Miercuri, 22.01.2025, 19:21
Bine aţi venit Oaspete | RSS
 Pentru studenţii Catedrei militare
Principală Album foto Forum Profilul meuLogare
[ Mesaje noi · Membrii · Regulamentul forumului · Căutare · RSS ]
  • Pagina 1 din 1
  • 1
Mijloacele de protecţie individuală
CodruДата: Joi, 08.04.2021, 10:36 | Сообщение # 1
Grupa: Administratori
Mesaje: 2039
Reputatia: 60
1. Masca antigaz şi costumul complex de protecţie pentru arme întrunite. Destinaţia, componenta, modul de folosire.

Mijloacele de protecţie individuală (MPI) sunt destinate pentru protecţia organelor respiratorii, feţei, ochilor şi ţesuturilor cutanate contra substanţelor toxice (ST), aerosolilor bacteriali (biologici) (AB), prafului radioactiv (PR) şi radiaţiei luminoase a exploziei nucleare (RLEN).
Masca antigaz filtrantă este destinată pentru protecţia aparatului respirator, ochilor şi feţei împotriva substanţelor toxice, radioactive şi aerosolilor biologici ( fig. )

Mijloacele de protecţie individuală se împart în mijloace de protecţie individuală a organelor respiratorii (MPIOR), mijloace de protecţie individuală a pielei (MPIP), mijloace de protecţie individuală a ochilor (MPIO).

Principiul efectului protector al măştii antigaz filtrante este bazat pe faptul că în procesul respiraţiei tot aerul infectat se purifică (se filtrează) în prealabil de impurităţile nocive.

Masca antigaz filtrantă constă dintr-o cutie filtrant-absorbantă (CFA) şi partea facială, cagula cu vizori şi blocul supapelor.
Pentru păstrarea şi transportarea măştii antigaz serveşte sacul portmască, care are un compartiment pentru plasarea măştii antigaz şi buzunare: interior – pentru plasarea peliculelor antiabur, exterioare – pentru membranele de rezervă ale instalaţiei de intercomunicaţie, pachetului antichimic individual (PAI) şi manşetele de încălzire aplicate (MÎA) (se folosesc iarna). Greutatea circa 1kg.

CFA serveşte pentru purificarea (filtrarea) aerului inspirat de ST, AB şi de PR. Loviturile CFA aduc la deranjarea etanşeităţii de aderare a filtrului antiaerosol şi stratului de cărbune-catalizator la pereţii cutiei, ca rezultat al cărui fapt poate avea loc pătrunderea impurităţilor nocive prin neetanşitatea formată. Pentru protejarea filtrului aerosol contra umezelii şi prafului se foloseşte o huşă de tricotaj confecţionată din ţesătură hidrofugă ce se îmbracă pe cutia măştii antigaz.

Partea facială a măştii antigaz este destinată pentru protejarea ochilor şi feţii contra nimeririi pe ele a ST şi AB, precum şi pentru admiterea aerului purificat la organele respiratorii.
Partea facială reprezintă cagula măştii (masca) cu perechea de ochelari, carenaje, cutia cu supape şi instalaţia de intercomunicare. Unele cagule au decupări pentru pavilioanele urechilor, datorită cărora se asigură audibilitatea normală (ŞM-66Mu). Partea facială a ŞMG (masca antigaz PMG) permite folosirea aparatelor optice (datorită amplasamentului şi dimensiunilor sticlelor perechii de ochelari). Partea facială a ŞMG se deosebeşte de partea facială a ŞM-66Mu prin fixarea laterală a cutiei măştii antigaz şi existenţa unei codeli din ţesătură cauciucată purtate la gât şi destinate pentru prevenirea deranjării etanşităţii sau a deplasării cagulei măştii la întoarcerea bruscă a capului.
Cutia cu supape are două supape: de respiraţie şi expiraţie. De expiraţie cea mai importantă şi cea mai vulnerabilă, deoarece în cazul defectării ei (murdăririi, îngheţării) aerul infectat poate pătrunde sub cagula măştii.

