Duminică, 09.02.2025, 00:08
Bine aţi venit Oaspete | RSS
 Pentru studenţii Catedrei militare
Principală Album foto Forum Profilul meuLogare
[ Mesaje noi · Membrii · Regulamentul forumului · Căutare · RSS ]
  • Pagina 1 din 1
  • 1
Lexicon militar. Litera N.
CodruДата: Sâmbătă, 23.02.2013, 12:32 | Сообщение # 1
Grupa: Administratori
Mesaje: 2039
Reputatia: 60
Naţionalism. Manifestare a caracterului naţional al unui popor, al unui grup etnic, exteriorizat prin sentimentul apartenenţei la o naţiune şi conştientizarea unor interese naţionale comune. Manifestările de naţionalism prezintă două aspecte: politic şi etnic, care se întrepătrund şi pot avea grade diferite de intensitate, în diferite etape ale formării unei naţiuni. Aspectul politic se manifestă prin lupta pentru un stat naţional, pentru afirmarea densităţii naţionale şi a valorilor creative ale unei naţiuni. Exacerbare a sentimentului naţional, manifestată prin intoleranţă, agresivitate, violenţă fizică faţă de alte popoare sau grupuri etnice. În acest sens, naţionalismul este expresia unui etnocentrism deformat structural care îndeplineşte un rol distructiv, devenind o mişcare extremistă, şovină şi xenofobă.

Necesar de completat. Diferenţa dintre prevederile pentru război ale statelor de organizare şi efectivul de cadre militare în activitate, gradaţi profesionişti şi militari în termen, ţinându-se seama de repartiţiile (primite) la (de la) alte unităţi militare. Se calculează pentru fiecare unitate pe specialităţi militare, funcţii şi grade. Pentru armament, tehnică de luptă şi materiale reprezintă diferenţa dintre necesarul de război şi existentul la pace.

Necesar de pace. Efectivele, armamentul, tehnica de luptă şi materialele prevăzute în statul de organizare.

Necesar de război. Efectivele, armamentul, tehnica de luptă şi materialele prevăzute în statele de organizare şi normele de înzestrare pentru război ale structurilor militare.

Necesar de rechiziţionat. Diferenţa dintre prevederile, pentru război, ale statelor de organizare şi normelor de înzestrare şi cantităţile existente la serviciu, stocul de mobilizare şi cele depozitate sau detaşate la alte unităţi.

Nerepudiere. Acţiune care permite receptorului să dovedească furnizarea datelor (probarea originii) şi emiţătorului primirea acestora (proba livrării).

Neutralitate. Concept ce defineşte situaţia statelor care, în timp de război, nu iau parte la luptă, ci continuă să întreţină relaţii paşnice cu toate statele, inclusiv cu beligeranţii.

Neutralizare. a. Acţiune care constă în producerea de pierderi inamicului, în forţe şi mijloace, care să-i diminueze capacitatea operaţională (de luptă) şi să-i dezorganizeze activitatea, astfel încât să-şi întrerupă temporar acţiunile de luptă. b. Efect care se poate obţine asupra inamicului prin focul artileriei, trupelor de rachete sau aviaţiei. Constă în producerea unor asemenea pierderi încât inamicul îşi pierde temporar capacitatea de luptă, în întârzierea sau limitarea manevrei sale şi în dezorganizarea conducerii. Se consideră că efectul de neutralizare este realizat la valoarea lui maximă dacă se produc inamicului pierderi în proporţie de până la 40%, adică până la limita inferioară a efectului de nimicire.

Neutralizare electronică. Acţiune ce are ca scop interzicerea sau îngreunarea întrebuinţării de către inamic a mijloacelor sale electronice militare.

Nevoile misiunii. O deficienţă în capacităţile curente sau o şansă de a furniza noi capacităţi (spori capacităţile existente) prin folosirea noilor tehnologii. Ele sunt exprimate în cerinţe operaţionale emise de către componentele Forţelor Armate.

Nimicire. a. Acţiune care constă în producerea de pierderi inamicului, în forţe şi mijloace, încât acesta să nu mai poată acţiona o perioadă mare de timp. b. Efect ce se poate obţine asupra inamicului prin focul artileriei, trupelor de rachete sau aviaţie. Constă în producerea unor asemenea pierderi încât capacitatea de luptă a inamicului lovit este redusă complet. Se consideră că efectul de nimicire se realizează dacă pierderile produse inamicului depăşesc 40%. Nimicirea inamicului aerian se atinge prin scoaterea din luptă a unui număr de aparate de zbor şi obligarea celor rămase să renunţe la misiune.

Nivel de coordonare. Altitudine stabilită pentru a preîntâmpina interferenţa dintre traficul aerian cu viteză mică şi cel cu viteză mare, la înălţimi mici, în scopul creşterii atenţiei echipajelor pentru prevenirea posibilelor ciocniri între acestea.

