Duminică, 02.02.2025, 12:00
Bine aţi venit Oaspete | RSS
 Pentru studenţii Catedrei militare
Principală Album foto Forum Profilul meuLogare
[ Mesaje noi · Membrii · Regulamentul forumului · Căutare · RSS ]
  • Pagina 1 din 1
  • 1
Arma chimică
CodruДата: Joi, 07.11.2013, 00:59 | Сообщение # 1
Grupa: Administratori
Mesaje: 2039
Reputatia: 60
1. Noţiunea de armă chimică

Arma chimică (AC) include substanţele toxice şi mijloacele de întrebuinţare a acestora. Se numesc substanţe toxice (ST) compuşii chimici toxici destinaţi pentru nimicirea în masă a forţei vii la întrebuinţarea în luptă a acestora. Substanţele toxice constituie baza armei chimice şi se află în înzestrarea armatelor unui şir de ţări. În armata SUA fiecare ST are un anumit cifru literal.

După caracterul acţiunii asupra organismului uman ST se împart în substanţe neuroparalitice, dermatovezicale, toxice generale, sufocante, psihochimice şi iritante.

După rapiditatea survenirii efectului vulnerat ST (în armata SUA) se împart în substanţe letale, substanţe care scot temporar din luptă forţa vie şi substanţele care scot pentru o scurtă durată din luptă forţa vie. La întrebuinţarea în luptă ST letale provoacă infectări grave (letale) forţei vii. Din acest grup fac parte ST letale cu efect neuroparalitic vezicant, toxic general şi sufocant, toxina botulinică (substanţa XR). ST care scot temporar din luptă forţa vie (cu acţiune psihochimică şi toxina stafilococică PG) lipsesc personalul de combativitate pe un termen de la cîteva ore pînă la cîteva zile. Efectul vulnerant al ST care scot pentru o scurtă durată din luptă forţa vie (cu acţiune iritantă) se manifestă pe durata aflării în contact cu acestea şi se menţine timp de câteva ore după ieşire din atmosfera infectată.

În momentul întrebuinţării în luptă ST se pot afla în stare de vapori, de aerosol şi lichid. În stare de vapori şi de aerosol fin dispersat (fum, ceaţă) se trec ST întrebuinţate pentru infectarea stratului de aer de la suprafaţa pământului.

Norul de vapori şi aerosol format în momentul întrebuinţării muniţiei chimice se numeşte nor primar de aer infectat (AI). Norul de vapori format pe contul evaporării ST depuse pe sol se numeşte nor secundar. ST sub formă de vapori şi aerosol fin dispersat purtate de vânt infectează forţa vie nu numai în raionul de întrebuinţare, dar şi ia distanţe considerabile. Adâncimea propagării AI în teren accidentat şi împădurit e de 1,5-3 ori mai mică decât în teren descoperit.

Pentru infectarea terenului, armamentului şi tehnicii militare, îmbrăcămintei, echipamentului şi învelişului cutanat al oamenilor ST se întrebuinţează sub formă de aerosol macrodispers şi picături. Terenul, armamentul, tehnica militară şi alte obiecte infectate sînt surse de infectare a oamenilor în aceste condiţii personalul va fi nevoit un timp îndelungat, condiţionat de persistenţa ST, să se afle în mijloacele de protecţie, ceea ce va reduce capacitatea de lupta a trupelor.

Persistenţa ST în teren este timpul de la întrebuinţarea acestora până în momentul când personalul poate să treacă sectorul infectat sau să se afle în acesta fără mijloace de protecţie.

ST pot pătrunde în organism prin aparatul respirator, prin suprafeţele rănite, prin mucoasă şi învelişul cutanat. în caz de consumare a alimentelor şi apei infectate ST pătrund prin tractul gastrointestinal. Majoritatea ST posedă capacitatea de acumulare a efectului toxic.
CodruДата: Luni, 06.06.2016, 20:37 | Сообщение # 2
Grupa: Administratori
Mesaje: 2039
Reputatia: 60
2. Substanţele toxice cu acţiune neuroparalitică

Pătrunzând în organism, ST cu acţiune neuroparalitică atacă sistemul nervos. Particularitatea caracteristică a acestui atac se manifestă prin îngustarea pupilelor (mioză).
In armata SUA reprezentanţii principali ai acestui grup de ST sînt sărinul (GB şi Ve-Icsul (VX).

Sărinul (GB este un lichidvolatil incolor sau gălbui în fond fără miros, iarna nu îngheaţă. Se amestecă cu apă şi cu solvenţi organici în orice proporţii, se dizolvă bine în grăsimi.
Este stabil la acţiunea apei, ceea ce condiţionează infectarea bazinelor de apă stătătoare pentru un timp îndelungat - până la 2 luni. Nimerind pe pielea omului, pe îmbrăcăminte, încălţăminte şi alte materiale poroase se îmbibă repede în ele.
Sărinul se întrebuinţează pentru vătămarea forţei vii prin infectarea stratului de aer de la suprafaţa pământului cu ajutorul aplicării ciocanelor de foc de artilerie de scurtă durată, loviturilor cu rachete şi cu aviaţia tactică. Starea de luptă de bază a sărinului sînt vaporii. Vaporii de sărin în cazul condiţiilor meteorologice medii se pot propaga cu ajutorul vântului până la 20 km de la locul aplicării. Persistenta sărinului (în pâlnii) vara - câteva ore, iarna - până la 2 zile.