Pregătirea măştii antigaz pentru întrebuinţare începe prin determinarea mărimii necesare a părţii faciale. Mărimea părţii faciale se determină după mărimea circumferinţei verticale a capului prin măsurarea acesteia după o linie închisă ce trece peste vârful capului, bărbie şi obraji (fig. 7).

Mărimile părţilor faciale

Circumferinţa verticală a capului, cm, cagula măştii Mărimea
ŞMG ŞM-62 ŞM-66mu necesară
- Până la 63,0 Până la 63,0 0
62,5 - 65,5 63,5 - 65,5 63,5 - 65,5 1
66,0 - 67,5 66,0 - 68,0 66,0 - 68,0 2
68,0 - 69,0 68,5 - 70,5 68,5 şi mai mult 3
69,5 şi mai mult 71,0 şi mai mult - 4

Măştile antigaz se pot afla în trei poziţii: „de marş”, „pregătit” şi „de luptă”.
Masca antigaz se scoate la comanda: „Scoateţi măştile”, se împachetează la comanda: „Împachetaţi măştile” sau de sine stătător. În poziţia de luptă se trece: - „Gaze”.
Normative: ostaş - 7, 8, 10sec., grupa – 8, 9, 11sec, pluton – 9, 10, 12sec. În adăpost, maşini, blindate – plus 10sec.

Aparatul de respirat R-2 reprezintă o semimască filtrantă prevăzută cu două supape de inspiraţie şi o supapă de expiraţie cu ecran de protecţie, o legătură de cap compusă din panglici elastice şi neextensibile şi un dispozitiv de strângere pe nas.
Respiratorul R-2 este destinat pentru protecţia organelor respiratorii contra prafului radioactiv şi celui de sol.

Masca antigaz izolantă IP-4 este destinată pentru întrebuinţare numai pe uscat, iar masca antigaz izolantă IP-5 este mijlocul de intervenţie şi salvare al echipajelor tancurilor echipate cu sisteme pentru conducere pe sub apă şi poate fi folosită pentru lucrări uşoare sub apă la adâncimea de până la 7 m.

Măştile antigaz izolante sînt compuse din următoarele subansambluri principale: partea facială, cartuşul regenerator cu dispozitiv de pornire, sacul respirator cu supapă de suprapresiune, carcasă (IP-4) şi sacul portmască.
Din completul măştilor antigaz izolante fac parte, de asemenea, peliculele, care nu aburesc, plasate într-o cutie, brichetele pentru alimentare suplimentară cu oxigen (IP-5), manşetele de izolare termică (IP-4), sacul pentru păstrarea măştii antigaz asamblate şi paşaportul tehnic.

Mărimea cagulei la măştile antigaz izolante se determină printr-o singură măsurare (ca şi la alegerea măştii ŞM-66mu): pentru cagulele măştilor antigaz IP-4 şi IP-5 (în mod corespunzător ŞIP-2b(k) şi ŞIP-M) până la 64,0 cm – mărimea 1, de la 64,5 până la 68,5 cm - mărimea 2, 69,0 cm şi mai mult - mărimea 3.
CodruДата: Joi, 08.04.2021, 10:37 | Сообщение # 2
Grupa: Administratori
Mesaje: 2039
Reputatia: 60
2. Destinaţia, componenţa, ordinea de folosire a completului militar de protecţie (CMP).

Mijloacele de protecţie a pielii sînt destinate pentru protecţia personalului împotriva pătrunderii substanţelor toxice în organismul omului prin piele, pentru asigurarea învelişurilor cutanate, îmbrăcămintei, încălţămintei şi echipamentului împotriva infectării cu substanţe toxice, radioactive şi aerosoli bacterieni (biologici), pentru ridicarea nivelului de protecţie împotriva emisiunii de lumină a exploziilor nucleare, precum şi pentru protecţia de scurtă durată împotriva armelor incendiare.
Din mijloacele de protecţie a pielei fac parte completul militar de protecţie, costumul pelicular de protecţie, îmbrăcămintea de protecţia specială, îmbrăcămintea de protecţie specială, costumul complex militar de protecţie L1, costumul de protecţie din sită.

