Art.17. – (1) Stimulările reprezintă un mijloc important de apreciere a activităţii subalternului de către comandant (şef), de educare şi stimulare a îndeplinirii conştiincioase a datoriei militare, de întărire a disciplinei militare şi a ordinii regulamentare în toate situaţiile.
(2) Fiecare comandant (şef) este obligat, în limitele drepturilor acordate de prezentul regulament, să stimuleze militarii din subordine pentru iniţiativă raţională, sîrguinţă şi distincţie în serviciu.
Art.18. – Pentru bărbăţie şi eroism manifestate în timpul îndeplinirii datoriei militare, pentru indici înalţi în pregătirea de luptă, pentru însuşirea excelentă a tehnicii de luptă noi şi complexe, pentru alte merite deosebite faţă de Republica Moldova şi faţă de Forţele Armate, comandanţii (şefii) de unităţi militare, de instituţii, care au autoritate disciplinară în conformitate cu art.11 din prezentul regulament, au dreptul să-şi propună subalternii pentru a li se conferi distincţii de stat ale Republicii Moldova.
Stimulările ce pot fi aplicate efectivului de soldaţi şi sergenţi
Art.19. – Soldaţilor şi sergenţilor li se pot aplica următoarele stimulări: a) ridicarea sancţiunilor disciplinare aplicate anterior; b) exprimarea de mulţumiri; c) acordarea permisiei în afara locului de dispunere a unităţii, a instituţiei, de pînă la 48 de ore (o dată pe lună); d) înştiinţarea la domiciliu sau la locul de muncă (de studii) anterior despre îndeplinirea exemplară a serviciului militar; e) acordarea de diplome, cadouri de preţ sau bani; f) înmînarea fotografiei personale executate lîngă Drapelul de Luptă desfăşurat al unităţii militare; g) acordare soldaţilor a gradului militar de caporal; h) acordarea de grade militare, pînă la cel de sergent-major inclusiv, sergenţilor; i) înscrierea numelui în Cartea de Onoare a unităţii militare, a instituţiei; j) acordarea concediului de stimulare cu durata de pînă la 10 zile.
Dreptul comandanţilor (şefilor) de a aplica stimulări soldaţilor şi sergenţilor
Art.20. – Comandantul de grupă, de echipă, locţiitorul comandantului de pluton, plutonierul companiei şi comandantul de pluton au dreptul: a) să ridice sancţiunile disciplinare pe care le-au aplicat anterior; b) să exprime mulţumiri.
Art.21. – Comandantul de companie are dreptul: a) să ridice sancţiunile disciplinare pe care le-a aplicat anterior; b) să exprime mulţumiri; c) să acorde permisie în afara locului de dispunere a unităţii militare, a instituţiei, de pînă la 24 de ore; d) să înştiinţeze la domiciliu sau la locul de muncă (de studii) anterior despre îndeplinirea exemplară a serviciului militar.
Art.22. – (1) Comandantul de batalion are dreptul: a) să ridice sancţiunile disciplinare pe care le-a aplicat anterior; b) să exprime mulţumiri; c) să acorde permisie în afara locului de dispunere a unităţii militare, a instituţiei, de pînă la 48 de ore; d) să înştiinţeze la domiciliu sau la locul de muncă (de studii) anterior despre îndeplinirea exemplară a serviciului militar; e) să acorde diplome, cadouri de preţ sau bani.
(2) Comandanţii (şefii) de unităţi militare, de instituţii care, în conformitate cu art.11 din prezentul regulament, au autoritate disciplinară de comandant de batalion au dreptul să aplice stimulările prevăzute la art.23 lit.e) şi j) din prezentul regulament.
Art.23. – Comandantul de regiment şi comandantul de brigadă au dreptul: a) să ridice sancţiunile disciplinare pe care le-au aplicat anterior; b) să exprime mulţumiri; c) să acorde permisie în afara locului de dispunere a unităţii militare, a instituţiei, de pînă la 48 de ore; d) să înştiinţeze la domiciliu sau la locul de muncă (de studii) anterior despre îndeplinirea exemplară a serviciului militar; e) să acorde diplome, cadouri de preţ sau bani; f) să înmîneze militarului fotografia acestuia executată lîngă Drapelul de Luptă desfăşurat al unităţii militare; g) să acorde soldaţilor gradul militar de caporal; h) să acorde sergenţilor grade militare pînă la cel de sergent-major inclusiv; i) să înscrie numele militarilor în Cartea de Onoare a unităţii militare, a instituţiei; j) să acorde concediu de stimulare cu durata de pînă la 10 zile.
Stimulările ce pot fi aplicate efectivului de subofiţeri
Art.24. – Subofiţerilor li se pot aplica următoarele stimulări: a) ridicarea sancţiunii disciplinare aplicate anterior; b) exprimarea de mulţumiri; c) acordarea de diplome, cadouri de preţ sau bani; d) înscrierea numelui în Cartea de Onoare a unităţii militare, a instituţiei; e) acordarea concediului de stimulare cu durata de pînă la 10 zile.