În cazul acţiunilor subunităţilor pe tehnica de luptă în atmosfera infectată cu sărin se folosesc pentru protecţie măştile antigaz şi completul militar complex de protecţie. În cazul acţiunilor în terenul infectat în formaţie pe josse îmbracă suplimentar ciorapii de protecţie. In cazul aflării îndelungate în raioanele cu conţinut înalt de vapori de sărin trebuie de folosit pentru protecţie masca antigaz şi completul militar de protecţie în formă de combinezon. Protecţia împotriva sărinului se asigură, de asemenea, prin folosirea tehnicii şi adăposturilor de tip ermetizat înzestrate cu instalaţii de filtroventilaţie. Vaporii de sărin pot fi absorbiţi de către echipament şi după ieşirea din atmosfera infectată se pot evapora din nou, infectând aerul curat. De aceea măştile antigaz se scot numai după efectuarea tratării speciale a echipamentului, îmbrăcămintei şi controlul infectării aerului.

Ve-Icsul (VX) este un lichidincolor puţin volatil, nu are miros şi nu îngheaţă iarna în apă se dizolvă moderat (5%, în solvenţi organici şi în grăsimi – bine. Infectează bazinele de apă descoperite pentru o perioadă foarte îndelungată - până la 6 luni. Starea de luptă de bază - aerosol dispersat grosier. Aerosolii VX infectează straturile de aer de la suprafaţa pământului şi se propagă pe direcţia vântului la adâncimi de la 5 pînă la 20 km, infectează forţa vie prin aparatul respirator porţiunile descoperite ale pielii şi prin îmbrăcămintea militară obişnuită, de asemenea, infectează terenul, armamentul, tehnica militară şi bazinele de apă descoperite. VX este întrebuinţat de artilerie, aviaţie (casete şi aparate de aviaţie pentru vărsare), precum şi cu ajutorul fugaselor chimice.

Armamentul şi tehnica de luptă infectate cu picături de VX prezintă pericol vara în curs de 1 - 3 zile, iarna - 30 - 60 zile. Persistenta VX - lui în  teren vara - de la 7 până la 15 zile, iarna - pentru toată perioada până la încălzire. Protecţia împotriva VX- lui: masca antigaz, completul militar de protecţie, tehnica de luptă şi adăposturile ermetizate.

Din substanţele toxice cu acţiune neuroparalitică face parte, de asemenea, somanul (GD), care după proprietăţile sale ocupă o poziţie intermediarăîntre sărin şi VX. Substanţele toxice neuroparalitice pot să-1 infecteze pe om indiferent de procesul de pătrundere a acestora în organism. La infectarea uşoară prin inhalaţie se observă scăderea vederii, îngustarea pupilelor (mioza), îngreunarea respiraţiei, senzaţia de greutate în piept, amplificarea degazării salivei şi mucusului nazal. Aceste fenomene sînt însoţite de dureri puternice de cap şi pot să persiste de la 2 până la 3 zile în cazul acţiunii asupra organismului a concentraţiilor letale de ST apare o mioză puternică, sufocarea, salivaţia şi transpiraţia abundentă, apare senzaţia de frică, vomitarea şi diareea, care pot să dureze câteva ore, pierderea cunoştinţei.

Sfârşitul letal vine din cauza paraliziei respiratorii şi cardioplegiei. În cazul pătrunderii prin piele tabloul infectării, în fond, este analogic cu infectarea prin inhalaţie. Se deosebeşte numai prin aceea că simptoamele se manifestă peste un oarecare timp (de la câteva minute până la câteva ore) în acest caz apare mioclonia în locul pătrunderi ST, apoi convulsia, miastenia şi paralizia.

Primul ajutor. Celui infectati se pune masca antigaz (dacă aerosolul sau picăturile de ST lichidă au nimerit pe pielea feţei, masca antigaz se pune numai după prelucrarea feţei cu lichid din pachetul antichimic individual (PAI). Se introduce antidotul cu ajutorul tubului-seringă cu căpăcel roşu din trusa individuală cu medicamente şi se îndepărtează victima din atmosfera infectată. Dacă în curs de 10 min. convulsia nu e înlăturată, antidotul se introduce încă o dată în caz de se opreşte respiraţia, se face respiraţie artificială. Dacă ST nimereşte pe corp, se prelucrează imediat locurile infectate cu ajutorul PAI. Dacă ST nimereşte în stomac, se provoacă vomitarea, se spală, dacă e posibil, stomacul cu soluţie de 1% de bicarbonat de sodiu alimentar sau cu apă curată, ochii infectaţi se spală cu soluţie de 2% de bicarbonat de sodiu alimentar sau cu apă curată. Personalul infectat se aduce la punctul medical.