Completul militar de protecţie împreună cu masca antigaz este destinat pentru protecţia personalului contra ST, precum şi pentru reducerea gradului de infectare a ţesuturilor cutanate, echipamentului, armamentului şi încălţămintei cu AB şi PR. CMP se foloseşte, de regulă, în combinaţie cu costumul militar de protecţie (CosMP).
Din componenţa CMP fac parte mantaua de protecţie (OP4), ciorapii şi mănuşile de protecţie, husa pentru manta, husa pentru ciorapii şi mănuşile de protecţie.


Mantaua de protecţie este folosită pentru protecţia contra radiaţiei luminoase a exploziei nucleare şi amestecurilor incendiare. Mantaua are şi proprietate de mascare – iarna poate fi îmbrăcată pe dos.

Mantaua de protecţie se confecţionează de cinci mărimi:
- prima – pentru militarii cu înălţimea pînă la 165 cm,
- a doua – de la 166 pînă la 170 cm,
- a treia – de la 171 pînă la 175 cm,
- a patra – de la 176 pînă la 180 cm,
- a cincea – de la 181 cm şi mai sus.

Ciorapii de protecţie se confecţionează din ţesătură specială (pânză cauciucată) (la fel şi mantaua). La talpă sînt întăriţi cu şoşoni de cauciuc. Ciorapii de protecţie se confecţionează de patru mărimi: prima – pentru cizmele de mărimea 37—40, a doua – pentru cizmele de mărimea 41—42, a treia – pentru cizmele de mărimea 43 şi mai mare, a patra – pentru încălţămintea de iarnă.
Ciorapii de trei mărimi: I – 37-40, II – 41-42, III – 43 şi mai mare.

Mănuşile – de vară (BL-1M) cu cinci degete, de iarnă (BZ-1M) cu trei degete cu căptuşeală caldă. Se confecţionează de patru şi două mărimi. Mănuşile se aleg după lungimea degetului mijlociu al mâinii. Pentru mănuşile BL-1m: prima mărime – până la 176 mm, a doua – 76—85 mm, a treia – 82 mm şi mai mult. Pentru mănuşile BZ-1m: prima mărime – până la 85 mm, a doua – 86 mm şi mai mult.

Ele se confecţionează din cauciuc cu manşete alungite din pânză.

Pentru transportarea şi păstrarea mantalei este prevăzută o husă. În partea superioară a husei sunt prevăzute două găuri pentru petrecerea şireturilor mantalei, două găici cu ajutorul cărora se închide pe cepuri husa cu mantaua împachetată în ea. De capetele găicii este cusut un şiret pentru deschiderea husei la trecerea mantalei de protecţie în poziţia „de luptă”. La mijlocul husei sunt cusute două perechi de semiinele pentru fixarea şireturilor mantalei.

Pentru ciorapii de protecţie este destinată o husă specială, care se poartă prinsă de centură din partea dreaptă.

Costumul de protecţie L-1 face parte din îmbrăcămintea de protecţie specială, care se foloseşte în cazul acţiunilor de lungă durată în teren infectat cu substanţe toxice şi mijloace bacteriene (biologice), precum şi la executarea lucrărilor de degazare şi dezinfectare.
Costumul de protecţie se compune dintr-o scurtă cu glugă, pantaloni cu ciorapi, două perechi de mănuşi de protecţie cu două degete, un capişon şi o geantă pentru transportare.
Costumul de protecţie se confecţionează de trei mărimi: prima – pentru militarii cu înălţimea pînă la 165 cm, a doua – de la 166 pînă la 172 cm, a treia – peste 172 cm.