Dreptul comandanţilor (şefilor) de a aplica stimulări subofiţerilor
Art.25. – (1) Comandantul de pluton, comandantul de companie şi comandantul de batalion au dreptul: a) să ridice sancţiunile disciplinare pe care le-au aplicat anterior; b) să exprime mulţumiri.
(2) Comandanţii (şefii) de unităţi militare, de instituţii, care au autoritate disciplinară în conformitate cu art.11 din prezentul regulament, au dreptul să aplice stimulările în volum deplin prevăzut la art.27 din prezentul regulament.
Art.26. – Comandantul de regiment şi comandantul de brigadă au dreptul: a) să ridice sancţiunile disciplinare pe care le-au aplicat anterior; b) să exprime mulţumiri; c) să acorde diplome, cadouri de preţ sau bani; d) să înscrie numele subofiţerilor în Cartea de Onoare a unităţii militare, a instituţiei; e) să acorde concediu de stimulare cu durata de pînă la 10 zile.
Art.30. – (1) La stabilirea tipului de stimulare, comandanţii (şefii) ţin cont de meritele sau de evidenţierea în serviciu a militarului, precum şi de atitudinea lui faţă de serviciu.
(2) În cazul în care comandantul (şeful) consideră că autoritatea disciplinară ce i-a fost acordată este insuficientă pentru aplicarea stimulării, el are dreptul să facă un demers comandantului (şefului) superior în vederea stimulării militarilor merituoşi.
(3) Stimulările se comunică verbal sau prin ordin, în faţa formaţiei sau la adunarea (consfătuirea) militarilor.
Art.31. – (1) Mulţumirea se exprimă pentru executare impecabilă a misiunilor sau pentru atitudine exemplară faţă de obligaţiile funcţionale.
(2) Mulţumirea poate fi verbală sau scrisă – pentru militarii prin contract, în funcţie de importanţa meritului, şi numai verbală – pentru militarii în termen, militarii cu termen redus şi studenţii instituţiilor de învăţămînt militar.
Art.32. – (1) Permisia şi concediul de stimulare se acordă pentru indici înalţi în exercitarea funcţiei, pentru executarea impecabilă a cerinţelor regulamentelor militare, pentru executarea întocmai a misiunilor.
(2) Permisia se acordă militarilor în termen şi militarilor cu termen redus pentru o durată de pînă la 48 de ore în zilele de sărbătoare sau de odihnă, asigurîndu-se menţinerea stării permanente a pregătirii de luptă a unităţilor militare.
(3) Concediul de stimulare cu durata de pînă la 10 zile poate fi acordat militarilor prin contract, militarilor în termen, în perioada serviciului militar, pentru rezultate înalte în îndeplinirea obligaţiilor de serviciu, pentru disciplină militară exemplară şi indici înalţi în pregătirea de luptă sau în executarea serviciului de gardă ori de garnizoană.
(4) Concediul de stimulare se acordă: militarilor prin contract – o dată pe an; militarilor în termen, după trei luni de îndeplinire a serviciului militar – numai o dată pentru perioada îndeplinirii serviciului militar.
(5) Studenţii instituţiilor de învăţămînt militar care, pe parcursul anului de studii, au susţinut sesiunile cu media cel puţin „bine” beneficiază de concediu de stimulare cu durata de pînă la 10 zile.
Art.33. – Scrisoarea de mulţumire se expediază pentru indici înalţi în pregătirea de luptă, pentru comportament impecabil atît în unitate, cît şi în afara ei.
Art.34. – Diplomele se acordă pentru indici înalţi în pregătirea de luptă, la aplicaţii, competiţii sportive şi activităţi cultural-educative, pentru succese în activitatea ştiinţifică şi de raţionalizare în domeniul militar, precum şi la trecerea în rezervă (retragere).
Art.35. – Cadouri de preţ (inclusiv nominale) sau bani se acordă pentru indici înalţi în exercitarea funcţiei, la aplicaţii şi competiţii de specialitate, la activităţi sportive şi cultural-educative, precum şi la trecerea în rezervă (retragere).
Art.36. – Înmînarea fotografiilor militarilor executate lîngă Drapelul de Luptă desfăşurat al unităţii militare se efectuează pentru serviciul exemplar sau pentru executarea unor misiuni deosebite.
Art.37. – Înscrierea numelui în Cartea de Onoare a unităţii militare, a instituţiei se efectuează pentru indici înalţi în pregătirea de luptă, iniţiativă raţională în executarea unor misiuni deosebite, bărbăţie şi eroism, participare activă la lichidarea consecinţelor calamităţilor naturale.
Art.38. – Se decorează cu armă albă sau armă de foc nominală ofiţerii pentru merite deosebite în asigurarea securităţii militare a Republicii Moldova. Decorarea se efectuează de către conducătorul structurii militare.
Art.39. – (1) Ridicarea sancţiunii disciplinare se efectuează numai în cazul în care ea şi-a produs efectul educativ şi militarul şi-a schimbat atitudinea faţă de îndeplinirea datoriei militare.
(2) Nu pot fi ridicate simultan mai multe sancţiuni disciplinare.