Duminică, 02.02.2025, 13:33
Bine aţi venit Oaspete | RSS
 Pentru studenţii Catedrei militare
Principală Album foto Forum Profilul meuLogare
[ Mesaje noi · Membrii · Regulamentul forumului · Căutare · RSS ]
  • Pagina 1 din 1
  • 1
Lexicon militar. Litera Z.
CodruДата: Sâmbătă, 23.02.2013, 20:27 | Сообщение # 1
Grupa: Administratori
Mesaje: 2039
Reputatia: 60
Zborul aeronavelor. Evoluţia aeronavelor în spaţiul aerian şi mişcarea acestora pe uscat (teritoriu) şi pe apă.

Zbor tactic. Zbor aproape de sol în cursul căruia viteza, înălţimea şi/sau altitudinea sunt adaptate la relief şi la obstacol în scopul de a evita detectarea şi focul inamicului.

Zi de luptă. Unitate de calcul folosită pentru stabilirea duratei acţiunilor de luptă, consumului de muniţie şi de unele mijloace materiale. Ziua de luptă este de 24 de ore şi începe, de regulă, în zori de zi.

Zi de mobilizare. Unitate de timp egală cu ziua calendaristică. Se foloseşte la stabilirea duratei execuţiei mobilizării.

Zona contiguă. Fâşia de mare care se întinde dincolo de limita exterioară a mării teritoriale.

Zonă de apărare aeriană. Spaţiul aerian delimitat pentru care trebuie planificată şi asigurată apărarea.

Zonă de cercetare radar. Spaţiul în care radarele pot descoperi şi urmări mijloacele aeriene ale inamicului şi aeronavele proprii.

Zonă de concentrare. Zonă, de cele mai multe ori în teatrul de operaţii, unde trupele se reunesc înainte de declanşarea acţiunilor militare cu caracter ofensiv.

Zonă de control al spaţiului aerian. Spaţiul aerian care este definit lateral prin limitele zonei de operaţii, ce poate fi subdivizată în subzone de control al spaţiului aerian.

Zona de comunicaţii. Partea din spate de unui teatru de operaţii, alăturat zonei de luptă, care conţine liniile de comunicaţii, stabilite pentru aprovizionare şi evacuare.

Zonă de foc (tragere). Spaţiul în limitele căruia subunitatea (unitatea) de artilerie (mitraliere) antiaeriană poate executa trageri asupra ţintelor aeriene.

Zonă de goniometrare radio. Aria delimitată de un semicerc cu raza egală cu distanţa dintre goniometrele de la extremităţile bazei de goniometrare.

Zonă de identificare pentru apărarea antiaeriană. Spaţiul aerian de dimensiuni definite în interiorul căruia se impune ca identificarea, localizarea şi controlul aeronavelor să poată să fie executate în orice moment.

Zonă de influenţă. Spaţiul geografic care include statele şi regiunile a căror evoluţie influenţează direct situaţia din ţara noastră şi cuprinde în esenţă ţările vecine şi Marea Neagră.

Zonă de interes. a. Zona de monitorizare a activităţilor adversarului (inamicului) localizată în afara teatrului sau zonelor de operaţie. b. Spaţiul geografic al cărui mediu politico-social influenţează promovarea intereselor naţionale ale unui stat. Cuprinde, de regulă, teritoriul naţional şi o zonă sau o regiune terestră şi maritimă din vecinătatea acestuia. c. Spaţiul din afara zonei de responsabilitate în care sunt dispuse sistemele electronice care pot influenţa pregătirea şi desfăşurarea acţiunilor militare proprii. d. Spaţiul din afara zonei de responsabilitate care cuprinde factorii ce pot influenţa pregătirea şi desfăşurarea acţiunilor militare.

Zonă (spaţiu) de interes strategic. Suprafaţa geografică a cărei mediu politico-social influenţează promovarea intereselor naţionale ale unui stat. Cuprinde, de regulă, teritoriul naţional.
CodruДата: Sâmbătă, 23.02.2013, 20:27 | Сообщение # 2
Grupa: Administratori
Mesaje: 2039
Reputatia: 60
Zonă de îmbarcare. Zona de uscat care cuprinde un grup de puncte de îmbarcare în care sunt îndeplinite ultimele măsuri ce preced îmbarcarea şi unde se tranzitează personalul şi încărcăturile destinate a fi îmbarcate pe maşini sau nave.