Existenta ST neuroparalitice în aer, în teren, pe armament şi tehnica militară se detectează cu ajutorul aparatelor de cercetare chimică (tubuşorul indicator cu inel şi punct roşu) şi al avertizoarelor de substanţe toxice de luptă. Pentru detectarea aerosolilor de VX serveşte pelicula indicatoare AP-1.
CodruДата: Luni, 06.06.2016, 20:37 | Сообщение # 3
Grupa: Administratori
Mesaje: 2039
Reputatia: 60
3. Substanţele toxice cu acţiune vezicantă
 
Substanţa toxică principală cu acţiune vezicantă este iperita în armata SUA se foloseşte iperita tehnică (H) şi iperita distilată (purificată) (HD).
Iperita este un lichid de culoare gălbuie (cea distilată) sau brună-închisă cu miros de usturoi sau de muştar se dizolvă bine în solvenţi organici şi rău în apă. Iperita e mai grea decât apa, îngheaţă la o temperatură de -14°C. Se îmbibă uşor în diferite învelişuri de lac şi vopsea, în materialele poroase şi cele din cauciuc tehnic, ceea ce condiţionează infectarea în adâncime a acestora în aer liber iperita se evaporă încet. Starea de luptă principală a iperitei este starea de picături-lichid sau de aerosol.

Cu toate acestea iperita poate să formeze concentraţii periculoase de vapori ai săi pe contul evaporării naturale din terenul infectat în condiţii de luptă iperita poate fi întrebuinţată de artilerie (aruncătoare), de aviaţie cu ajutorul bombelor şi aparatelor de pulverizare, precum şi al fugaselor.
Vătămarea personalului se obţine prin infectarea stratului de aer de la suprafaţa pământului cu vapori şi aerosoli de iperită, prin infectarea cu aerosoli şi picături de iperită a porţiunilor descoperite de piele, îmbrăcămintei, echipamentului, armamentului şi tehnicii militare şi a sectoarelor de teren.

Adâncimea de propagare a vaporilor de iperită constituie de la 1 până la 20 km pentru sectoarele de teren descoperit. Iperita poate să infecteze terenul vara pe un termen de până la 2 zile, iarna - până la 2-3 săptămâni.
Tehnica infectată cu iperită prezintă pericol pentru personalul neprotejat cu mijloace de protecţie şi trebuie supusă degazării. Iperita infectează bazinele de apă stătătoare pe o durată de 2-3 luni.
Prezenţa vaporilor de iperită se determină cu ajutorul tubuşorului indicator (un inel gaiben) cu aparatele de cercetare chimica VPHR şi PPHR.  Pentru protecţia împotrivaiperitei se folosesc masca antigaz şi completul militar de protecţie, precum şi armamentul şi tehnica militară, adăposturile amenajate cu instalaţii de filtroventilaţie, şanţurile-adăpost acoperite, tranşeele şi şanţurile de comunicaţie. Iperita posedă efectul vulnerat la pătrunderea în organism pe orice cale.  Infectarea mucoasei ochilor,nazofaringelui, căilor respiratorii se manifestă chiar şi la o concentraţie neînsemnată a iperitei. La concentraţii mai înalte, de rând cu infectările locale are loc intoxicaţia generală a organismului.

Iperita are o perioada latentă de acţiune (2 - 8 h) şi posedă cumulativitate. În momentul contactului cu iperita excitaţia pielii şi efectul dureros lipsesc. Locurile infectate cu iperita sînt predispuse la infecţie. Infectarea pielii începe cu roşeaţă care apare peste 2 - 6 h după contactul cu iperita. Peste o zi pe locul roşeţii apar băşici mărunte umplute cu lichid galben transparent. Peste 2-3 zile băşicile plesnesc şi se formează o ulceraţie ce nu se vindecă timp de 20 - 30 zile. Dacă în ulceraţie nimereşte infecţia, atunci vindecarea se face peste 2—3 1uni. În caz de inhalare a vaporilor sau aerosolului de iperită, primele simptoame de infectare se manifestă peste câteva ore sub formă de xerostomie şi senzaţie de arsură în nazofaringe, apoi apare edemul mucoasei nazofaringelui, însoţit de secreţie purulentă. În cazuri grave se dezvoltă pneumonia, instalarea morţii se produce peste 3-4 zile după apariţia sufocării. Deosebit de sensibili la vaporii de iperită sînt ochii. La infectarea ochilor cu vapori de iperită apare senzaţia de nisip în ochi, lăcrimarea, fotofobia, apoi se produce roşeaţa şi mixedemul ochilor însoţit de secreţie purulentă abundentă. Pătrunderea în ochi a picăturilor de iperită poate provoca orbirea. La pătrunderea iperitei în tractul gastrointestinal, peste 30 - 60 min. apar dureri acute în stomac, salivaţia, greaţa, vomitarea, mai departe se dezvoltă diareea (uneori cu sânge).

