Miercuri, 22.01.2025, 22:42
Bine aţi venit Oaspete | RSS
 Pentru studenţii Catedrei militare
Principală Album foto Forum Profilul meuLogare
[ Mesaje noi · Membrii · Regulamentul forumului · Căutare · RSS ]
  • Pagina 1 din 1
  • 1
Evacuarea şi transportarea răniţilor.
CodruДата: Vineri, 29.11.2013, 13:39 | Сообщение # 1
Grupa: Administratori
Mesaje: 2039
Reputatia: 60
Evacuarea şi transportarea răniţilor.
Regulile generate de evacuare a victimelor cu fracturi prevăd:
- imobilizarea corectă şi sigură a fracturilor;
- îmbarcarea atentă, amplasarea comodă a victimelor în transport şi transportarea lor cu precauţie;
- controlul şi slăbirea garoului peste fiecare oră.
Iarna, acordarea primului ajutor şi evacuarea victimelor se efectuează în timp scurt, luând măsurile necesare de încălzire a lor (ceai fierbinte, termofoare, acoperirea cu plapumă, manta etc.).

Ridicarea, deplasarea, urcarea în mijlocul de transport şi transportul propriu-zis au o importanţă deosebită. Multe complicaţii pot apărea datorită unor greşeli comise cu ocazia ridicării şi a transportului celor politraumatizaţi.
În timpul mobilizării accidentatul trebuie manevrat cu atenţie. Orice reacţie din partea victimei constînd în modificarea pulsului şi ritmului respirator, accentuarea palorii trebuie să modeleze atitudinea salvatorilor. La răniţii cu starea de conştienţă absentă trebuie sporită atenţia pentru a se evita gesturi ce ar putea agrava tulburările funcţionale existente.
Ridicarea şi aşezarea accidentatului pe o targă sau alt mijloc improvizat de transport trebuie făcute de mai multe persoane care se vor aşeza la capul şi picioarele victimei. Una va introduce braţele sub umerii victimei, alta sub bazin şi cealaltă sub picioare. Salvatorii vor ridica simultan accidentatul cu 30-40 cm atît cît este necesar să se introducă targa dedesubt. Prin mişcări sincrone rănitul va fi aşezat pe targă, axul cap-gît-torace-bazin fiind menţinut tot timpul în acelaşi plan.
După aşezarea pe targă se va face un nou inventar al leziunilor. Se va controla hemostaza, se vor imobiliza eventualele fracturi şi se vor pansa rănile.
Sunt de evitat improvizaţii sau inovaţii care depăşesc cunoştinţele sanitare ale salvatorului.
Transportul cu targa se va face în poziţia orizontală, cu evitarea balansului şi a zdruncinării rănitului.
Dacă victima a pierdut mult sînge capul îi va fi menţinut mai jos decît restul corpului; în traumatismele toracelui capul şi pieptul vor fi aşezate mai sus. Accidentaţii care şi-au pierdut cunoştinţa, cei cu sîngerări pe nas sau prin gură vor fi aşezaţi cu capul întors într-o parte pentru a se evita sufocarea prin vărsături.
Dacă se suspectează o fractură a coloanei vertebrale, pentru evitarea pericolului secţiunii măduvei spinării, salvatorii vor menţine în timpul ridicării rănitului umerii şi bazinul la acelaşi nivel; transportul se va face pe un plan dur între perne, ghemuri de haine pentru a se evita deplasările laterale necontrolate.

În caz de necesitate targa poate fi improvizată din două beţe solide, vergele metalice sau ţevi care trebuie să fie mai lungi decât corpul rănitului şi se pot lega sau fixa cu frânghii trecute în opt, cu o manta sau cu o pătură.
Dacă sunt de urcat scări sau pante se va evita înclinarea excesivă a tărgii, iar pe timpul transportului se va avea în vedere menţinerea orizontalităţii tărgii.
  • Pagina 1 din 1
  • 1
Căutare:
Răspuns nou
Prenume:
Textul mesajului:
Opţiunile mesajului:
Cod de securitate:

Copyright MyCorp © 2025
uCoz