Art.40. – În cazul în care militarul încalcă disciplina militară sau ordinea publică, comandantul (şeful) trebuie să-i amintească de obligaţiile serviciului militar, iar în caz de necesitate, să aplice o sancţiune disciplinară. În limitele autorităţii disciplinare acordate, el are dreptul să aplice orice sancţiune care, în opinia sa, poate avea un efect educativ maxim asupra militarului care a comis încălcarea (abaterea).
Art.41. – (1) Persoanele care încalcă disciplina militară şi ordinea publică, la decizia comandanţilor (şefilor), pot fi discutate în colectiv: soldaţii – la adunarea efectivului; sergenţii – la adunarea sergenţilor, subofiţerilor şi ofiţerilor; subofiţerii – la adunarea subofiţerilor şi ofiţerilor; ofiţerii – la adunarea ofiţerilor.
(2) În afară de aceasta, încălcările grave comise de militarii prin contract pot fi examinate la consiliile de onoare, ale căror organizare şi activitate sînt reglementate prin actele normative ale conducătorului structurii militare. Hotărîrile acestor consilii au caracter de recomandare pentru comandanţii (şefii) de unităţi militare, de instituţii în vederea aplicării sancţiunilor disciplinare, în limita drepturilor acordate.
(3) Este interzisă examinarea încălcărilor la consiliul de onoare după aplicarea sancţiunii disciplinare pentru aceleaşi încălcări.
(4) Comandantul (şeful) examinează hotărîrea consiliului de onoare cu demersul pentru retrogradare în funcţie cu o treaptă sau retrogradare cu un grad, pentru exmatriculare din instituţia de învăţămînt militar, pentru eliberare din serviciul militar şi ia decizia corespunzătoare în termen de 30 de zile de la data primirii demersului.
Art.42. – (1) Pentru comiterea infracţiunilor, militarii poartă răspundere penală conform legislaţiei în vigoare.
(2) În cazul în care militarul comite o infracţiune militară, comandantul (şeful) este obligat să informeze despre aceasta procurorul militar.
(3) Militarul căruia i-a fost aplicată sancţiune disciplinară pentru comiterea infracţiunii nu este scutit de răspundere penală.
Art.43. – (1) În cazuri excepţionale, cînd luarea deciziei nu poate fi amînată, se admite suspendarea din funcţie a sergenţilor, a subofiţerilor şi ofiţerilor pe un termen de pînă la 30 de zile.
(2) Suspendarea din funcţie a militarilor se efectuează de către comandanţii (şefii) învestiţi cu dreptul de a-i numi în funcţie.
(3) Comandantul (şeful) care a suspendat din funcţie subalternul fără motive întemeiate poartă răspundere în conformitate cu legislaţia în vigoare.
Sancţiunile disciplinare ce pot fi aplicate efectivului de soldaţi şi sergenţi
Art.44. – Soldaţilor şi sergenţilor li se pot aplica următoarele sancţiuni disciplinare: a) observaţie, mustrare şi mustrare aspră; b) numire peste rînd de serviciu (cu excepţia serviciului de gardă şi de garnizoană) – pînă la 6 servicii (durata zilei de muncă nu va depăşi 8 ore); c) privare de permisie în afara locului de dispunere a unităţii militare, a instituţiei; d) arest – pînă la 7 zile (cu excepţia femeilor-militari); e) retrogradare în funcţie cu o treaptă; f) retrogradare cu un grad; g) eliberare din serviciul militar înainte de expirarea contractului – pentru soldaţii şi sergenţii prin contract.
Dreptul comandanţilor (şefilor) de a aplica sancţiuni disciplinare soldaţilor şi sergenţilor
Art.45. – Comandantul de grupă, de echipă are dreptul: a) să aplice observaţie, mustrare şi mustrare aspră; b) să numească soldaţii peste rînd de serviciu – pentru un serviciu.
