Luni, 20.05.2024, 12:32
Bine aţi venit Oaspete | RSS
 Pentru studenţii Catedrei militare
Principală Album foto Forum Profilul meuLogare
[ Mesaje noi · Membrii · Regulamentul forumului · Căutare · RSS ]
  • Pagina 1 din 1
  • 1
Forum » Catedra militară » Lexicon militar » Lexicon militar. Litera G.
Lexicon militar. Litera G.
CodruДата: Sâmbătă, 23.02.2013, 10:38 | Сообщение # 1
Grupa: Administratori
Mesaje: 2035
Reputatia: 60
Gata de luptă. a. Stare în care se găsesc personalul şi tehnica de luptă a unei unităţi din care se poate trece imediat la combaterea inamicului. b. Aplicat la organisme sau la material: disponibil. Aplicat la oameni: apţi de a îndeplini în luptă sarcini pentru care ei sunt destinaţi.

Generarea cerinţelor. Activitate care defineşte şi justifică iniţial nevoile solicitate pentru îndeplinirea unei misiuni în scopul satisfacerii unei capabilităţi care lipseşte sau pentru a se exploata o oportunitate tehnologică.

Geopolitică. Doctrină social-politică, apărută la sfârşitul secolului 19 începutul secolului 20, care susţine că politica unui stat este determinată în primul rând de situaţia geografică a ţării respective. Din alt punct de vedere, geopolitica este o ştiinţă care studiază viaţa politică în spaţiile naturale în care se află anumite structuri statale, în concordanţă cu caracteristicile fizico-geografice de care beneficiază şi cu evoluţia istorică. Geopolitica îşi propune să furnizeze argumente pentru acţiunile politice prezente şi viitoare, abordând concepte, precum poziţia geopolitică, interesul naţional, raport de forţe, zonă de fricţiune, sferă de interese etc.

Geostrategie. Termen corelat conceptului de geopolitică. În sens restrâns, strategie ce vizează un control durabil asupra configuraţiilor geografice, axelor de circulaţie, teritoriilor considerate mize majore în confruntarea dintre puteri. Geostrategia determină un anumit tip de comportament al statelor, în scopul îndeplinirii intereselor naţionale, în cadrul concepţiei generale de acţiune (strategiei militare naţionale).

Gestionarea personalului armatei. Ansamblu de activităţi prin care mărimea, structura, specializarea şi utilizarea personalului în Ministerul Apărării Naţionale sunt determinate şi implementate în raport cu misiunile (sarcinile) ce revin tuturor structurilor ministerului, cu cerinţele privind pregătirea, promovarea şi standardul de viaţă ale personalului, precum şi cu organizarea structurală a Forţelor Armate.

Gestionarea resurselor financiare. Ansamblu de activităţi prin care mijloacele băneşti necesare şi alocate Ministerului Apărării Naţionale sunt determinate, alocate şi cheltuite în concordanţă cu obiectivele generale ale ministerului şi ale structurilor centrale, precum şi cu misiunile forţelor luptătoare, rezultate din Strategia de Securitate a României, Cartei Albe a Guvernului şi Strategiei Militare a României.

Gestionarea resurselor materiale. Ansamblul de activităţi prin care cantitatea şi tipurile de echipamente şi materiale cu destinaţie militară precum şi achiziţionările pentru Ministerul Apărării Naţionale sunt determinate, puse la dispoziţia structurilor şi utilizate în concordanţă cu misiunile (sarcinile), cerinţele de compatibilitate şi mediul în care acestea se estimează a se întrebuinţa.

Ghidul carierei militare. Act normativ care cuprinde ansamblul principiilor şi regulilor generale de recrutare, selecţie, formare şi de evoluţie în carieră a cadrelor militare.

Gruparea Multinaţională de Geniu/ETF. Iniţiativă americană lansată la Reuniunea miniştrilor apărării din sud-estul Europei de la Sofia (03.10.1997), având ca scop gestionarea problemelor umanitare şi de infrastructură la nivel regional. Poate fi utilizată şi pentru reconstrucţia Iugoslaviei. Are următoarele misiuni: redarea căilor de comunicaţii, deminare, construcţii de poduri şi asanări. E.T.F. va avea o structură aparte în cadrul SEEBRIG, atribuţiile privind comanda şi controlul acesteia fiind asigurate de către comandantul SEEBRIG. Coordonarea activităţilor specifice ETF va reveni compartimentului specializat din cadrul Nucleului Permanent al SEEBRIG, localizat la Plovdiv, care va fi întărit cu un număr de doi ofiţeri, specialişti în arma geniu.

Grup etnic. Grup format din indivizi care împărtăşesc aceeaşi cultură, limbă, religie sau alte elemente specifice şi prin care se definesc ca având identitate comună.