Primul ajutor Picăturile deiperită de pe piele trebuie degazate imediat cu ajutorul PAI. Ochii şi nasul se spală bine, iar gura şi faringele se clătesc cu soluţie de 2% de bicarbonat de sodiu sau cu apă curată. În caz de intoxicaţie cu apă sau cu alimente infectate cu iperită se provoacă vomitarea, iar pe urmă se introduce un fel de terci preparat în proporţie de 25 g de cărbune activat la 100 ml de apă.
CodruДата: Luni, 06.06.2016, 20:38 | Сообщение # 4
Grupa: Administratori
Mesaje: 2039
Reputatia: 60
4. Substanţele toxice cu acţiune otrăvitoare generală

Substanţele toxice cu acţiune otrăvitoare generală, nimerind în organism, dereglează transmiterea oxigenului din sânge la ţesuturi. Aceste ST au cea mai rapidă acţiune. Ele sînt reprezentate prin cianura de hidrogen (AC) şi clorcian (CK) în armata SUA cianura de hidrogen şi clorcianul sînt ST de rezervă.

Cianura dehidrogen este un lichid incolor ce se evaporă repede cu miros demigdale amare în teren descoperit se evaporă repede (peste 10—15 min.), nu infectează terenul şi tehnica. Degazarea încăperilor, adăposturilor şi maşinilor închise se face prin aerisire. În condiţii de campanie e posibilă absorbţia considerabilă a cianurii de hidrogen în îmbrăcăminte. Dezinfectarea se obţine, de asemenea, prin aerisire. Temperatura de îngheţare a cianurii de hidrogen este -14°C, de aceea în timpul rece ea se întrebuinţează în amestec cu clorcian sau cu alte ST.
Cianura de hidrogen poate fi întrebuinţată în bombele chimice de aviaţie de calibru mare. Infectarea se produce prin inspiraţia aerului infectat (e posibilă infectarea prin piele în cazul acţiunii îndelungate a concentraţiilor foarte înalte).

Drept mijloace de protecţie împotriva cianurii de hidrogen sînt masca antigaz, adăposturile şi tehnica amenajate cu instalaţii de filtroventilaţie. În cazul infectării cu cianură de hidrogen apare un gust neplăcut metalic şi senzaţia de arsură în gură, amorţirea vârfului limbii, excitaţia faringelui, astinia şi ameţeala. Pe urmă apare senzaţia de frică, midriaza, pulsul devine rar, iar respiraţia neregulată. Victima îşi pierde cunoştinţa şi se începe criza convulsivă, după care survine paralizia. Moartea survine în urma unui stop respirator. În cazul acţiunii concentraţiilor foarte înalte apare aşa-numita formă fulgerătoare de infectare: victima imediat îşi pierde cunoştinţa, respiraţia devine superficială, survine convulsia, paralizia şi moartea în cazul infectării cu cianură de hidrogen se semnalează culoarea trandafirri a feţei şi mucoaselor.
Cianura de hidrogen nu posedă efectul cumulativ.

Primul ajutor. Se pune victimei masca antigaz, se sparge fiola cuantidotul pentru cianura de hidrogen şi se introduce în spaţiul cagulei din interiorul măştii antigaz în caz de necesitate, se face respiraţie artificială.
Dacă simptoamele infectării persistă, antidotul poate fi introdus încă o dată. Cianura de hidrogen se detectează cu ajutorul tubuşorului indicator cu trei inele verzi cu aparatele VPHR şi PPHR.

Clorcianul (CK)  este un lichid incolor mai volatil decâtcianura de hidrogen cu miros pătrunzător neplăcut. După proprietăţile sale toxice este asemănător cu cianura de hidrogen, însă, spre deosebire de aceasta, irită căile respiratorii superioare şi ochii. Mijloacele de întrebuinţare, de protecţie, de degazare sînt aceleaşi ca şi pentru cianura de hidrogen.
CodruДата: Luni, 06.06.2016, 20:39 | Сообщение # 5
Grupa: Administratori
Mesaje: 2039
Reputatia: 60
5. Substanţele toxice cu acţiune sufocantă

Din acest grup de ST face parte fosgenul. În armata SUA fosgenul (CG) este o ST de rezervă.

