Codru | Дата: Sâmbătă, 23.02.2013, 11:43 | Сообщение # 1 |
|
Grupa: Administratori
Mesaje: 2039
|
| Îmbunătăţirea calităţii. Acţiuni întreprinse în întreaga organizaţie pentru creşterea eficacităţii şi eficienţei activităţilor şi proceselor cu scopul de a asigura avantaje sporite, atât pentru organizaţie, cât şi pentru clienţii acesteia.
Împrăştiere. Fenomen datorită căruia, trăgându-se mai multe gloanţe (proiectile sau rachete) cu o aceeaşi gură de foc (instalaţie de lansare), cu aceleaşi elemente de tragere (lansare), în aceleaşi condiţii tehnice, balistice şi meteorologice, proiectilele nu cad în acelaşi loc, ci punctele lor de cădere se împrăştie pe o suprafaţă a cărei mărime variază invers proporţional cu precizia gurii de foc (instalaţiei de lansare) cu care se execută tragerea.
Încartiruire. Stabilirea locuinţelor trupei şi separat a ofiţerilor dintr-o unitate militară, într-o localitate din apropierea zonei acţiunilor de luptă.
Încetarea aplicării unui tratat. Situaţia în care un tratat nu mai rămâne în vigoare, şi prin urmare, nu mai produce efecte juridice.
Încercuire. Formă a acţiunilor de luptă desfăşurată cu scopul de a pătrunde în flancul şi spatele unei grupări inamice, pentru a-i tăia toate comunicaţiile de retragere şi a o nimici sau a o sili să capituleze.
Încheierea tratatelor. Acţiuni (negocierea, semnarea, exprimarea consimţământului, intrarea în vigoare) la care participă subiecţii dreptului internaţional între care intervine tratatul.
Îndrumarea circulaţiei. Activitate ce se desfăşoară de către subunităţi special destinate, dotate cu mijloace necesare de recunoaştere şi semnalizare, instruite pentru îndrumarea autovehiculelor militare pe anumite itinerare.
Înfrângerea inamicului. Totalitatea acţiunilor defensive şi a măsurilor desfăşurate de forţele proprii împotriva forţelor inamicului (dispozitivului acestuia) prin care se realizează aducerea lui în situaţia de a nu-şi putea materializa capacitatea de luptă.
Înfrângere militară. Rezultatul luptei armate dintre doi beligeranţi, datorită căruia unul dintre ei este adus în situaţia de a înceta lupta temporar sau definitiv, de a se retrage sau a capitula.
Îngropare la teren. Acţiune executată de militari pentru realizarea prin săpături (gropi, şanţuri, tranşee, amplasamente, adăposturi) a protecţiei personalului şi a tehnicii de luptă.
Înlocuirea. Acţiunea prin care o structură militară preia, integral sau parţial, misiunea altei structuri.
Întoarcere. a. Formă de manevră de natură ofensivă, executată în scopul de a pătrunde cu o grupare de forţe puternică în spatele inamicului şi a-l obliga să lupte cu frontul răsturnat. b. O formă de manevră specifică ofensivei care constă în angajarea şi fixarea inamicului de front, cu o parte din forţe, în timp ce gruparea principală de forţe acţionează în flancul şi spatele dispozitivului acestuia, interceptându-i comunicaţiile, silindu-l să ducă acţiuni de luptă cu frontul răsturnat, iar între gruparea care acţionează de front şi cea care execută întoarcerea nu există uneori legătura de foc pe toată durata acţiunii, ci numai legătură de cooperare. Întreţinere tehnică (mentenanţă preventivă). Complex de operaţii (operaţia) privind menţinerea stării bune sau a capacităţii de funcţionare a unui produs pe timpul folosirii conform destinaţiei, aşteptării, păstrării şi transportului.
Întreţinere tehnică de sezon. Întreţinere tehnică a produsului de tehnică militară executată pentru pregătirea lui în vederea folosirii în condiţii de toamnă-iarnă, respectiv primăvară-vară.
Învăluirea (dubla învăluire). Forma de manevră specifică ofensivei, care constă într-o acţiune frontală executată asupra forţelor principale ale inamicului, concomitent cu acţiunea unei (unor) grupări de manevră care execută o lovitură asupra unuia sau ambelor flancuri (în cazul învăluirii duble) ale dispozitivului adversarului.
Învăţământ militar. Proces organizat de instruire şi educare în instituţiile militare de învăţământ din armată prin care se realizează formarea personalului militar activ şi în rezervă şi perfecţionarea acestora în concordanţă cu modelele şi standardele aprobate.
|
|
| |