmare, schimbul de gărzi este executat de subunităţile de rezervă, numite conform planului de pregătire de luptă şi mobilizare. În acest caz, apelul nu se execută. După instructajul efectuat de către ofiţerul de serviciu pe gărzi (pe unitatea militară) şi primirea parolei vechi pentru schimb, garda soseşte în corpul de gardă.
Schimbul gărzilor se execută în ordinea indicată şi în termene restrînse. Numărul de posturi, obligaţiile speciale ale personalului gărzii şi parola nouă sînt stabilite în documentaţia pentru caz de alarmă (pct.101).
207. Ridicarea gărzii de la obiectivul păzit este executată de către ofiţerul de serviciu pe gărzi (pe unitatea militară) conform ordinului în scris al şefului garnizoanei (comandantului unităţii militare), confirmat prin ştampilă în prezenţa şefului obiectivului păzit. Despre ridicarea gărzii, se întocmeşte un act care este semnat de ofiţerul de serviciu pe gărzi (pe unitatea militară), de şeful gărzii şi de şeful obiectivului păzit. În act se consemnează informaţia privind predarea obiectivului păzit, a corpului de gardă, a utilajului şi inventarului aflat în el şi la posturi.
Despre ridicarea gărzii de garnizoană permanente, comandan¬tul garnizoanei raportează şefului Marelui Stat Major, iar despre ridicarea gărzii interioare permanente, comandantul de unitate militară raportează şefului care a aprobat graficul gărzilor.