Fosgenul (CG) în condiţii obişnuite este un gaz incolor mai greu decât aerul de 3,5 ori, cu miros caracteristic fânului mucegăit sau fructelor putrede. Se dizolvă prost în apă şi uşor se descompune de către aceasta. Starea de luptă — vapori. Persistenţa în teren 30 — 50 min. , e posibilă stagnarea vaporilor în tranşee, răpi de la 2 până la 3 ore. Adâncimea propagării aerului infectat de la 2 până la 3 km.
Fosgenul afectează organismul numai la inhalarea vaporilor acestuia, în acest caz se simte o iritare slabă a mucoasei ochilor, lăcrimarea, un gust neplăcut dulce în gură, o ameţeală uşoară, astenia, senzaţia de constricţie toracică, greaţa. După ieşire din atmosfera infectată aceste fenomene trec şi în curs de 4—5 ore victima se află în stadiul de bunăstare imaginară. Pe urmă, din cauza edemului pulmonar, survine o înrăutăţire bruscă a stării: se accelerează respiraţia, apar tusa puternică, dureri de cap, dispneea, învineţirea buzelor, pleoapelor, nasului, accelerarea pulsului, dureri de inimă, astenia şi sufocarea. Se ridică temperatura corpului până la 38 - 39°C. Edemul pulmonar durează câteva zile şi se termină, de
obicei, prin sfârşitul letal.

Primul ajutor. Se punevictimei masca antigaz, se scoate din atmosfera infectată, se acordă un repaus absolut, se uşurează respiraţia (se scoate centura, se descheie nasturii), se înveleşte împotriva frigului, se dă ceva fierbinte de băut şi se aduce cît mai repede la punctul medical.
Protecţia împotriva fosgenului - masca antigaz, adăpostul şi tehnica amenajate cu instalaţii de filtroventilaţie. Fosgenul se detectează cu ajutorul tubuşorului indicator cu trei inele verzi cu aparatele VPHR şi PPHR.
CodruДата: Luni, 06.06.2016, 20:39 | Сообщение # 6
Grupa: Administratori
Mesaje: 2039
Reputatia: 60
6. Substanţele toxice cu acţiune psihochimică

În prezent armatele multor ţări au în dotare substanţa toxică psihochimică Be-Zet (BZ).

Be-Zet (BZ) este o substanţăalbă fără miros, nu se dizolvă în apă, se dizolvă bine în cloroform, dicloretan şi în apă acidulată. Starea de luptă principală – aerosolul. Se întrebuinţează cu ajutorul casetelor de aviaţie şi al generatoarelor de aerosoli.
BZ infectează organismul prin inhalarea aerului infectat şi consumarea alimentelor şi apei infectate. Acţiunea lui BZ începe să se manifeste peste 0,5—3 ore. Dacă acţionează concentraţii mici, survine somnolenţa şi reducerea capacităţii de luptă. Dacă acţionează concentraţii mari, la etapa iniţială, în curs de câteva ore, se semnalează tahicardia, xerodermia şi xerostomia, midriaza şi reducerea capacităţii de luptă. In următoarele 8 ore survine înţepenirea şi starea de inhibiţie verbală. Apoi urmează o perioadă de excitaţie ce durează până la 4 zile. Peste 2-3 zile după acţiunea ST începe revenirea treptată la starea normală.

Primul ajutor.   Se pune victimei masca antigaz şi seîndepărtează din focarul de infectare. După ieşire pe un teren neinfectat se face tratarea sanitară parţială a porţiunilor descoperite ale corpului cu ajutorul PAI, se scutură îmbrăcămintea, se spală cu apă curată ochii şi nazofaringele.
Prezenta lui BZ în atmosferă se detectează cu aparatele militare de cercetare chimică VPHR şi PPHR, cu ajutorul tubuşoarelor indicatoare cu un inel cafeniu.
Protectia împotriva lui BZ - masca antigaz tehnica şi adăpostunle amenajate cu instalaţii de filtroventilaţie.
CodruДата: Luni, 06.06.2016, 20:40 | Сообщение # 7
Grupa: Administratori
Mesaje: 2039
Reputatia: 60
7. Substanţele toxice cu acţiune iritantă
 
Substanţele toxice iritante sînt nişte compuşi chimici ce provoacă iritarea ochilor şi a aparatului respirator.
Substanţele principale ale acestei categorii sînt: Ce-Se (CS) şi Ce-Re (CR).
Din substanţele toxice din această categorie fac parte, de asemenea, cloracetofenona (CN). În armata SUA ea este o ST de rezervă.
Cloracetofenona acţionează asupra organismului la fel ca şi CS şi CR, dar e mai putin toxică.

Ce-Se (CS) este o substanţăalbă cristalină, solidă, puţin volatilă cu miros de piper. Se dizolvă prost în apă, moderat în spirt, bine în acetonă, cloroform.  Starea de luptă – aerosolul.  Se întrebuinţează cu ajutorul bombelorchimice de aviaţie, proiectilelor de artilerie, generatoarelor de aerosoli şi al grenadelor fumigene. E posibilă întrebuinţarea sub formă de recepturi CS-1 şi CS-2 de acţiune îndelungată.
În concentraţii mici CS posedă o acţiune iritantă asupra ochilor şi căilor respiratorii superioare, iar în concentraţii mari provoacă arsuri pe porţiunile descoperite ale pielii, în unele cazuri - paralizia respiratorie, cardioplegia şi moartea. Simptoamele infectării: senzaţia puternică de arsură şi durere în ochi şi piept, lăcrimarea abundentă, închiderea involuntară a pleoapelor, strănutul, guturaiul (uneori cu sânge), senzaţia dureroasă de arsură în gură, nazofaringe, în căile respiratorii superioare, tuse şi dureri în piept. La ieşire din atmosfera infectată sau după punerea măştii antigaz simptoamele continuă să se amplifice în curs de 15 - 20 min. , apoi se atenuează treptat în curs de 1 - 3 ore.