Zonă de lansare. Porţiunea din spaţiu în care trebuie să se găsească ţinta în momentul lansării rachetei, astfel încât acestea să se întâlnească în limitele zonei de nimicire.

Zonă de nimicire. Porţiunea din spaţiu în limitele căreia are loc nimicirea ţintei de către o subunitate de rachete antiaeriene, cu o probabilitate de nimicire dată.

Zonă de operaţie. a. Spaţiu geografic reprezentând o parte din teatrul (zona) de război, necesară pentru desfăşurarea operaţiei militare şi pentru administrarea unei asemenea operaţii. b. Zonă în cadrul teatrului de operaţii în care componentele de comandă (categoriile de forţe) conduc operaţiunile forţelor.

Zonă de paraşutare. Suprafaţa de teren marcată sau nemarcată în care urmează să aterizeze paraşutişti lansaţi din avion sau formaţie de avioane.

Zonă de pericol imediat. Zonă în interiorul căruia se pregăteşte o agresiune militară, determinând inductiv stări grave in spaţiul intrateritorial.

Zonă de responsabilitate. a. O suprafaţă din teritoriu bine definită, în care responsabilitatea este în mod expres atribuită unui comandant pentru conducerea manevrei şi operaţiilor implicând trupele care se află sub controlul său operaţional. b. Spaţiul terestru, aerian şi maritim aferent trupelor proprii în care se desfăşoară acţiuni de război electronic.

Zonă de restricţie. Zonă în interiorul căreia există restricţii de survolare în perioade de timp determinate.

Zona de risc. Suprafaţa în care este posibil să se producă un dezastru sau în care populaţia şi mediul pot fi afectate grav de efectele dezastrului.

Zonă de risc potenţial. Spaţiu caracterizat prin disimularea indicilor de manifestare conflictuală şi menţinerea proiecţiei unei ostilităţi clar conturate.

Zonă de siguranţă. Spaţiu delimitat de distanţele de siguranţă exterioară dintre vecinătatea construcţiilor pirotehnice.

Zonă de supraveghere activă. Zonă ce se suprapune cu acel spaţiu diferenţă dintre spaţiu de interes strategic militar şi suma zonei de pericol imediat si zona de risc potenţial.

Zonă de tranziţie. O extensie a spaţiului aerian al zonei de angajare a rachetelor, care poate fi încălcată de avioanele de vânătoare/interceptare când se află în urmărire cu scopul de a finaliza interceptarea, cu asigurarea că, vânătorii vor face o numărătoare inversă a secundelor până la interceptare, la cererea controlorului pentru interceptare.

Zonă demilitarizată. În timp de pace: teritorii sau regiuni geografice al căror statut internaţional, stabilit prin tratate, prevede că statele implicate hotărăsc distrugerea instalaţiilor militare şi interzicerea de a menţine forţe armate pe un anumit spaţiu, cu excepţia forţelor de poliţie destinate să păstreze ordinea în zonă. În timp de război: porţiuni din teritoriul unui stat în care nu există forţe armate, armamente sau obiective militare cu scopul de a spori gradul de protecţie a populaţiei civile în caz de conflict armat.

Zonă denuclearizată. Teritoriu sau regiune geografică în cuprinsul căreia statele îşi asumă obligaţia de a nu produce, achiziţiona sau experimenta arme nucleare, iar statele din exteriorul acestui spaţiu, de a nu introduce sau experimenta arme nucleare în zona respectivă şi de a nu le ataca cu astfel de arme.

Zonă economică exclusivă. Zonă maritimă în prelungirea mării teritoriale în care statele riverane îşi rezervă anumite drepturi de exploatare economică. Instituirea zonei economice exclusive presupune dreptul de suveranitate permanentă al statelor riverane asupra resurselor naturale ale mării şi subsolului acesteia din zonă.
CodruДата: Sâmbătă, 23.02.2013, 20:28 | Сообщение # 3
Grupa: Administratori
Mesaje: 2039
Reputatia: 60
Zona fluvială. Porţiune a unui fluviu (cu malurile respective) pe care se organizează şi se desfăşoară acţiuni de luptă incluzând raioanele, sectoarele şi poziţiile fluviale.