Art.46. – Locţiitorul comandantului de pluton are dreptul: a) să aplice observaţie, mustrare şi mustrare aspră; b) să numească soldaţii peste rînd de serviciu – pînă la 2 servicii.
Art.47. – Plutonierul de companie (de batalion) are dreptul: a) să aplice observaţie, mustrare şi mustrare aspră; b) să numească soldaţii peste rînd de serviciu – pînă la 3 servicii.
Art.48. – Comandantul de pluton (de grupă) are dreptul: a) să aplice observaţie, mustrare şi mustrare aspră; b) să numească soldaţii şi sergenţii peste rînd de serviciu – pînă la 3 servicii.
Art.49. – Comandantul de companie are dreptul: a) să aplice observaţie, mustrare şi mustrare aspră; b) să numească soldaţii şi sergenţii peste rînd de serviciu – pînă la 4 servicii; c) să priveze militarii de permisie în afara locului de dispunere a unităţii militare, a instituţiei; d) să aplice arestul pe un termen de pînă la 3 zile.
Art. 50. – (1) Comandantul de batalion are dreptul: a) să aplice observaţie, mustrare şi mustrare aspră; b) să numească soldaţii şi sergenţii peste rînd de serviciu – pînă la 5 servicii; c) să priveze militarii de permisie în afara locului de dispunere a unităţii militare, a instituţiei; d) să aplice arestul pe un termen de pînă la 4 zile.
(2) Comandanţii (şefii) de unităţi militare, de instituţii, care au autoritate disciplinară în conformitate cu art.11 din prezentul regulament, în afară de aceasta, au dreptul să aplice sancţiunile disciplinare prevăzute la art.51 lit.e) şi f) din prezentul regulament.
Art.51. – Comandantul de regiment şi comandantul de brigadă au dreptul: a) să aplice observaţie, mustrare şi mustrare aspră; b) să numească soldaţii şi sergenţii peste rînd de serviciu – pînă la 6 servicii; c) să priveze militarii de permisie în afara locului de dispunere a unităţii militare, a instituţiei; d) să aplice arestul pe un termen de pînă la 5 zile; e) să aplice retrogradarea în funcţie cu o treaptă; f) să aplice retrogradarea cu un grad; g) să elibereze din serviciul militar înainte de expirarea contractului.
Sancţiunile disciplinare ce pot fi aplicate efectivului de subofiţeri
Art.52. – Subofiţerilor li se pot aplica următoarele sancţiuni disciplinare: a) observaţie, mustrare şi mustrare aspră; b) arest – pînă la 5 zile (cu excepţia femeilor-militari); c) prevenire despre necorespunderea parţială funcţiei; d) retrogradare în funcţie cu o treaptă; e) retrogradare cu un grad; f) eliberare din serviciul militar înainte de expirarea contractului.
Dreptul comandanţilor (şefilor) de a aplica sancţiuni disciplinare subofiţerilor
Art.53. – Comandantul de pluton are dreptul să aplice observaţie, mustrare şi mustrare aspră.
Art.54. – Comandantul de companie are dreptul: a) să aplice observaţie, mustrare şi mustrare aspră; b) să prevină despre necorespunderea parţială funcţiei.
Art.55. - (1) Comandantul de batalion are dreptul: a) să aplice observaţie, mustrare şi mustrare aspră; b) să aplice arestul pe un termen de pînă la 3 zile; c) să prevină despre necorespunderea parţială funcţiei.
(2) Comandanţii (şefii) de unităţi militare, de instituţii, care au autoritate disciplinară în conformitate cu art.11 din prezentul regulament, în afara de aceasta, au dreptul să aplice sancţiunile prevăzute la art.56 lit.b) şi c) din prezentul regulament. Art.56. – Comandantul de regiment şi comandantul de brigadă au dreptul: a) să aplice observaţie, mustrare şi mustrare aspră; b) să aplice arestul pe un termen de pînă la 5 zile; c) să prevină despre necorespunderea parţială funcţiei; d) să aplice retrogradarea în funcţie cu o treaptă.
