Pistolul 9 mm "Makarov" este o armă personală de atac şi apărare, destinată pentru lovirea inamicului la distanţe mici. Pistolul permite tragerea foc cu foc cu cartuşe de pistol 9 mm. Cele mai bune rezultate ale tragerii cu pistolul se obţin la distanţede până la 50 m. Cadenţa practică de tragere (viteza de tragere) a pistolului este de 30 lovituri pe minut. Eficacitatea de nimicire a glonţului se păstrează până la 350 m.
1. Caracteristicile tactico-tehnice PM şi TT - Calibrul, mm 9 7,62 - Distanţa de ochire, m 50 50 - Distanţa focului eficace, m până la 50 - Puterea de omorâre, m 350 - Cadenţa de tragere, lov/min 30 30 - Viteza iniţială a glonţului, m/s 315 420 - Numărul de ghinturi 4 4 - Capacitatea încărcătorului, buc. 8 8 - Masa pistolului neîncărcat, kg 0,73 0,85 - Masa pistolului încărcat, kg 0,81 0,94 - Masa cartuşului, gr. 10 - Masa glonţului,gr. 6,1
Pistolul PM este compus din următoarele părţi componente: - corpul cu ţeava şi garda trăgaciului; - închizătorul cu percutor, extractor şi siguranţă; - arcul recuperator; - mecanismul de dare a focului; - mânerul cu şurub; - opritorul închizătorului; - încărcător.
Pentru fiecare pistol în complet mai fac parte: - încărcătorul de rezervă; - cap-câlţi; - tocul; - cureaua.
Pistolul PM este o armă automată. Funcţionarea automată a pistolului este o bazată pe folosirea energiei reculului a închizătorului. Pentru efectuarea împuşcăturii este necesar de apăsat pe trăgaci. La apăsarea pe trăgaci cocoşul loveşte percutorul, care perforează capsa cartuşului. În rezultat se aprinde încărcătura de pulbere şi se formează o cantitate mare de gaze. Sub acţiunea acestor gaze, glonţul este aruncat din canalul ţevii. Închizătorul, sub acţiunea gazelor, ce se transmit prin intermediul tubului cartuş, se mişcă înapoi, ţinând tubul cu extractorul, comprimă arcul recuperator. La întâlnirea cu deflectorul, tubul este aruncat prin fereastra pentru aruncarea tuburilor.
3. Noţiuni despre construcţie şi funcţionarea pieselor pistolului
Pistolul este simplu din punct de vedere al construcţiei şi al mânuirii, uşor, de dimensiuni mici, comod de purtat şi întotdeauna gata pentru acţiuni de luptă. Pistolul este o armă cu încărcare automată, deoarece reîncărcarea se efectuează automat şi permite executarea tragerii numai foc cu foc. Construcţia sa se bazează pe principiul utilizării energiei de recul a manşonului-închizător eliberat. Datorită faptului căpistolul dispune de un mecanism de darea focului cu autoarmare de tipul armelor cu cocoş, se poate deschide focul cu rapiditate, apăsând în mod direct pe trăgaci, fără o armare preliminară a cocoşului. Securitatea mânuirii pistolului este asigurată de către piedicile de siguranţă care acţionează. Pistolul are o piedică de siguranţă cu paletă, piedică care se găseşte în partea stângă a manşonului-închizător. Pe lângă aceasta, cocoşul poate trece automat pe pragul desiguranţă sub acţiunea arcului de armare după declanşarea cocoşului ("dezarmarea" cocosului). Alimentarea pistolului cu cartuşe se efectuează dintr-un încărcător cu o capacitate de 8 cartuşe, aşezate într-un singur rând. Cartuşul pentru pistol 9 mm se compune din: tub-cartuş, glonţ, încărcătură de pulbere şi capsă.
Funcţionareapistolului în timpul tragerii constă în esenţă din următoarele: La apăsarea pe trăgaci cocoşul, eliberându-se de nucă, loveşte sub acţiunea arcului de armare percutorul, acesta lovind cu vârful său capsa cartuşului. Capsa acţionează şi aprinde încărcătura de pulbere. Arzând încărcătura de pulbere, în ţeava se formează gaze care exercită o presiune în toate direcţiile. Presiunea gazelor aruncă glonţul din canalul ţevii. Concomitent cu aceasta, manşonul-închizător sub presiunea gazelor ce se transmit prin fundul tubului-cartuş se deplasează înapoi, reţinând cu extractorul tubul cartuş şi comprimând arcul readucător. întâlnindu-se cu aruncătorul, tubul-cartuş, este aruncat afară prin fereastra pentru aruncarea tuburilor-cartuş de la manşonul-închizător.
În cursa sa până în poziţia extremă dinapoi, manşonul-închizător roteşte cocoşul pe umeri înspre înapoi şi-l trece pe pragul de armare. După efectuarea cursei sale înapoi până la refuz, manşonul-închizător, sub acţiunea arcului readucător, revine în poziţia înainte. în cursa înspre înainte, manşonul-închizător ia cu el cartuşul următor împins din încărcător şi îl trimite în camera cartuşului. Canalul ţevii este închis de manşonul-închizător eliberat; pistolul este din nou gata pentru tragere. Pentru a trage focul următor este necesar să se elibereze trăgaciul şi apoi să se apese din nou pe el. În acest fel se va efectua tragerea până la consumarea completă a cartuşelor din încărcător. După consumarea tuturor cartuşelor din încărcător acţionează piedica manşonului-închizător, care reţine manşonul-închizător în poziţia dinapoi.