Ce-Re (CR) este o substanţă cristalină de culoare galbenă înapă se dizolvă prost, iar în solvenţi organici – bine. Întrebuinţarea în luptă este analogică cu CS. Acţiunea toxică a lui CR este asemănătoare cu cea a lui CS, însă are un efect iritant mai puternic asupra ochilor şi căilor respiratorii superioare.
În cazul acţiunii cu ST iritante trebuie pusă masca antigaz. La iritarea puternică a căilor respiratorii superioare (tusa puternică, senzaţie de arsură, durere în nazofaringe) se sparge fiola cu amestec antifum şi se introduce sub cagula măştii antigaz. După ieşire din atmosfera infectată se clăteşte gura, nazofaringele, se spală ochii cu soluţie de 2% de bicarbonat de sodiu alimentar sau cu apă curată. Se îndepărtează ST de pe îmbrăcăminte şi echipament prin scuturare sau curăţare. Masca antigaz, adăposturile şi tehnica de luptă, amenajate cu instalaţii de filtroventilaţie, protejează sigur împotriva ST cu acţiune iritantă.
CodruДата: Luni, 06.06.2016, 20:40 | Сообщение # 8
Grupa: Administratori
Mesaje: 2039
Reputatia: 60
8. Toxinele
 
Se numesc toxine substanţele chimice proteicenaturale de origine vegetală sau animală, care la pătrundere în organismul uman
provoacă îmbolnăvirea şi moartea acestuia Armata SUA are în dotare substanţele XR (Ics-Re) şi PG (Pe-Ge) ce fac parte dm ST noi foarte toxice.

Substanţa XR este o toxină botulinică de origine bacteriană, care,pătrunzând în organism, provoacă o afecţiune gravă sistemului nervos. Face parte dm categoria ST letale. XR este o pulbere fină de culoare albă sau gălbuie-brună, se dizolvă uşor în apă. Se întrebuinţează în stare de aerosol cu ajutorul aviaţiei, artileriei sau al rachetelor, pătrunde uşor în organismul uman prin suprafeţele mucoase ale căilor respiratorii, tubul digestiv şi prin ochi. Are o perioadă latentă de acţiune de la 3 ore până la 2 zile. Simptoamele de infectare apar pe neaşteptate şi se încep printr-o senzaţie de slăbiciune depresivitate, greaţă. Peste 3-4 ore după începutul dezvoltării simptoamelor de infectare apare ameţeala, se dilată pupilele şi încetează să reacţioneze la lumină. Văzul e imprecis, apare diplopia. Pielea devine uscată, se simte xerostomia şi setea, dureri acute în stomac. Apare disfagia, vorbirea devine neclară, vocea slabă în cazul otrăvirii subletale vindecarea survine peste 2-6 luni.

Substanţa PG — enterotoxina stafilococică - se întrebuinţează în stare deaerosol. Pătrunde în organism cu aerul inspirat şi cu apa şi alimentele infectate.
Are o perioadă latentă de acţiune de câteva minute. Simptoamele de infectare sînt: asemănătoare cu intoxicaţia alimentară. Simptoamele iniţiale de infectare: salivaţia abundentă, greaţa, vomitarea, colică abdominală acută şi diaree apoasă, astenie de cel mai înalt grad. Simptoamele durează 24 ore, în acest răstimp victima nu e capabilă de luptă.

Primul ajutor la infectare cu toxine. Se întrerupe pătrundereatoxinei în organism (se pune masca antigaz sau aparatul de respirat în caz de aflare în atmosfera infectată, se face spălătura gastrică în caz de otrăvire cu apă şi alimente infectate), se aduce victima la punctul medical şi i se acordă
asistenţă medicală calificată.
Drept mjloace de protecţie împotriva toxinelor XR şi PG servesc masca antigaz sau aparatul de respirat, armamentul, tehnica militară şi adăposturile amenajate cu instalaţii de filtroventilaţie.
CodruДата: Luni, 06.06.2016, 20:41 | Сообщение # 9
Grupa: Administratori
Mesaje: 2039
Reputatia: 60
9 Fitotoxicanţii
 