Modul de aplicare şi executare a sancţiunii disciplinare
Art.65. – Orice sancţiune disciplinară, ca măsură de întărire a disciplinei militare şi de educare a militarilor, trebuie să corespundă gravităţii încălcării (abaterii) şi gradului de vinovăţie. La stabilirea tipului de sancţiune disciplinară şi a severităţii acesteia, se va ţine cont de caracterul încălcării (abaterii), de circumstanţele în care a fost comisă, de consecinţele ei, de comportamentul anterior al persoanei vinovate, precum şi de vechimea ei în serviciu şi de cunoştinţele pe care le posedă despre ordinea de serviciu.
Art.66. – La aplicarea sancţiunii disciplinare, comandantul (şeful) nu trebuie să admită grabă la stabilirea tipului de sancţiune şi a severităţii acesteia şi nici lezarea demnităţii subalternului.
Art.67. – (1) Orice sancţiune disciplinară trebuie să fie aplicată pînă la expirarea a 10 zile de la data la care comandantul (şeful) a aflat despre comiterea încălcării (abaterii), dar nu mai tîrziu de 30 de zile de la data constatării ei, fără a lua în calcul timpul aflării militarului în concediul anual de odihnă, în concediul de studii sau în concediul medical.
(2) Sancţiunea disciplinară nu poate fi aplicată după expirarea a 6 luni din ziua comiterii încălcării (abaterii). În termenul indicat nu se include durata desfăşurării procedurii penale.
Art.68. – Se interzic aplicarea pentru una şi aceeaşi încălcare (abatere) a două sau mai multor sancţiuni disciplinare, aplicarea sancţiunii întregului efectiv al subunităţii în locul sancţionării persoanelor nemijlocit vinovate, precum şi aplicarea arestului fără indicarea duratei lui.
Art.69. – Severitatea sancţiunii disciplinare creşte în cazul în care persoana a comis mai multe încălcări (abateri) sau a participat la încălcarea în grup a disciplinei militare, a ordinii publice, a comis încălcarea (abaterea) în exerciţiul misiunii, în timpul serviciului de zi, în stare de ebrietate sau sub influenţa drogurilor.
Art.70. – În cazul în care comandantul (şeful) consideră că autoritatea disciplinară pe care o are nu acoperă gravitatea încălcării (abaterii) comise de subaltern, el înaintează un demers comandantului (şefului) superior în vederea aplicării sancţiunii prin autoritatea disciplinară a comandantului (şefului) superior.
Art.71. – Comandantul (şeful) care a făcut abuz de autoritatea disciplinară acordată poartă răspundere în conformitate cu legislaţia în vigoare.
Art.72. – Comandantul (şeful) superior are dreptul să anuleze sancţiunea disciplinară aplicată de comandantul (şeful) inferior în cazul în care consideră că aceasta nu corespunde gravităţii încălcării (abaterii) comise şi poate aplica o sancţiune mai aspră sau mai blîndă.
Art.73. – Prevenirea despre necorespunderea parţială funcţiei se aplică numai o dată în perioada aflării militarului prin contract în funcţie. Dacă această sancţiune nu a avut efectul scontat, militarul prin contract este eliberat din serviciul militar în modul stabilit de lege.
Art.74. – (1) Arestul este una din cele mai severe măsuri de influenţă şi se aplică în cazul în care măsurile întreprinse de către comandant (şef), în limitele competenţei sale, nu au rezultatul scontat.
(2) Arestul se aplică militarilor pentru tentativa de a dispărea sau pentru refuzul de a prezenta documentele în caz de comitere de încălcări (abateri), pentru comportament amoral, beţie, huliganism şi alte încălcări grave sau încălcări (abateri) săvîrşite în mod repetat. Se interzice aplicarea arestului militarului care nu a depus jurămîntul militar.
(3) Arestul nu se aplică femeilor-militari.
(4) Modul de executare a sancţiunii disciplinare sub formă de arest aplicate militarilor este prevăzut în anexa nr.3 la prezentul regulament.
