Codru | Дата: Sâmbătă, 23.02.2013, 20:10 | Сообщение # 1 |
|
Grupa: Administratori
Mesaje: 2039
|
| Vagon convenţional. Unitate de calcul a volumului de transport pe calea ferată (10 tone).
Valori naţionale. Sumă de atribute caracteristice unei naţiuni şi pe care cetăţenii aparţinând respectivei naţiuni le percep şi afirmă ca fiind definitorii şi caracteristice ei. Valorile naţionale cuprind o multitudine de elemente cum ar fi: caracteristicile definitorii ale statului (independenţă, caracterul naţional, inalienabilitatea teritoriului, suveranitatea); atributele esenţiale ale unui popor (limba, cultura, tradiţiile); anumite fapte sau evenimente istorice.
Valori militare. Stări sau moduri de acţiune considerate a fi dezirabile şi având un rol esenţial în orientarea acţiunilor umane, în stabilirea obiectivelor şi a scopurilor de atins, a strategiilor, a metodelor şi a căilor de acţiune la nivelul grupului militar. În viaţa şi activitatea grupului militar au o mare importanţă valori precum: ierarhia, autoritatea, disciplina, loialitatea faţă de comandant, organizarea, cooperarea, atitudinea faţă de misiunile şi sarcinile primite şi atitudinea faţă de interesele grupului, competenţa, spiritul de corp, coeziunea. Armata este concepută, de asemenea, ca fiind purtătoarea standard a unor valori şi virtuţi morale precum: patriotismul, datoria, curajul, eroismul, solidaritatea, camaraderia, devotamentul, spiritul de sacrificiu, onoarea militară.
Valoare contabilă. Valoarea de intrare a bunurilor în patrimoniu, care se evidenţiază în contabilitate.
Valoare de inventar. Valoarea care se dă elementelor patrimoniale în urma evaluării acestora cu ocazia inventarierii.
Valoare de înlocuire. Costul de achiziţie al bunului material la data constatării pagubei, determinat în funcţie de preţul pieţei, la care se adaugă taxele nerecuperabile, cheltuielile de transport, aprovizionare şi altele secundare, necesare pentru punerea în stare de utilitate a bunului respectiv.
Validare. Procesul de verificare oficială a unui document de către o autoritate operaţională/decizio¬nală, alta decât utilizatorul, pentru confirmarea nevoilor identificate şi/sau a cerinţelor operaţionale.
Veteran de război. Persoana care a participat la un război şi se poate bucura de unele drepturi ce se stabilesc prin lege.
Viabilitatea logisticii. Asigurarea în fapt că sistemul logistic realizat la un moment dat, privit sub raportul necesar/existent, funcţionează şi poate aproviziona /sprijini forţele.
Viciu ascuns. Deficienţă calitativă a unui produs livrat sau serviciu prestat care, existând în momentul predării ori executării, nu a fost cunoscut şi nici nu putea fi cunoscut de către consumator prin mijloacele obişnuite de verificare.
Vulnerabilitate. Caracteristica unui sistem de a suferi pierderea sau reducerea capabilităţii de a-şi îndeplini misiunea destinată, ca rezultat al supunerii la un anumit nivel de efect (definit) datorat acţiunii unui mediu (creat) artificial, ostil.
Vulnerabilităţi ale ţintei. Elementele, punctele slabe ale ţintei, recomandate a fi exploatate în cadrul campaniilor de acţiuni.
Vulnerabilitate electromagnetică. Caracteristica unui sistem care poate fi perturbat sau care poate deveni nefuncţional datorită interferenţei electromagnetice.
|
|
| |