La acţiunea subunităţilor pe un teren infectat mijloacele de protecţie individuală pot fi folosite de personal în diferite poziţii. Aceasta va depinde de forma de infectare, condiţiile situaţiei, timp şi caracterul învelişului vegetal din teren.
Mantaua de protecţie din componenţa CMP cu masca antigaz poate fi folosită: în formă de pelerină, îmbrăcată pe mâneci şi în formă de combinezon.
- în formă de pelerină – în caz de aplicare prin surprindere de către inamic a ST, MB sau depunerea SR (mănuşile şi ciorapii nu se folosesc). „Gaze, mantale” sau de sine stătător.
- îmbrăcată pe mâneci – la trecerea în automobilele descoperite a raioanelor infectate cu ST şi MB; sau infectare radioactivă în condiţii de formare a prafului (drum de câmp); la ducerea acţiunilor de luptă pe jos pe teren infectat cu ST, SR sau MB; în cazul efectuării lucrărilor de degazare, dezactivare şi de dezinfecţie.
Normativ: „Mantaua pe mâneci, ciorapii, mănuşile îmbrăcaţi, gaze” – 3 min, 3min 20sec, 4min.
- sub formă de combinezon – la acţiunile în formaţie pe jos pe un teren cu iarbă înaltă, semănături, tufişuri sau acoperit cu zăpadă adâncă; la executarea lucrărilor de salvare-evacuare, lucrărilor genistice şi la reparaţia armamentului şi tehnicii militare.
Normativ: „Îmbrăcaţi completul de protecţie, gaze” – 4min 40sec, 5min, 6min.
Ciorapii şi mănuşile se folosesc separat la trecerea pe jos pe teren infectat, în care lipseşte vegetaţia înaltă şi zăpada adâncă; la deplasarea pe timp umed pe teren poluat cu SR.
CMP se scoate la comanda „Scoateţi completul de protecţie” sau de sine stătător.

În formă de pelerină – „Gaze, mantale”.
- se strânge arma între genunchi; se pune masca antigaz; se trage în sus şiretul destinat pentru deschiderea husei; se trec mâinile la spate şi, apucând poalele, se aruncă mantaua pe umeri, se îmbracă gluga pe cap, se petrec poalele mantalei una peste alta, se ia arma în mâini, se lasă în pirostrii (se culcă) şi se acoperă cu mantaua tot echipamentul, încălţămintea şi arma.

Îmbrăcată pe mâneci –
„Mantaua pe mâneci, ciorapii, mănuşile îmbrăcaţi, gaze”
(3 min, 3min 20sec, 4min)
- arma se atârnă cu cureaua de gât; se pun ciorapii; se desface mantaua, trăgând de şiretul pentru deschiderea husei; se trec mâinile la spate şi, apucând poalele, se aruncă mantaua pe umeri, şi se îmbracă mantaua pa mâneci; se încheie bordurile mantalei începând de jos până la brâu şi se încheie găicile de la poalele de jos; masca antigaz se aduce în poziţie „de luptă”; se pune coifura (casca), se trage gluga pe cap şi se încheie gaica glugii; mănuşile se scot din husă şi să ţin în mână; se încheie bordurile mantalei până sus, trecând (dacă sunt folosite măşti de tip vechi) furtunul gofrat între fixatoarele 2 şi 3 de sus; se pun mănuşile, se îmbracă ochiurile de prindere pe degetele mari ale mâinilor; se aranjează echipamentul pe corp şi se ia arma în poziţie „la umăr”.