Fitotoxicanţiisînt substanţe chimice ce provoacă nimicirea vegetaţiei. Plantele tratate cu fitotoxicanti pierd frunzişul, se usucă şi se distrug. Pentru scopuri militare se întrebuinţează recepturi speciale de înaltă toxicitate. Armata SUA are în dotare trei feluri de recepturi: "portocalie", "albă" şi "albastră".
Aplicarea acestor recepturi se realizează prin pulverizare din avioane şi elicoptere cu ajutorul dispozitivelor speciale. La aplicarea recepturii "portocalii" peste o săptămână are loc distrugerea completă a vegetaţiei. In cazul aplicării recepturilor “albă" şi “albastră" peste 2 - 3 zile se produce căderea totală şi nimicirea frunzelor, iar peste 7-10 zile - distrugerea vegetaţiei. La aplicarea recepturilor "portocalie" şi "albă" vegetaţia nu se restabileşte în cursul întregului sezon, iar la aplicarea recepturii "albastre" se produce sterilizarea completă a solului şi vegetaţia nu se restabileşte în cursul unui şir de ani.
CodruДата: Luni, 06.06.2016, 20:41 | Сообщение # 10
Grupa: Administratori
Mesaje: 2039
Reputatia: 60
10.Mijloacele de aplicare a substanţelor toxice

Toate muniţiile chimice ale armatei SUA sînt vopsite în culoare gri. Pe corpul muniţiei se aplică inele colorate, cifrul ST, se indică calibrul muniţiei, semnele referitoare la masă, modelul şi cifrul muniţiei şi numărul lotului.
Muniţiile încărcate cu substanţe toxice letale se marchează cu inele de culoare verde, lar cele cu substanţe ce scot forţa vie din luptă temporar sau pentru o scurtă durată - cu inele roşii. Muniţiile chimice ce conţin ST neuroparalitice au trei inele verzi, ST vezicante - două inele verzi, ST generală şi sufocantă - un inel verde. Muniţiile încărcate cu ST de acţiune psihochimică au două inele roşii, iar cu ST iritantă - un inel roşu.
Cifrul substanţelor toxice VX - "VX-GAS", sarinul - "GB-GAS", iperita tehnică - "H-GAS", iperita distilată - "HD-GAS", cianura de hidrogen - "AC-GAS", clorcianul – “ CK-GAS", fosgenul - "CG-GAS", BZ - "BZ-Riot", CS - "CS-Riot", CR - "CR-Riot",-cloracetofenona - "CN-Riot". Toxina botulinică are cifrul "XR", enterotoxina stafilococică - "PG".

In armata SUA  aplicarea ST este prevăzută cu ajutorul proiectilelor-rachetă nedirijatetip "Onest Djon" şi al rachetelor dirijate "Sergent" şi "Lans".  Mijlocul principal dindotare este racheta "Lans". Se planifică aplicarea ST cu rachetele cu aripi. Componentele de luptă ale acestor rachete sînt nişte casete încărcate cu bombe de formă sferică cu gabarit redus, în fiecare dintre ele fiind câte 0,6 kg de ST sarin. Componentele de luptă ale rachetelor se deschid la înălţimea de 1,5 - 3 km şi elementele casetelor se împrăştie pe o suprafaţă de circa 1km2.
Când se lovesc de pământ, bombele explodează şi conţinutul lor trece în stare de luptă. Indiciile principale de aplicare a rachetelor chimice sânt: spargerea părţii ogivale în aer şi spargerea simultană (practic instantanee) a unui număr mare de bombe la lovire de pământ sau deasupra acestuia.  Aviaţia poate săaplice ST cu ajutorul bombelor chimice de aviaţie, casetelor, proiectilelor reactive aer-sol şi cu ajutorul aparatelor de pulverizare din avion. Forţele aeriene ale SUA au în dotare bombe de aviaţie calibrul 750, 500 şi 10 fn.

Muniţiile din dotare se încarcă cu sarin, CS, CR şi BZ E posibilă încărcarea bombelor cu iperită, cianură de hidrogen, clorcian, fosgen.
Bombele cal. 10 fn se încarcă cu sarin sau BZ şi se întrebuinţează, de obicei, în casetele cal 1000 fn (sarin) şi 750 fn (BZ) pentru infectarea forţei vii prin infectarea atmosferei. Bombele cal 750 fn se încarcă cu sarin, cal 500 fn - cu sarin, CS sau cu CR.
După forma sa bomba chimică nu se deosebeşte de cea fugasă (fig. 2). Cavitatea ei interioară se umple cu substanţă toxică, bomba are o mică încărcătură de explozie. De aceea la explodarea bombelor chimice se produce un sunet înfundat, în sol se formează pâlnii mici.