Zonă interzisă pentru zbor. Porţiune de spaţiu aerian de dimensiuni definite, în cuprinsul căreia zborul aeronavelor este interzis.

Zonă liberă. O anumită parte dintr-un port sau o suprafaţă limitată situată pe parcursul unor importante trasee comerciale care permite intrarea sau ieşirea de mărfuri, indiferent de originea sau provenienţa lor, fără a fi supuse impunerii sau regimului vamal prevăzute pentru mărfurile care intră sau ies din teritoriul vamal al ţării respective.

Zonă logistică. Suprafaţă de teren necesară marii unităţi pentru dispunerea şi desfăşurarea activităţilor forţelor de logistică, în care se stabilesc reguli unitare de utilizare a posibilităţilor economice, folosirea căilor de comunicaţie şi aplicarea măsurilor de protecţie.

Zona maritimă. Suprafaţa de mare, cu litoralul aferent în care se organizează şi se desfăşoară acţiuni de luptă, incluzând raioanele, sectoarele şi poziţiile maritime.

Zonă neutră. Porţiuni terestre delimitate de graniţele statale a căror administrare şi exploatare se realizează în comun de către ţările cu care se învecinează.

Zonă periculoasă pentru zbor. Porţiune de spaţiu aerian de dimensiuni definite, în cuprinsul căreia se desfăşoară, în timpul unor perioade stabilite, activităţi periculoase pentru zborul aeronavelor.

Zonă reglementată. a. Spaţiul aerian de dimensiuni stabilite, deasupra teritoriului sau apelor teritoriale ale unui stat, în limitele căruia zborul aeronavelor este subordonat unor condiţii specifice. b. Zonă în care măsurile respective speciale sunt luate în scopul evitării sau limitării interferenţelor între forţele amice. c. Zonă sub jurisdicţie militară în care măsurile de securitate speciale sunt luate în scopul limitării unei pătrunderi neautorizate. d. Spaţiul din zona de lansare (foc, tragere) a complexelor de rachete, artilerie şi mitraliere antiaeriene în care nu este permisă lansarea (tragerea) în scopul de a proteja elementele dispozitivului de luptă şi obiectivele proprii.

Zone reglementate pentru zbor. Totalitatea zonelor interzise pentru zbor, zonelor periculoase pentru zbor, zonelor restricţionate pentru zbor şi a zonelor rezervate temporar pentru zbor.

Zonă restricţionată pentru zbor. Porţiune de spaţiu aerian de dimensiuni diferite, în cuprinsul căreia zborul aeronavelor se poate executa numai în anumite condiţii specificate.

Zonă rezervată temporar pentru zbor. Porţiunea de spaţiu aerian destinată, pentru o perioadă de timp determinată, activităţilor aeronautice militare, utilitare, de şcoală, de sport aeronautic, de încercare şi de omologare a aeronavelor şi altele similare.

Zvon. a. Un enunţ (mesaj, relatare, informaţie neoficială) neverificat, ce se vrea autentic şi cu caracter de noutate despre o anumită situaţie, fenomen sau eveniment produs sau pe cale să se producă şi care circulă în absenţa, în paralel sau în contra informaţiilor (ştirilor) transmise prin mijloacele oficiale de informare în masă. b. Un fenomen psihosocial şi reprezintă o informaţie ce se vrea autentică şi cu caracter de noutate cu posibilităţi minime de verificare, o informaţie de cele mai multe ori tendenţioasă, care circulă paralel şi în mod frecvent în contrasens cu informaţiile transmise prin mijloace oficiale de comunicare.


Сообщение отредактировал Codru - Vineri, 03.01.2014, 13:15
  • Pagina 1 din 1
  • 1
Căutare:
Răspuns nou
Prenume:
Textul mesajului:
Opţiunile mesajului:
Cod de securitate:

Copyright MyCorp © 2025
uCoz