Art.75. – Eliberarea din serviciul militar a militarilor prin contract înainte de termen se aplică în cazul comiterii încălcărilor ce discreditează titlul de militar, precum şi în cazurile în care militarul a încetat să corespundă cerinţelor Legii cu privire la pregătirea cetăţenilor pentru apărarea Patriei şi Legii cu privire la statutul militarilor.
Art.76. – Sancţiunea disciplinară pentru încălcările (abaterile) comise de militari în timpul serviciului de zi se aplică după încheierea serviciului sau după schimbarea lor de către alţi militari.
Art.77. – Aplicarea sancţiunii disciplinare militarului aflat în stare de ebrietate sau drogat, precum şi luarea de explicaţii de la acesta, se va efectua după dezalcoolizare sau după revenirea sa de sub influenţa drogurilor. În acest scop, el poate fi trimis, după caz, în arest sau în camera pentru reţinuţii temporar pe un termen de pînă la 24 de ore, după care se decide asupra responsabilităţii lui.
Art.78. – (1) Sancţiunea disciplinară se pune în execuţie imediat, iar în cazuri excepţionale, în termen de cel mult 30 de zile de la data aplicării ei. După expirarea acestui termen, sancţiunea disciplinară nu se execută, dar în fişa de serviciu se păstrează înscrierea respectivă. În asemenea cazuri, persoana din vina căreia nu a fost executată sancţiunea disciplinară poate fi trasă la răspundere.
(2) Aplicarea sancţiunii disciplinare se comunică militarului, sub semnătură, în termen de cel mult 5 zile de la data în care a fost emis ordinul corespunzător. Refuzul militarului de a confirma, prin semnătură, comunicarea ordinului se fixează într-un proces-verbal semnat de reprezentantul structurii militare.
Art.79. – (1) Despre sancţiunile disciplinare aplicate se comunică: soldaţilor – personal sau în faţa formaţiei; sergenţilor – personal, în cadrul unei consfătuiri sau în faţa formaţiei de sergenţi, subofiţeri şi ofiţeri; subofiţerilor – personal, în cadrul unei consfătuiri sau în faţa formaţiei de subofiţeri şi ofiţeri; ofiţerilor – personal, în prescripţii sau în cadrul unei consfătuiri (ofiţerilor cu grade superioare – în prezenţa ofiţerilor cu grade superioare, iar ofiţerilor cu grade supreme – în prezenţa ofiţerilor cu grade supreme).
(2) Tuturor categoriilor de militari, sancţiunile disciplinare li se pot aplica prin ordin privind activitatea de bază sau prin dispoziţie.
(3) Se interzice comunicarea despre aplicarea de sancţiuni disciplinare comandanţilor (şefilor) în prezenţa subalternilor.
Art.80. – (1) Sancţiunile disciplinare sînt în vigoare pînă la expirarea termenului lor, cu excepţia cazurilor de ridicare a acestora. Sancţiunile disciplinare aplicate militarilor sînt în vigoare timp de 6 luni de la data aplicării lor.
(2) Sancţiunile disciplinare retrogradarea în funcţie şi retrogradarea cu un grad pot fi ridicate: a) soldaţilor şi sergenţilor – nu mai devreme de 6 luni de la data aplicării; b) subofiţerilor şi ofiţerilor – nu mai devreme de 1 an de la data aplicării.
(3) Sancţiunea disciplinară eliberarea din serviciul militar înainte de expirarea contractului se consideră executată de la data radierii din tabelul nominal al unităţii militare, al instituţiei.
Art.81. – Militarul este în drept să conteste la comandantul (şeful) ierarhic superior sancţiunea disciplinară ce i-a fost aplicată, în termen de cel mult 30 de zile de la data comunicării despre aplicarea acesteia. În caz de nesoluţionare a contestaţiei sale, militarul poate contesta sancţiunea disciplinară ce i-a fost aplicată în instanţa de judecată, în modul stabilit de legislaţia în vigoare.