Fig 2 Bomba сhimică MS-1 cal. 750 fn
a - vedere generală, b -secţiune 7 şi 9 - focos de cap 2 şi 10 - corp 3 - conul posterior cu stabilizator, 4 şi 8 - bucşe, 5 - cilindru din carton de fibră, 6 - încărcătură de explozie, " - teaca încărcăturii de explozie /1 - substanţă toxică 12 - locaşuri pentru urechile de suspendare

Casetele de aviaţie sînt nişte containere de diferit volum umplute cu elemente încărcate cu substanţe toxice.
Deschiderea containerelor la înălţimea prestabilită asigură împrăştierea elementelor pe o arie considerabilă, ceea ce duce la infectarea unor mase mari de aer la sol. Elementele casetelor se încarcă cu sarin, CS, CR şi BZ. E posibilă încărcarea cu XR şi PG.
Aparatele de pulverizare din avion (APA) sînt destinate pentru infectarea forţei vii, terenului şi obiectivelor din teren cu aerosoli sau cu picături de ST lichidă. Cu ajutorul acestora se asigură producerea rapidă a aerosolilor, picăturilor şi vaporilor de ST pe o arie mare. Forţele aeriene ale SUA au în dotare APA de tip TMU-28/B şi Aero-14 B/C, care se încarcă mai ales cu VX. E posibilă încărcarea APA cu iperită. În armata SUA aparatele de pulverizare din avion de diferite modificaţii se folosesc, de asemenea, pentru întrebuinţarea fitotoxicanţilor. Indicele caracteristic al întrebuinţării ST cu ajutorul APA este formarea unei fâşii de aerosol de un avion ce zboară la înălţime mică şi apariţia picăturilor mici de lichid pe teren şi pe obiectele aflate acolo. Artileria poate întrebuinţa ST în muniţiile artileriei cu ţeavă, aruncătoarelor şi aruncătoarelor de proiectile cu reacţie. Armata SUA are în dotare pentru materialul cu ţeavă proiectile chimice pentru obuziere şi tunuri calibrul 105, 155, 203,2 mm. Modelele muniţiilor din dotare se încarcă cu VX, sarin, CS şi CR. E posibilă încărcarea muniţiilor cal. 105 mm şi 155 mm cu iperită.

Armata SUA are în dotare proiectile chimice pentru instalaţia reactivă cu mai multe ţevi.
Componentele de luptă ale proiectilelor reactive cal 115 mm se încarcă cu sarin sau VX. Există, de asemenea, muniţie chimică pentru aruncătoarele cal. 106,7 mm. Bombele chimice de aruncător pot fi încărcate cu iperită, CS, CR.
Proiectilele chimice de artilerie (fig. 3) se compun dintr-un corp, un focos şi încărcătura de explozie. Cavitatea interioară a corpului se umple cu substanţă toxică. Din exterior proiectilele (bombele) chimice se deosebesc de muniţia obişnuită numai prin inscripţionare.

Fig. 3.Proiectile chimice de artilerie:
a - proiectilul chimic XM631 cal. 155 mm; b -proiectilul chimic cal. 155 mm; f şi 8 - focos; 2 - încărcătură de pulbere; 3 - diafragmă; 4 - tub perforat; 5 - calupuri de ST; 6 şi 9 - corp; 7 - fundul proiectilului; 10 - ST; 11 -teaca încărcăturii de explozie; 12 - încărcătura de explozie.

Fugasele chimice sânt destinate pentru infectarea forţei vii, sectoarelor de teren, de drumuri şi barajelor genistice. Armate SUA are în dotare două tipuri de fugase: M1 şi ABC-M23 (fig. 4). Fugasa ABC-M23 se încarcă cu VX, capacitatea acesteia este de 5,2 litr., raza infectării eficiente la explozie 12,5 m. Fugasa M1 este executată în formă de bidon metalic dreptunghiular cu capacitatea de circa 4 litr., se încarcă cu iperită. Raza infectării eficiente la explodare – 5-6 m. Fugasele se instalează, de regulă, în combinare cu lucrările genistice.

Generatoarele de aerosoli se folosesc în scopul infectării volumelor mari de aer. Armata SUA are în dotare generatoare de aerosoli mecanice şi termice. Generatoarele mecanice sînt destinate pentru aplicarea ST tip CS, CR, iar termice – BZ, CS, CR,CN.

Fig. 4. Fugasele chimice:
a -fiigasa Ml; b - fugasa ABC-M23

Pulverizatoarele mecanice au în componenţa sa o sursă de aer comprimat (o butelie, un dispozitiv mecanic), un rezervor cu ST şi un dispozitiv de pulverizare. Ele pot fi portative de tip raniţă şi demontabile. Ultimele pot fi întrebuinţate din automobile, elicoptere, avioane şi alte mijloace tehnice.
Generatoarele tehnice funcţionează după principiul volatilizării cu condensare ulterioară a ST.
Din acestea fac parte casetele cu grenade, grenadele, cartuşele şi lumânările fumigene toxice (fig. 5).

Fig. 5.Lumânările şi grenadele chimice:
a -lumânarea chimică M16; b - grenada chimică M7A2
  • Pagina 1 din 1
  • 1
Căutare:
Răspuns nou
Prenume:
Textul mesajului:
Opţiunile mesajului:
Cod de securitate:

Copyright MyCorp © 2025
uCoz