208. Schimbarea santinelelor se execută peste 2 ore, la ore pare sau impare.
Cînd temperatura aerului este de - 20°C şi mai joasă, iar pe timp cu vînt chiar şi la o temperatură mai înaltă, schimbarea santinelelor la posturile exterioare, precum şi la posturile interioare, care se află în încăperi neîncălzite, se execută peste fiecare oră. Cînd temperatura aerului este de +30°C şi mai înaltă (la umbră), schimbarea santinelelor se execută, de asemenea, peste fiecare oră. Indicaţiile privind schimbarea santinelelor peste fiecare oră le dă ofiţerul de serviciu pe gărzi (comandantul unităţii militare).
Dacă schimbarea santinelelor se execută peste fiecare oră, şeful gărzii face în foaia de stare a gărzii menţiuni despre faptul că santinelele, începînd cu ora ...., s-au schimbat peste fiecare oră, iar începînd cu ora ...., la intrarea în serviciu a schimbului numit – la fiecare 2 ore. Schimbarea santinelelor de la intrarea în corpul de gardă se execută la fiecare 30 de minute de către ajutorul şefului gărzii sau de şeful gărzii.
209. La apropierea schimbului de santinelă la distanţa de 10-15 paşi, caporalul de schimb al gărzii noi comandă: „Schimb - STAI” şi ordonă unuia dintre militarii din gardă să execute observarea (la deplasarea cu maşina – să încarce arma şi să execute observarea) asupra postului şi a căilor de acces la el. De exemplu: „Soldat Mihai, primiţi postul şi căile de acces la el sub control provizoriu”.
La apropierea schimbului, santinela stă cu faţa la el şi ia de sine stătător pistolul-mitralieră „la umăr” (carabina - „la pi¬cior”). La comanda caporalului de schimb al gărzii noi, de exemplu: „Soldat Ursu, la post – MARŞ”, santinela ia poziţia „drepţi”, face un pas la dreapta, militarul din gardă se apropie de santinelă şi trece în locul ei cu faţa în partea opusă (carabina - „la picior”).
Caporalii de schimb al gărzii vechi şi al gărzii noi stau de ambele părţi ale santinelei şi militarului din gardă, la unu-doi paşi de ei, faţă în faţă.
La comanda caporalului de schimb al gărzii vechi: „Santi¬nelă, predă postul”, santinela execută predarea verbală a postu¬lui. În acest timp santinela şi militarul de gardă întorc capul unul spre altul. Predarea verbală a postului constă în faptul că santinela, numind numărul postului, enumără pentru militarul din garda ce primeşte postul tot ce trebuie păzit conform tabe¬lului de posturi, precum şi menţionează tot ce a observat în apropierea postului în timpul serviciului.
După predarea verbală a postului, santinela, la comanda caporalului de schimb: „Soldat ____, primiţi postul”, este obligată să ocolească, împreună cu caporalul de schimb al gărzii noi, în prezenţa santine¬lei şi a caporalului de schimb al gărzii vechi, obiectivul păzit şi să controleze funcţionarea iluminării, împrejmuirile, uşile (porţile), magaziile (depozitele), starea lacătelor, şnururilor, sigiliilor (plumburilor pentru sigilat) şi corespunderea lor mulajelor şi amprentelor, sau numărul de maşini de luptă (de alt armament şi de tehnică milita¬ră) aflate sub pază, precum şi funcţionalitatea mij¬loacelor tehnice de pază, mijloacelor de legătură, de stingere a incendiilor şi a îmbrăcămintei pentru post. La primirea postului de la camerele cu persoane arestate, militarul de gardă, în afară de aceasta, este obligat să controleze numărul de arestaţi.
Dacă este necesar, militarul din gardă care primeşte postul, cu ajutorul caporalului de schimb, îmbracă îmbrăcămintea pentru post (Anexa nr.8).
210. Dacă la primirea şi la predarea postului se vor constata nereguli (deteriorarea împrejmuirilor sau a sigiliilor, a plumburilor pentru sigilat, a şnururilor, a lacătelor, a uşilor şi a geamurilor, sau necorespunderea amprentelor (plumbului pentru sigilat), precum şi a numărului de maşini de luptă (de alt armament şi tehnică militară) luate sub pază numărului indicat în tabelul de post, caporalul de schimb cheamă şeful gărzii; în aceste cazuri, la primirea posturilor de către garda nouă, sînt chemaţi şeful gărzii vechi şi şeful gărzii noi.
211. După predarea şi primirea postului, santinela şi militarul de gardă, care ia postul în primire, se întorc cu faţa la caporalul de schimb şi raportează, pe rînd. De exemplu: „Domnule sergent. Soldat Onea postul ___l-a predat”; „Domnule sergent. Soldat Ciobanu postul ___l-a primit”.
După raport şi după primirea indicaţiilor de la caporalul de schimb, santinela ia arma după cum este indicat în pct.160 şi începe servi¬ciul la post.
212. Trecerea militarului de gardă în calitate de santinelă (a santinelei în calitate de militar de gardă) este determinată de raportul despre primirea (predarea) postului.
213. La comanda caporalului de schimb al gărzii vechi, de exemplu: „Soldat Ursu, de la post – MARŞ” –, militarul de garda care s-a schimbat trece dinapoia schimbului şi ia inde¬pendent pistolul-mitralieră în poziţia „la umăr”, iar militarul din gardă, care a ţinut sub observaţie postul şi căile de acces spre el, trece în formaţie.
După aceasta, caporalul de schimb al gărzii noi dă comanda: „Schimb, după mine – MARŞ” şi duce schimbul la postul ur¬mător.
214. La schimbarea santinelelor la posturile interne, capo¬ralul de schimb, aducînd schimbul la intrarea în încăpere, dă comanda: „Schimb, Stai” lasă un militar din gardă în calitate de superior şi comandă: „Soldaţii Ursu şi Vidraşcu, după mine – MARŞ”. Caporalul de schimb cu militarii din gardă, intrînd în încăpere, schimbă santinelele con¬form prevederilor pct. 208-210.
215. La amplasarea posturilor pe ambele părţi ale corpului de gardă, caporalul de schimb, la început, schimbă santinelele la posturile amplasate pe o parte a corpului de gardă, pune în formaţie ceilalţi militari din gardă şi îi aduce la posturi.
216. Formaţia schimbului doi şi a celor ulterioare ale gărzii noi pentru trimiterea la posturi şi schimbarea santinelelor, precum şi pentru încărcarea şi descărcarea armelor se execută ca şi în cazul primului schimb.
La întoarcerea schimburilor de la posturi şi după descărcarea armelor, în afară de pistoale, caporalul de schimb ordonă milita¬rilor din gardă să pună pistoalele-mitralieră (carabinele) în rastel (pistoalele – în safeu) şi raportează despre executarea schim¬bului şefului gărzii.
217. Instalarea santinelelor la posturile noi, precum şi scoaterea santinelelor de la posturile lichidate se execută de către şeful gărzii în baza ordinului în scris cu ştampila şefului garnizoanei (comandantului unităţii militară) în prezenţa ofiţerului de serviciu pe gărzi (unităţii militare) şi şefului obiectivului păzit; despre instalarea (scoaterea) santinelelor se fac notiţele respective în foaia de stare a gărzii.