Sub formă de combinezon - „Îmbrăcaţi completul de protecţie, gaze”
(4min 40sec, 5min, 6min)
- se scot mănuşile şi ciorapii din husă şi se pun sub centură; arma se atârnă cu cureaua de gât; se pun ciorapii; se desface mantaua, trăgând de şiretul pentru deschiderea husei; se trec mâinile la spate şi, apucând poalele, se aruncă mantaua pe umeri, şi se îmbracă mantaua pa mâneci; se eliberează capetele şireturilor şi a semiinelelor pe husă, se trec prin semiinel prin partea de jos de la spatele mantelei şi se fixează; se încheie pe cepul central fixatoarele centrale ale cepurilor la început al poalei drepte, apoi al poalei stângi ale mantalei şi se fixează cu o clamă; se încheie poalele mantalei cu cepuri astfel încât poala stângă a mantalei să cuprindă piciorul stâng, iar cea dreaptă – piciorul drept; fixatoarele celor două cepuri amplasate mai jos de cepul central se fixează cu clame; se încheie cu găicile laterale ale mantalei pe cepuri, rotindu-le în prealabil în jurul picioarelor sub genunchi; se trece sacul portmască deasupra mantalei, de asemenea echipamentul de campanie şi arma; se încheie bordurile mantalei, lăsând ne încheiate două fixatoare de sus; se aduce masca antigaz în poziţie „de luptă”; se pune coifura (casca), apoi gluga mantalei; se încheie cele două fixatoare de sus şi gaica glugii, se pun mănuşele, se îmbracă ochiurile de prindere pe degetele mari ale mâinilor; se aranjează echipamentul pe corp şi se ia arma în poziţie „la umăr”.
CodruДата: Joi, 08.04.2021, 10:38 | Сообщение # 3
Grupa: Administratori
Mesaje: 2039
Reputatia: 60
3. Mijloacele de protecţie colectivă.

Din mijloacele de protecţie colectivă fac parte obiectivele mobile şi fixe ermetice şi neermetice echipate cu instalaţii şi agregate de filtroventilaţie, destinate pentru protecţia nucleară, biologică şi chimică a efectivului.

Obiective mobile sînt tancurile, maşinile de luptă pentru infanterie, automobilele echipate cu instalaţii de filtroventilaţie.

Obiective fixe sînt fortificaţiile (adăposturile) de campanie de tot felul, amenajate cu mijloace de ermetizare şi cu agregate de filtroventilaţie.
Agregatul de filtroventilaţie FVA-100/50 este destinat pentru amenajarea punctelor de comandă şi a celor medicale, precum şi a adăposturilor pentru 20 şi mai multe persoane.
El se compune dintr-un filtru absorbant FP-100/50, un ventilator VAP-1 cu motor electric şi un indicator de consum al aerului URV-2. În afară de aceasta, din completul agregatului fac parte o instalaţie de ventilaţie cu dispozitiv de protecţie, o instalaţie pentru suflarea anticamerelor, o garnitură de piese de montaj, două uşi ermetice reglabile, două foi de cort din pânză cauciucată, hârtie impermeabilă, în rulou (100 m2). Agregatul se montează pe una dintre lăzile de ambalaj. Masa totală a agregatului împachetat constituie cel mult 243 kg.
Obiectivele neermetice de armament şi tehnică militară se amenajează cu instalaţii de filtroventilaţie tip colector (FVUA-15, FVU-15, FVU-7, FVU-3,5).

Instalaţiile de filtroventilaţie FVUA-15, FVU-15, FVU-7, FVU-3,5 asigură cu aer purificat echipajele compuse din patru, trei, doi şi un singur om în mod corespunzător.
Obiectivele de armament şi tehnică militară se amenajează cu instalaţii de filtroventilaţie de utilizare totală a aerului (pentru tancuri FVU şi FVUA-100), care sînt destinate pentru purificarea aerului refulat în interiorul obiectivului de agenţi toxici de luptă, praf radioactiv şi de mijloacele biologice şi pentru crearea presiunii excedentare în interiorul obiectivului.

Cu FVU pentru tancuri se amenajează tancurile, MLI, MPCL, MCC. Din componenţa instalaţiei fac parte priza de aer cu supapă ermetică, compresorul cu separator, filtrul absorbant, mecanismul cu supape, conductele de aer.

Instalaţia de filtroventilaţie pentru automobile FVUA-100 se instalează, de regulă, în maşinile de comandament şi stat-major, în obiectivele mobile de transmisiuni, în caroseriile maşinilor K-66 şi K-376.
Din componenţa instalaţiei FVUA-100 fac parte un prefiltru, un filtru absorbant, un ventilator electric, un panou de control, o garnitură de piese de montaj, un filtru contra bruiajului radio.
  • Pagina 1 din 1
  • 1
Căutare:
Răspuns nou
Prenume:
Textul mesajului:
Opţiunile mesajului:
Cod de securitate:

Copyright MyCorp © 2025
uCoz