Grup militar. Grup social distinct, cu rol bine definit în funcţionalitatea generală a societăţii. Este rezultatul participării organizate a anumitor indivizi la realizarea, în principal cu mijloacele violenţei armate, a obiectivelor de politică externă ale statului (apărarea împotriva unei eventuale agresiuni sau realizarea unei asemenea agresiuni), ca şi a celor vizând menţinerea ordinii interne date. Grupul militar se caracterizează, în general, prin: o severă separare organizaţională, psihologică, sau chiar fizică de alte structuri; existenţa unui ansamblu de simboluri, de însemne, de ritualuri care accentuează specificul organizării militare; apartenenţa la grup se defineşte în termeni precişi, modul de conduită militară fiind obligatoriu pentru toţi; aspectul formal al legăturilor sociale apare pe primul plan, relaţiile informale fiind considerate, în general, ca nefuncţionale; există o subordonare absolută de sus în jos, comandantul având obligaţia şi dreptul de a reglementa prin ordin comportamentul subordonaţilor; fiecare militar răspunde în faţa şefului nemijlocit; există un înalt grad de depersonalizare concomitent cu obiectivarea autorităţii; disciplina are un rol important în asigurarea coeziunii grupului; se exercită un puternic control social, care menţine comportamentul membrilor în cadrul modelelor instituţionalizate; un rol important în consolidarea conformismului îl au sancţiunile.
CodruДата: Sâmbătă, 23.02.2013, 10:39 | Сообщение # 2
Grupa: Administratori
Mesaje: 2035
Reputatia: 60
Grupul Vest-European pentru Armamente (WEAG). Forum UEO pentru cooperare în domeniul armamentelor. Statele participante – Belgia, Danemarca, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Spania, Turcia şi Marea Britanie. Din noiembrie 1997, s-a convenit ca statele cu statut de partener asociat şi observatori ai UEO să poată participa la reuniunile acestui grup, numai la invitaţia statelor membre.

Gestionarea crizei. Ansamblul măsurilor şi acţiunilor de izolare, blocare şi stingere (soluţionare) a conflictelor care alimentează criza (conflictul).

Gestiune. Totalitatea bunurilor/ valorilor de a căror primire, păstrare, întreţinere şi eliberare se ocupă un gestionar, precum şi totalitatea operaţiunilor legate de aceasta.

Goniometrarea. Procedeu de stabilire a locului de dislocare al sistemului electronic prin determinarea direcţiei emisiunilor electronice ale acestuia.

Goniometrarea radio. Procedeu de cercetare radio prin care se determină locul de dislocare şi itinerariul de deplasare a emiţătoarelor din sistemele de comunicaţii radio.

Grad de asigurare. Exprimarea procentuală a existentului real de produse şi materiale faţă de necesar.

Grad de suport logistic. Exprimarea procentuală a existentului de produse şi materiale reale de care dispun trupele la un anumit moment.

Grafic de deplasare. Repre-zentarea grafică pe hartă a deplasării marilor unităţi şi unităţilor militare, în vederea îndeplinirii unei misiuni de luptă.

Grup de desant. Structură operaţională aparţinând forţei de desant capabilă să ducă operaţii de desant, sub o comandă unică, asupra unei poziţii sau a unui grup de poziţii (obiective) într-o zonă de operaţii.

Grupare aeronavală. Reuniune temporară a mai multor nave şi aeronave de luptă, în vederea îndeplinirii unei misiuni.

Grupare de contralovitură (contraatac). Structură care se constituie temporar din mari unităţi de arme întrunite din forţele de angajare ulterioară, mari unităţi regrupate de pe direcţiile unde agresorul nu acţionează cu forţe puternice şi, în situaţii deosebite, din rezervă, a căror valoare trebuie să asigure superioritatea pe direcţia ripostei ofensive şi succesul acesteia.

Grupare de izbire. Termen utilizat, uneori pentru a defini gruparea de forţe din cadrul unui dispozitiv de luptă (operativ) care acţionează pe direcţia loviturii principale, înglobând şi majoritatea blindatelor, pentru a asigura ruperea apărării inamicului pe o adâncime mare.

Grupare navală. Reuniune temporară a mai multor nave, în vederea îndeplinirii unei misiuni având în compunere grupuri navale. Sinonim: grupare de nave.

Grupe speciale de lucru. Componentă temporară, destinată pentru a perfecţiona studiile de determinare a cerinţelor, în vederea evaluării nevoilor misiunii.
weelveMuhДата: Luni, 19.09.2022, 11:44 | Сообщение # 3
Grupa: Vizitatori
Mesaje:
Reputatia: off





As a result, this ED drug attracts more and more men from all over the world <a href=https://vtopcial.com/>buy cialis pills</a>
Forum » Catedra militară » Lexicon militar » Lexicon militar. Litera G.
  • Pagina 1 din 1
  • 1
Căutare:
Răspuns nou
Prenume:
Textul mesajului:
Opţiunile mesajului:
Cod de securitate:

Copyright MyCorp © 2024
uCoz