Nivel de compatibilitate electromagnetică. Valoare a perturbaţiei electromagnetice pentru care compatibilitatea electromagnetică trebuie să se menţină staţionară la toate echipamentele din sistemul electronic utilizat.
CodruДата: Sâmbătă, 23.02.2013, 12:33 | Сообщение # 2
Grupa: Administratori
Mesaje: 2039
Reputatia: 60
Nivel de compatibilitate nominală. Nivelul care corespunde condiţiilor normale de frecvenţă, tensiune, putere, etc.

Nivel de imunitate electromagnetică. Nivelurile maxime ale perturbaţiilor precizate ca acceptabile, în anumite condiţii, pentru ca sistemul să nu-şi piardă performanţele.

Nivel de mentenanţă. Locul unde tehnica (sistemul) poate fi supusă acţiunilor de mentenanţă, în funcţie de natura şi amploarea defecţiunilor (deteriorărilor), necesitatea şi existenţa personalului specializat, a utilajelor şi echipamentului de lucru.

Nivel de traversare. Dimensiune verticală, deasupra sistemelor de armament ale apărării aeriene la mică înălţime, exprimată prin înălţime şi altitudine, la care aeronavele pot traversa acea zonă.

Nivelul impus de compatibilitate. Nivelul la care trebuie crescută imunitatea sistemului sau redus nivelul de perturbaţii generat sau penetrat în sistem, pentru a se realiza compatibilitate între elementele acestuia.

Nivel operativ. Nivelul războiului în care campaniile şi operaţiile majore sunt planificate, conduse şi susţinute pentru a realiza obiectivele strategice în teatrele sau zonele de operaţii.

Nivelul pragului de perturbaţii. Valoarea minimă a semnalului util a cărei depăşire este percepută la recepţie ca semnal perturbator.

Nivel strategic. a. Nivelul războiului în care o naţiune sau un grup de naţiuni determină (stabilesc) obiectivele (scopurile) naţionale sau ale alianţei privind asigurarea securităţii şi desfăşurarea resurselor naţionale. b. La acest nivel se stabilesc obiectivele militare naţionale şi multinaţionale şi etapizarea iniţiativelor, se definesc limitele şi se evaluează riscurile pentru întrebuinţarea factorului militar şi a altor factori de putere, se elaborează planuri generale sau planuri de campanie pentru a îndeplini aceste obiective, se asigură forţele militare şi alte capabilităţi, în concordanţă cu planurile strategice.

Nivel tactic. Nivelul războiului în care luptele (acţiunile de luptă) sunt planificate şi executate pentru realizarea obiectivelor militare repartizate unităţilor şi formaţiunilor tactice. Activităţile la acest nivel, sunt bazate pe angajamente ordonate şi manevra elementelor luptătoare în funcţie de situaţia inamicului.

Nivelment. Ansamblu de metode, procedee şi operaţii geodezice care se folosesc pentru determinarea înălţimii diverselor puncte de pe suprafaţa pământului (faţă de o suprafaţă de referinţă aleasă arbitrar sau materializată-geoid, elipsoid), în scopul de a reprezenta pe hartă sau pe un plan, relieful terenului respectiv sau pentru stabilirea de profile, trasee, diferenţe de înălţimi, pante etc.

Norma militară. Un ansamblu de prescripţii exprimate, în principal, în termeni de obligaţii şi interdicţii ce se circumscriu în domeniul legilor şi principiilor luptei armate şi se încorporează în problemele funda-mentale ale acestuia, în formele şi procedeele de luptă, în raport de condiţiile şi interesele (scopurile) specifice.

Norme de consum. Cantitate maximă de materiale stabilită a se consuma în cadrul fiecărui eşalon, pe o anumită perioadă de timp. Se stabileşte de eşalonul superior, pe etape ale operaţiei sau luptei (pregătire şi ducere a acesteia). În cadrul fiecărui eşalon comandantul redistribuie norma de consum primită de la eşalonul superior pe zile şi pe elemente de dispozitiv, în raport de locul, rolul şi misiunea fiecăruia.

Norme de consum muniţii. Cantitatea de muniţii exprimată în unităţi de foc, care se stabileşte a se consuma în cadrul unei operaţii (lupte), în funcţie de natura inamicului, scopul urmărit (neutralizare sau nimicire) şi numărul de guri de foc participante.

Notificare. Modalitate de comunicare între părţile unui tratat.

Nucleu de mobilizare. Totalitatea cadrelor active, gradaţilor profesionişti şi militarilor în termen repartizaţi de către o unitate existentă la pace, unei alte unităţi care se înfiinţează la mobilizare.
  • Pagina 1 din 1
  • 1
Căutare:
Răspuns nou
Prenume:
Textul mesajului:
Opţiunile mesajului:
Cod de securitate:

Copyright MyCorp © 2025
uCoz